Nogomet

Njemačka: Tradicionalno visoka očekivanja

Ante Zovko • utorak, 25.05.2010.
Njemačka: Tradicionalno visoka očekivanja

Iako na svoje 17. Svjetsko prvenstvo putuje bez kapetana Michaela Ballacka, Njemačka će se i u Africi predstaviti u dobro poznatom svjetlu: čvrsta, "radnička" momčad na koju uvijek treba računati, bez obzira na okolnosti.

Nakon srebra na Euru 2008., pomlađena Njemačka suvereno je "prohujala" kroz kvalifikacijsku skupinu u kojoj joj je jedina ozbiljna prijetnja bila Rusija. Ispalo je da su najviše poteškoća imali s Finskom, s kojom su oba puta remizirali, dok se Rusija dvaput našla na popisu osam njemačkih pobjeda.

IZBORNIK

Joachim Löw je prije četiri godine na domaćem prvenstvu bio pomoćnik Jürgena Klinsmanna u pohodu do bronce. Često se tada spominjalo kako je on zapravo "izbornik iz sjene". Kako god, iz sjene je izašao već po završetku prvenstva i sam preuzeo vođenje Die Mannschafta.

Prije reprezentacije u Njemačkoj je vodio Stuttgart i Karlsruher, u Austriji Tirol i Austriju Beč, a u Turskoj Adanaspor i Fenerbahče. Sa Stuttgartom je 1998. došao do polufinala Kupa pobjednika kupova, a s Tirolom je 2002. osvojio prvenstvo.

Reprezentaciju je kao izbornik vodio na Europskom prvenstvu 2008. i odmah ostvario uspjeh - finale u kojem je Njemačka poražena od Španjolske.

Michael Ballack u Chelseaju možda ne ostavlja isti dojam, ali je u Elfu Joachima Löwa dugo alfa i omega. Upravo će njegov gubitak najteže pasti reprezentaciji satkanoj od nekolicine iskusnijih i dosta igrača koji još nemaju ni deset nastupa. Zato će još veći teret odgovornosti morati ponijeti Schweinsteiger, Khedira i ostatak vezne linije. Od glavnog kreativca Mesuta Özila uvelike će ovisiti učinkovitost Klosea, Podolskog, Gomeza i Cacaua.

Tradicionalno čvrsta obrana u kvalifikacijama je popustila samo pet puta i olakšala posao Reneu Adleru, kojeg također neće biti u Africi. Čini se kako je prvi izbor za njegovu zamjenu 24-godišnji Manuel Neuer, trenutačno možda najtalentiraniji njemački vratar, ali bez mnogo međunarodnog iskustva.

U dosadašnje tri prijateljske utakmice upisali su dvije pobjede protiv Južnoafričke Republike (2:0) i Malte (3:0) te poraz od Argentine (0:1). No puno jasniju sliku dat će dvoboji s Mađarskom i Bosnom i Hercegovinom, pogotovo u pogledu popunjavanja upražnjenih pozicija.

Snage

Prije svega iznimna fizička spremnost i organizacija, ali i opjevani mentalitet te iskustvo s velikih natjecanja. Obrambeni blok, temelj svake njemačke akcije, bit će veliki izazov za reprezentativce Srbije, Gane i Australije.

Slabosti

Neiskustvo mnogih igrača na reprezentativnoj sceni, pogotovo na velikim natjecanjima, jer većina nema ni deset nastupa za nacionalnu vrstu. Osim toga, dodatni uteg mogla bi biti velika ovisnost napadača "sidraša" o loptama iz sredine i s bokova. Ako protivnici presjeku protok lopte u svoj obrambeni dio terena, Njemačka bi se mogla naći u velikim problemima.

Očekivanja

Uspjeh: Prolazak u drugi krug podrazumijeva se. I dok se Nijemci, računajući na povijest, uvijek nadaju zlatu, polufinale ili druga uzastopna bronca sigurno bi zadovoljilo njihove apetite.

Realno: Ako Löw uspije nadomjestiti gubitke, reprezentacija može računati na drugi krug, vjerojatno četvrtfinale, a tu će opet mnogo ovisiti o protivniku. Dakako, ne smije se zanemariti tradicionalno dobri rezultati kad se Elf suoči s papirnatim favoritom.

Neuspjeh: Eliminacija u skupini bila bi apsolutna katastrofa. Ispadanje u osmini finala smatrano bi neuspjehom ako bi se dogodilo od nominalno slabije momčadi, a ako to slučajno bude od Engleske, situacija će poprimiti i dodatne konotacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.05.2010. u 08:30
    švabe i digići - najveći propagatori antinogometa..
    Obrisan korisnik
  • cameosis26.05.2010. u 04:59
    mogu se ponavljati jedne te iste kliše izjave u nedogled, ali ne mogu stalno imati guzicu. nakon grupne faze idu na zasluženi godišnji odmor.
    cameosis
  • Obrisan korisnik25.05.2010. u 21:34
    kako je rekao Gari Lineker (znam da nisam dobro spelovao) - nogomet je igra koju igraju 22 igrača a pobjeđuju Nijemci... :-D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.05.2010. u 18:22
    ako budu igrali ofenzivno i na silu imaju sanse osvojit!
    Obrisan korisnik
  • IanZG25.05.2010. u 17:58
    Švabe su uvijek Švabe i tko kaže dasu tek nešto bolji od prosjeka će se sjetiti Eura 2008 gdje smo ih mi nadigrali no unatoč tome su dospjeli dalje od nas... Nikad ih ne treba otpisati, iako po igračima ne djeluju moćno kao nekad, posebice na mjestu golmana gdje fali iskustva jer je Kahn bio car... [više na forumu]
    IanZG