Košarka

Nisu samo šuteri imali slab dan

Tomislav Pacak • srijeda, 09.06.2010.
Nisu samo šuteri imali slab dan
Foto: Kristijan Komarica

Zadrovi navijači - a to je praktički cijeli Zadar - nisu mogli zadovoljni napustiti Višnjik nakon poraza u 4. utakmici finala PH. Osjećaj bi bio loš i da se radilo o zasluženom porazu, no uvijek je još lošiji ako ste dojma da vaša momčad nije odigrala najbolje što može. U ovom slučaju, bez obzira na očajan dan Cara, Stipčevića i Perića, najviše upitnika mora ići na adresu najodgovornijeg, Danijela Jusupa...

Nije, jasno, Zadrov trener taj koji je pucao 3-31 iz igre (što će reći da Stipčević, Car i Perić zajedno nisu mogli pogoditi čak ni svaku desetu loptu), ali Jusup je ipak olakšao Ciboni posao.

KOŠARKAŠKI SPEKTAKL

Prekrasan ambijent u Zadru, prepuni Višnjik, podsjetio nas je na to se u Hrvatskoj još uvijek košarka jako voli i da može pružiti prave spektakle. Naravno, u Zadru se košarka voli tijekom cijele godine, a sada je na Zagrebu da uzvrati i da prije odlaska na godišnje odmore Zagrepčani napune Draženov dom i tako ova neizvjesna finalna serija bude lijepo zaokružena. Uostalom, ovosezonska Cibona definitivno je zaslužila pravu potporu u "majstorici", a igrači i eventualno trener koji iduće sezone više neće stanovati pod Tornjem veliki pljesak za prikazanu borbenost.

Marko Car odigrao je zapaženu ulogu ove sezone u Zadru, ali Marko Car ipak nije Ray Allen da može imati neograničeni kredit. Posebno ne dok je Vedran Morović bio očigledno raspoložen, i to ne po prvi puta u ovoj seriji - upravo je Morović u završnici prve utakmice bio prevaga na strani Zadra.

Imalo bi još i rezona čekati Cara kada bi ovaj na pametan način pokušao prekinuti negativan niz, no barem pet od Carevih 11 upućenih trica bilo je čisto forsiranje - a tako se ne osvajanju prvenstva.

Zadrovih 30 trica ne bi bilo problem da se radilo i izrađenim šutevima, no Zadrov napad - posebno u drugom poluvremenu - sveo se na pojedinačne pokušaje, puno driblinga i malo pravog protoka lopte. Jusup to nije smio dopustiti, jer Zadru je samo malo prave organizacije u igri trebalo da uz pomoć publike slomi otpor Cibone. Karakterne, dobre Cibone, ali svakako ne nepobjedive Cibone.

Još jedan problem koji si je Jusup sam nametnuo jest kratka rotacija. Otkad je zasjeo na klupu Jusup je odlučio da na klupi nema širine, konstantno se na to žalio, ali nije imao hrabrosti (ili vizije) da tu klupu proširi u ranijem dijelu sezone. Ni Perasović ne bi imao Radoševića da ga je od početka godine zasjeo na klupu, kako je bilo logično za očekivati. No, proživio je s njim i dobro i loše, a sada ima igrača za 20-25 minuta u finalu PH.

Teško je dobiti prvu utakmicu finala sa šest igrača, a svaku narednu utakmicu još teže. Pa će tako u petoj utakmici ta vanjska linija, kojoj trebaju svježe noge kako bi se pogodili dalekometni šutevi, biti izmorena, sa samo danom predaha. Jusupova tvrdoglavost tako bi mogla skupo koštati Zadar.

Pogrešna psihologija

Zadar je, to je sada očito, pao na psihološkom planu, pritisak trofeja i publike slomio je šutere Zadra.

Motivacijski gledano, Jusup je trener koji je skloniji "piljenju naopako", nego ohrabrivanju svoje momčadi ponekada i nerealnim konstatacijama (ala Ćiro Blažević). Jusupu je unaprijed sve uspjeh "s obzirom na to kakvu momčad Zadar ima", rekao je i to nakon polufinala Kupa, rekao je to i nakon polufinala PH, rekao je to i nakon ovog poraza. I poručio da "šanse Zadra nisu velike u Zagrebu". Ne zvuči kao trener koji ima visoko mišljenje o svojim igračima.

Može li onda momčad imati dovoljno vjere da slavi u Zagrebu? Ako trener u to nije uvjeren 100 posto, teško može biti i momčad.

