Rukomet

Hrvatska protiv agresivnog Tunisa: Vratiti im istom mjerom za drugi pozitivan rezultat

Iz Dohe:Zvonka Keliš, Danijela Lemaić • subota, 17.01.2015.
Hrvatska protiv agresivnog Tunisa: Vratiti im istom mjerom za drugi pozitivan rezultat

Hrvatske reprezentativce ove subote čeka drugi dvoboj na Svjetskom prvenstvu u Kataru samo dan nakon što su slavili nad reprezentacijom Austrije 32:30. Momci Slavka Goluže pokušat će stići do nova dva boda na smotri protiv uvijek neugodne reprezentacije Tunisa koja je hrvatsku momčad dobro namučila na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Hrvatski rukometaši nastavljaju svoj put na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a kao drugi protivnik u skupini B stiže im reprezentacija Tunisa. Reprezentativci nemaju previše vremena za odmor s obzirom na to da su samo dan ranije odigrali utakmicu s Austrijom nad kojom su slavili 32:30 (16:13). Slavlje na otvaranju Prvenstva bilo je teže od očekivanog, ali upravo su to isticali hrvatski rukometaši uoči dvoboja. Sada imaju vremena pogledati snimke utakmica te poraditi na greškama kako bi u narednom susretu prikazali bolju igru.

Sigurno je kako se u ekipi osjetio početni grč, ali utakmica s Austrijom pokazala je da obrana ne funkcionira kako treba, da treba biti čvršća i agresivnija, naime, Hrvatska je primila 30 golova. Nositelji igre bila su krila koja su sjajno razigravana, ali svakako treba poraditi i na vanjskoj liniji. Čuvari hrvatske mreže i dalje nisu na nivou visokog postotka obrana iako se Mirko Alilović razbranio u posljednjih deset minuta utakmice s Austrijom.

Hrvatska dobro poznaje Tunis i zna da se radi o vrlo neugodnoj reprezentaciji koja je poznata po nešto grubljoj igri. Momci Slavka Goluže znaju da ako se žele u ranoj fazi utakmice odvojiti od protivnika moraju od prve minute nametnuti svoj tempo igre te krenuti s čvrstom pokretljivom obranom koju su uvježbavali tijekom priprema.

Hrvatski strateg Goluža najavio je susret s Tunisom i istaknuo kako u tom susretu moraju ubrzati napad: "Ja cijelo vrijeme govorim jedno te isto, mene protivnici ne zanimaju. Moram biti fokusiran na zadatke koje moramo napraviti protiv protivnika. Tunižani ako žele nešto napraviti vadit će se u utakmici s nama. Imat ćemo prema tome analizu, dečki se trebaju odmoriti, stavit ćemo pred svakoga zadatke koje treba napraviti i isključivo tražim fokusiranje na izvedbu tih zadataka. Protiv Tunisa moramo isto tako ubrzati loptu, ne smijemo biti u faulu jer to donosi veće samopouzdanje u obrani i to je to."

Tunis igra divlji rukomet

Jedan od najboljih rukometaša svijeta i hrvatski reprezentativac Domagoj Duvnjak kazao je riječ, dvije o Tunisu: "Nisam znao da je Makedonija slavila nad Tunisom s tolikom razlikom. Svaka joj čast. Pogledat ćemo tu utakmicu. Dvoboj će bit težak kao i svaki drugi. Tunis igra jedan karakterističan, možemo reći divlji rukomet, ali nadam se da ćemo pobijediti. Bilo bi predivno da uzmemo četiri boda iz dvije utakmice."

"Tunis je klasična ratnička ekipa i treba biti oprezan. Nositelj igre im je Wael Jallouz. Igraju i 6-0, 4-1 i 3-3 agresivnu obranu. Bit će otvorena tuča na terenu, a mi moramo vratiti istom mjerom ako želimo pozitivan rezultat. Ne smijemo dopustiti da nas pretuku i pretrče. Mi ako odigramo obranu kako znamo, uz našu kontru i polukontru, pobijedit ćemo", prokomentirao je protivnike vratar Alilović.

Tunis, predvođen trenerom Seadom Hasanefendićem, protiv Hrvatske želi napraviti korak naprijed te lagano iznenaditi suparnike u skupini B. Međutim, na svoj put na Svjetskom prvenstvu nije dobro krenuo te je drugoga dana natjecanja, a u svom prvom nastupu itekako uvjerljivo poražen od Makedonije koja je Tunižanima praktički očitala rukometnu lekciju slavljem 33:254 (18:14).

Loš start svakako nije dobra najava za Tunis koji je najavio prolazak skupine kao glavni cilj na svjetskoj smotri, dok je onaj sljedeći želja za iznenađenjem. Uz svoju tradicionalno agresivnu i veoma borbenu obranu koja ih obilježava duži niz godina, rukometaše Tunisa opisuje i lagano mijenjanje stila igre kako bi se sve više približio onom europskom. Tunis se svakako može pouzdati i u dobre šutere te mlade snage koje su njihov najveći zalog za budućnost. Tu valja svakako pripaziti na Waela Jallouza i Aminea Bannoura, ali i iskusnog Issama Teja, a tu su i Mosbah Sanai i Aymen Hammed.

"Naš jasan cilj jest prolazak skupine, a ovisno o tome na kojeg suparnika naiđemo potom, možemo sanjati i o stepenici više od osmine finala. Nadamo se da ćemo uspjeti ponovno iznenaditi rukometni svijet", kazao je izbornik Tunisa uoči samog početka SP-a.

Hrvatska i Tunis do sada su snage odmjerili šest puta, a Hrvatska broji sve pobjede protiv ove reprezentacije, dok posljednje pamti s početka prošle godine za vrijeme priprema za Europsko prvenstvo u Danskoj kada su upisana dva vrlo dobra slavlja stoga bi Hrvati nakon prve pobjede i prvih bodova na svjetskoj smotri u Kataru u subotu protiv Tunisa trebali nastaviti u istom, pobjedničkom tonu.

Susret drugoga kola skupine B između Hrvatske i Tunisa počinje u 17 sati po hrvatskom vremenu.

Foto: Jozo Čabraja

SP 2015, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Iran31:33Sjeverna Makedonija
Tunis25:28Hrvatska
Austrija23:21Bosna i Hercegovina
1Hrvatska 5158:124+3410
2Sjeverna Makedonija 5153:138+158
3Austrija 5147:140+75
4Tunis 5132:133-15
5Bosna i Hercegovina 5118:128-102
6Iran 5127:172-450

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2015, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Iran31:33Sjeverna Makedonija
Tunis25:28Hrvatska
Austrija23:21Bosna i Hercegovina
1Hrvatska 5158:124+3410
2Sjeverna Makedonija 5153:138+158
3Austrija 5147:140+75
4Tunis 5132:133-15
5Bosna i Hercegovina 5118:128-102
6Iran 5127:172-450

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!