Košarka

Nema popravnog ispita

Branimir Korać • četvrtak, 10.06.2010.
Nema popravnog ispita
Foto: Kristijan Komarica

Finalna serija PH za košarkaše otišla je u petu utakmicu. Zadar je imao ruku na trofeju, ali je uspio propustiti tu priliku i sada je Cibona u prednosti. Cibona koja čeka nagradu za dobru sezonu, a povratak iz ponora 0-2 bio bi jackpot...

Nakon što su poveli u finalnoj seriji s 2-0, Zadrani su se i sami vidjeli novim prvacima Hrvatske. Možda nisu tako izjavljivali, ali kad imaš u glavi takvo vodstvo i u najgorem slučaju tri utakmice za barem jednu pobjedu, jasno da ti se u podsvijesti javlja takva misao. Međutim Cibosi se s tim nisu složili. Najteži dio posla odradili su u utorak u Zadru kada su u prepunoj dvorani svladali domaćina i preuzeli ulogu favorita.

PSIHA

Zadar je pao pod pritiskom i nije se dobro nosio s očekivanjima. Psiha zna biti opaki problem, koliko god da se nečim bavite i u nešto razumijete, u trenucima kada nastane pritisak dolazi do poremećaja u reakciji, brzini, kvaliteti. Netko se s tim bolje nosi, netko lošije. Zadrani su na ispitu pali, hoće li ga Cibona položiti?

Neočekivano? Realno - i nije neko čudo. Cibona ima kvalitetniju i bolju momčad koja iza sebe ove sezone ima niz velikih utakmica, unatoč lošem financijskom stanju i dobru atmosferu dok je oko Zadra sve bilo nekako - čudno. Velike ambicije, pa loši rezultati, pa nezadovoljstvo navijača, odlasci igrača, financijski problemi, sezona iz ružnih snova svakog Zadranina. Uz sve to, izgubiti od Cibone, najvećeg rivala, nakon što vodiš 2-0, bilo bi za njih ravno katastrofi.

U utorak je sve bilo spremno za proslavu naslova, ali na kraju je zadarskim navijačima ostala tuga. Što je najgore u cijeloj priči, vratila se i ona nevjerica u mogućnosti momčadi koja je tinjala i prije početka finalne serije.

"Šanse su nam manje, u to nema dvojbe, ali idemo na pobjedu. Nemam što igračima lagati i govoriti im kako ćemo ih lakše tamo dobiti jer bi to bila laž, ali ohrabrit ćemo se i nećemo se predavati", izjavio je za Zadarski list Danijel Jusup.

ŠUT

"Kod svakog šuta sam osjećao kako ću pogoditi. Tražio sam od suigrača loptu jer sam vjerovao da će se otvoriti, pogotovo nakon ubačene trice, no prevario sam se, ali vjerujem da će se vratiti u četvrtak", rekao je Marko Car za Slobodnu Dalmaciju. Car nije imao dovoljno otvorenih šuteva, puno ih je isforsirao, u protivnom bi mu malo tko mogao nešto prigovoriti. Hoće li šut biti presudan, ovisi o dva čimbenika. Pokretljivosti obrane i njezinom zatvaranju i pokretljivosti napada i njegovom otvaranju. Realno, tricaških serija preko ruke u teškim situacijama teško da ćemo se nagledati. Ali pokretljiv napad i otvoreni šutevi mogu dovesti do serija. Tko bolje ispuni ta dva uvjeta, može računati i da će imati bolji šut koji je dosad bio važan čimbenik.

E to će biti najveći problem za Jusupa. Kako ohrabriti i podići igrače nakon ovog poraza. Razmak između utakmica je malen, svega dva dana, a u takvoj atmosferi s toliko očekivanja poraz je ujedno i težak psihološki udarac. U takvom trenutku teško je razmišljati o nekoj velikoj taktici, uostalom jako dobro se zna što Cibona može i što Zadar može, bit će važnije za Jusupa da koliko-toliko psihički regenerira momčad.

Dodatni hendikep bit će i neigranje Vladimera Boise koji je stradao u toj četvrtoj utakmici u Zadru. Boisa nije veliki košarkaški umjetnik i igrač koji će odlučiti utakmice, ali produžuje ionako kratku zadarsku rotaciju. Ovako, bez njega, Plaisted i Ružić će morati ponijeti veliki teret pod obručima, a poznavajući Plaistedove probleme s osobnim pogreškama, za očekivati je kako će Perasović svakako dio igre pripremiti za "punjenje" zadarskog centra osobnim pogreškama.

Jusup posebnu alternativu na klupi jednostavno nema. Bilan, Škifić i Šarlija su igralo puno premalo u malim utakmicama da bi mogli dati svoj obol u ovako važnim susretima, a Bilan je to i zorno pokazao u prošlom susretu u Zadru gdje nije dobro reagirao. Uostalom očekuju ih dvoboji s igrački iskusnijim protivnicima koji su se ove sezone tukli i protiv Splittera, Bourousisa, Lavrinoviča, N'Donga, Lorbeka i to nerijetko i uspješno. Jasno je čija je tu prednost.