O Zadrovom pristupu finalu puno je reklo veliko slavlje nakon trijumfa u Zagrebu - Zadrani su slavili kao da su upravo osvojili naslov, a to je slika momčadi koja tu pobjedu nije očekivala i koja općenito nije ušla u dvoboj s razmišljanjem "mi ćemo ovo dobiti". Momčad koja ima za cilj osvojiti naslov stisnula bi šake, ali bi znala da za naslov treba dobiti još dvije utakmice.

A njih ne može dobiti publika, koliko god dobra bila.

Peta utakmica daje odgovore

GDJE JE KOŠARKAŠKA LJEPOTA?

Neki se i to pitaju, umjesto da uživaju u krajnje neizvjesnim, dramatičnim i napetim utakmicama, kakvo je uostalom i cijelo finale.

Kako je u tijeku i NBA finale, naišao sam na zanimljiv citat jednog člana Kuće slavnih vezanog za ljepotu igre u finalu, kao odgovor na pitanje "Svodi li se finale na to tko je bolji kada obje momčadi igraju svoju najbolju košarku":

"Ne. U finalu se svodi na to tko je ustrajniji kada su obje momčadi maksimalno ustrajne. Nema "najboljeg" u NBA finalu. Momčadi se predobro poznaju, skauting je proveden previše detaljno, animozitet je previsok da bi postojala tečnost u igri, da bi se igrala košarka najvišeg nivoa. Tko može pobjeđivati kada se napad ne razvija kako je trener nacrtao tijekom minute odmora, kada suci svojim zviždaljkama remete tok igre, kada šutevi ne sjedaju na svoje mjesto? Na to se svodi finale."

Iako nisu Lakersi i Celticsi, isto vrijedi i za Zadar i Cibonu.

Kritike Jusupu ne mijenjaju činjenicu da je Cibona od početka favorit u ovom dvoboju i da poraz Zadra nipošto ne bi bio njegov neuspjeh. S druge strane, poraz Cibone bio ozbiljan, i možda jedini pravi neuspjeh Velimira Perasovića u dvije godine koliko je na kormilu zagrebačkog sastava.

Peras se "izvukao" u Zadru (ali i u 3. utakmici koju je Cibona odigrala relativno slabo, ali je sjajno šutirala), a u tome je i sam odigrao važnu rolu. Uspio je (djelomično) bar zaustaviti Zadrov pick and roll, uspio je iz svoje momčadi izvući maksimalnu agresivnost u obrani, a u napadu joj nije dopustio zadovoljavanje s baš previše trica (kao u prvoj utakmici), već se igralo i na prodor i na raspoloženog Andrića.

Cijela Cibonina sezona sadržana je u toj petoj utakmici, jer uz sve lijepe stvari koje će se moći reći o ovoj momčadi, bit će zapamćena kao "luzerska" momčad izgubi li i ovo finale. Od svih onih euroligaških završnica preko finala Kupa do finala NLB lige - Cibona je izgubila sve zaista važne utakmice. Jednu mora dobiti ako želi pozitivan predznak pored ove sezone.

Sve je sada na Ciboninoj strani, od domaćeg terena preko većeg broja kvalitetn(ij)ih igrača do psihološke prednosti nakon što je Zadar prokockao 0-2.

Ali kako se okrenulo sve u korist Cibone, tako se u jednoj utakmici može sve opet okrenuti na zadarsku stranu.

Zadar, očito, može pobijediti u Zagrebu. Može li to učiniti dva puta u tri utakmice? Naravno da je to nelak zadatak, ali ako Jusup pokaže više osjećaja za rotaciju Zadrove šanse nisu male jer su Ružić, Perić i društvo pokazali da imaju vrlo neugodnu igru za Cibonu.

Zadru treba i bolji šuterski, ali i bolji Jusupov dan.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 16:34
    tako je tomo, još samo napiši tko je dao ovu izkavu o finalu. to je univerzalna istina za svaki sport, ne samo košarku.
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8809.06.2010. u 15:44
    Cibona je jednostavno bolja u ovom trenu i gotovo!
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 15:14
    5 za clanak
    Obrisan korisnik
  • Zvrx09.06.2010. u 14:56
    E moj Jusupe... Svaki promašaj ovog trojca je tvoj promašaj, i to samo zato što si ih iscrpio do krajnjih granica svojom glupom taktikom forsirajući 5-6 igrača...
    Zvrx
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 14:07
    bravo Pacak.. slažen se sa svakim napisanim slovom..
    Obrisan korisnik