Nogomet

"Socceroosi" žele nastavak

Bernard Jurišić • subota, 29.05.2010.
"Socceroosi" žele nastavak

Nakon što se napokon uspjela probiti u dodatnim kvalifikacijama preko južnoameričkih protivnika i plasirati na SP u Njemačkoj 2006., Australija je svoje naredne izazove odlučila tražiti u Aziji. Uspješno su prošli svoje prve azijske kvalifikacije i po treći put u svojoj povijesti plasirali se na Svjetsko prvenstvo...

"Socceroosi" su dugo razmišljali kako se riješiti posljednje i uglavnom previsoke prepreke za plasman na Svjetsko prvenstvo - dodatne kvalifikacije s Južnoameričkim reprezentacijama. I dosjetili se.

Izbornik

Nizozemac Pim Verbeek mentore je imao u Guusu Hiddinku i Dicku Advocaatu, koje je pratio kao pomoćnik na klupi reprezentacije Južne Koreje. Prije toga je vodio nekoliko klubova iz nizozemske lige, ali ne one iz top klase (Ajax, PSV, Feyenoord). Nakon SP u Njemačkoj 2006. dobio je povjerenje za samostalno vođenje Južne Koreje, s kojom je osvojio treće mjesto na Azijskom Kupu 2007. Uslijedio je neočekivani odlazak koji je objasnio "željom za odmorom od nogometa", da bi u prosincu 2007. preuzeo kormilo "socceroosa". Uspješno je proveo momčad kroz azijske kvalifikacije i u Južnoj Africi će raditi na trećem uzastopnom Svjetskom prvenstvu, ali prvi put kao prvi trener neke reprezentacije. Već je potpisao novi ugovor za razdoblje nakon SP u Južnoj Africi - odlazi u Maroko gdje će biti tehnički direktor mladih selekcija.

Zatražili su "selidbu" u Aziju i u svom prvom ispitu opravdali "transfer". Zajedno s dvije Koreje i Japanom predstavljat će najveći kontinent na smotri u Južnoj Africi.

U azijske kvalifikacije uključili su se u trećoj fazi, zajedno s Katarom se plasirali u četvrtu fazu i tamo osvojili prvo mjesto u skupini sa šest pobjeda u osam kola. Izbjegli su tako dodatne kvalifikacije i bez velikih problema osigurali plasman na SP.

U pripreme za Južnu Afriku krenuli su okršajem sa svojim starim znancima i susjedima s Novog Zelanda, koji će se također zapututi prema jugu Afrike ovog lipnja. Pobijedili su 2:1 pogocima Vidošića i Holmana, a do prvog iskušenja u Južnoj Africi, utakmice protiv Njemačke 13. lipnja, zakazali su još dvije prijateljske utakmice: s Danskom 1. lipnja i SAD-om 5. lipnja u južnoafričkom Roodepoortu.

Snage

Svi najvažniji australski igrači, osim Jasona Čuline, nastupaju za europske klubove. Njihova dva stožerna igrača, Harry Kewell i Lucas Neill, zajedno igraju u Galatasarayu, a nositelji igre su već prekaljeni internacionalci Brett Emerton, Mark Bresciano, Tim Cahill i Scott Chipperfield. Od mladih snaga tu je još jedan "genetski" Hrvat Dario Vidošić, rođen u Osijeku, od kojeg se očekuje da postane novi australski Josip Skoko.

Slabosti

Igranje s nedoraslim protivnicima u Oceaniji smatrali su jednim od otežavajućih faktora prilikom kasnijih igara s "ozbiljnim" reprezentacijama. U Aziji su imali nešto teže protivnike, no pitanje je koliko su ih ti okršaji mogli pripremiti za ono što ih čeka u Južnoj Africi. U skupini s Njemačkom, Srbijom i Ganom Australci ne nose breme favorita.

Očekivanja

Uspjeh: Prije četiri godine ispali su u osmini finala od kasnijih svjetskih prvaka Talijana i to nakon kontroverzong suđenja koje je puhalo u talijanska jedra. Prolazak skupine bi se u Australiji smatrao uspjehom, a sve nakon toga bio bi bonus.

Realno: Imaju tešku skupinu, no ne bi bilo iznenađenje ako bi izborili jedno od prva dva mjesta koja vode dalje. Australci žele nastaviti započeto u Njemačkoj prije četiri godine, a osmina finala bi mogla biti njihov realan domet.

Neuspjeh: Svaka reprezentacija koja dolazi u Južnu Afriku ima za cilj proći skupinu. Tako je i s Australcima, posebno iz razloga što su taj rezultat ostvarili i prije četiri godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!