Kako smo najavili i uoči četvrte utakmice, rezultat Zadra dosta će ovisiti i o učinku tria Stipčević - Perić - Car. U tom susretu su sva trojica itekako podbacili i ostali su dužni. Posebno je na meti kritika bio Marko Car koji je bacao u očaj zadarske navijače šutirajući užasnih 1/14. Treba znati stati i promijeniti ciljeve, on to u Zadru nije znao, još jedan sličan slučaj napravio bi njegovoj momčadi medvjeđu uslugu.

OBRANA

Da će obje momčadi ući čvrsto, to je apsolutno jasno. Takav je ulog. Obranu neće diktirati samo treneri i igrači već i sudački kriterij. Teško je reći što bi više odgovaralo Zadranima. Cibona se bolje snalazi u čvrstim i tvrdim utakmicama s jakim obranama i dosta "muških dvoboja", ali opet ukoliko kriterij bude takav da se ne dopusti čvrsta igra i dosta kontakta, Zadrani zbog skraćene rotacije mogu lako ući u velike probleme s osobnim pogreškama.

Cijela priča u ovoj seriji se vrti oko šuta. Šuterski bolja momčad pobjeđuje, no to možda izgleda tako na papiru, možda je pravilnije reći kako pobjeđuje momčad koja igra požrtvovnije i koncentriranije. Već smo pomalo dosadni spominjanjem obrane, ali kada radiš konstantan pritisak, kada si na ruci i na liniji dodavanja vanjske linije, neće ti se dogoditi da ti protivnik ubaci 17 trica. Kada to činiš, normalno da je protivnik nesigurniji i ne ulaze mu šutevi baš tako lako. Možemo i tako postaviti stvari.

Cibona je tijekom sezone pokazala kako ima momčad koja je sposobnija odigrati žestoku obranu nego što je imaju Zadrani. Ostaje im to pokazati i u njihovoj sljedećoj najvažnijoj utakmici ove sezone. Sve preduvjete za to imaju. Momčadski obrambeno bolje funkcioniraju, imaju pojedinačno jače obrambene igrače, imaju i trenera koji je obrambeno jači nego njegov protivnik. O tom pritisku će ovisiti i napad Zadra. Ako navedu Stipčevića da nema rješenja i da troši više od polovice napada na obično vođenje lopte, napravit će pola posla. Ukoliko Zadrani budu pokretljiviji i budu se kvalitetno otvarali iza blokova, bit će više problema.

Što se tiče kontrole skoka, dosta će ovisiti kakvu će obranu koji trener postaviti. U prošloj utakmici Zadar je pokupio čak 17 napadačkih skokova i to zahvaljujući često kašnjenju Ciboninih visokih igrača u box outu i postavljanju jer su izlazili visoko i nisu najbolje stizali zatvarati skok. Bilo je tu i dosta sretnih skokova na obje strane jer se jednostavno lopta tako odbije da dođe protivniku u ruke, ali u nešto zgusnutijoj obrani je puno lakše braniti skok.

Možda onaj najvažniji faktor je već spomenuta psihologija. Cibona je napravila veliku stvar povratkom u seriju i definitivno je u psihološkoj prednosti. Zadar je pak na početku, a tamo se vratio s dva poraza koja su itekako mogli spriječiti. Kada na taj način izgubite dvije utakmice, u takvim uvjetima i s takvom igrom, kako svojom, tako i protivničkom, nije vam lako ući u presudnu utakmicu.

Što mi očekujemo? Pravu, borbenu utakmicu, veliki završni okršaj naša dva najjača kluba. Neka pobijedi bolji. Osim onog na parketu, očekujemo i spektakl na tribinama. Zadrani će napuniti svoj dio tribina, u to ne treba sumnjati, ali isto se očekuje i od Zagrepčana. Ovo nije Arena i za ovu utakmicu nije stvoren takav marketinški huk da bi privukao i one koji kod izmjene očekuju suca sa semaforom, ali ove momčadi i ovo finale zaslužuju dolazak i punu dvoranu. Zaslužuju Zadrani koji žive uz svoj klub, zaslužuju Cibosi koji bi i u slučaju poraza postali vjerojatno prva hrvatska momčad koja nije osvojila trofej iako se to očekivalo, a doživljava same pohvale. Ovo je finale i ono zaslužuje dostojan dekor.

PH, finale, peta utakmica:
Cibona - Zadar 18:00 (2-2).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 13:43
    ma kakva kratka rotacija, Jusup ima igrača koliko i Peras, Zadrani su sami krivi što ih nisu koristili tijekom sezone pa sad kukaju što su mladi i neiskusni.kao što sam rekao i prije 1-ve utakmice, Cibona in five!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 13:04
    @klošar tornado nikada nije stao s pjesmom pa makar Zadar gubio 30 razlike
    Obrisan korisnik
  • dajmituprijavuvecjednom10.06.2010. u 12:17
    prošla baba s kolačima za zadar. to cibona uzima.
    dajmituprijavuvecjednom
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 12:08
    danas očekujem navijanje za 'huhuhuhu' i 'mrzin cibonu', to je klasična podrška tornada zadru..osim ako cibosi uvjerljivo vode,onda će biti tišina,kao u višnjiku kad nije išlo,isprazni se dvorana za 2 minute a još nije ni gotrova tekma..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 09:46
    tz 65, a bbbzg 1986
    Obrisan korisnik