Nogomet

Elf u misiji preuzimanja naslova prvaka od Španjolaca

Piše:Damir Žbulj • nedjelja, 01.04.2012.
Elf u misiji preuzimanja naslova prvaka od Španjolaca
Foto: EPA

Nijemci na Europska i Svjetska prvenstva ne dolaze sudjelovati, oni dolaze po trofej. S takvim stavom stigli su na svako natjecanje na kojem su se pojavili pa će tako biti i ove godine u Ukrajini, s njihove točke gledišta, i sigurno u Poljskoj, jer bi to za njih značilo da su prošli skupinu i osigurali završnicu. Viceprvaci s prošlog Eura u Austriji i Švicarskoj spremni su za novi pohod na vrh i skidanje Španjolske s trona...

NJEMAČKA

Izbornik: Joachim Löw
Kapetan: Philipp Lahm
Najviše nastupa: Lothar Matthäus (150)
Najviše golova: Gerd Müller (68)
Nadimak: Die Mannschaft, Die DFB-Elf
broj nastupa na EP-u: 11 nastupa
Najveći uspjeh na EP-u: tri naslova prvaka (1972, 1980. 1996.)
Plasman na prošlom Euru: viceprvak
FIFA renking (datum): 2. mjesto (11. travnja 2012.)

Njemačka će prvo u Ukrajini, a prema njihovim nadanjima, dalje i u Poljskoj biti jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova, iako će im i put kroz skupinu biti izuzetno težak. No, Nijemci ne bi bili Nijemci da ne bi vjerovali u svoje kvalitete i kako se ne bi nadali barem ponavljanju uspjeha s prošle europske smotre, kada ih je u finalu zaustavila tada neprikosnovena Španjolska.

Trostruki prvak Europe lovi svoj četvrti naslov, jer, previše je vremena prošlo od te davne, a Hrvatskoj u dubokom sjećanju urezane, 1996. godine, kada su na krilima beskompromisnog Sammera, kapetana Klinsmanna, omalenog čarobnjaka i majstora slobodnjaka Hässlera, neumornih Ziegea i Babbela i zlatnog dečka Bierhoffa, na tako tužan način preko Hrvatske u četvrtfinalu, domaćina Engleske na penale u polufinalu te zlatnim pogotkom u produžecima preko Češke u finalu stigli do naslova najbolje ekipe Starog kontinenta.

U povijesti će ostati zapisani fenomenalni nastupi i osvajanja titula Zapadne Njemačke 1972. godine, sa strašnom ekipom kojoj su okosnica bili vratar Maier, Breitner, kapetan Beckenbauer, Jupp Heynckes, Hoeness, Netzer i najbolji topnikom tadašnjeg natjecanja, ali i Njemačke svih vremena Gerd Müller. U finalu Sovjetski savez nije imao šansi i tri su puta morali vaditi loptu iz svoje mreže na briselskom Heyselu, stadionu kralja Baudouina.

Najuspješnija reprezentacija Europskih prvenstva drugi naslov osvojila je osam godina nakon prve titule. Na Olimpijskom stadionu u Rimu junak pobjede nad Belgijom bio je Horst Hrubesch, koji je svojim specijalitetom, ubojitim udarcem glavom, pospremio loptu u mrežu dvije minute prije kraja finala, za pobjedu, za trofej generaciji Rummeniggea, Bernda Schustera, Klausa Allofsa, vratara Schumachera...

Osim tri naslova prvaka, od 1960. godine kada se održavaju europske smotre najboljih nogometnih reprezentacija, Nijemci su gubili još tri finala. U Jugoslaviji 1976. presudio im je s bijele točke legendarni Panenka, što je dokaz da nisu nepobjedivi na jedanaesterce. U Švedskoj 1992. godine iznenadila ih je Danska, koja nije niti trebala biti tamo, dok im je još uvijek svježa uspomena na stadion Ernst Happel u Beču, gdje im je presudio Torres i Španjolsku odveo tamo gdje joj je u tom trenutku bilo mjesto, na nogometni vrh.

Put do Eura

Kao što to i priliči aktualnim europskim doprvacima te aktualnoj trećoj reprezentaciji s posljednjeg Svjetskog prvenstva Njemačka se doslovno prošetala kroz svoju kvalifikacijsku skupinu.

U skupini s hrvatskim poznanicima iz dodatnih kvalifikacija Turcima, sve samo ne slabom Belgijom ili Austrijom te egzotičnim Azerbajdžanom i Kazahstanom u deset susreta ostvarili su impresivnih deset pobjeda, uz gol razliku 34-7. Za primjer, Hrvatska je u svojih deset kvalifikacijskih susreta zabila 18 golova. Sa savršenim učinkom jedino se mogu još pohvaliti branitelji naslova Španjolci.

Najraspoloženiji njemački topnik bio je iskusni 33-godišnji napadač Lazija Miroslav Klose, koji je loptu protivnicima u mrežu pospremao devet puta, a najefikasniji napadač Bayerna ove sezone i u Bundesligi i u Ligi prvaka istaknuo se sa šest pogodaka. Asistencijama je Njemačku predvodio jedan od nositelja ovosezonske igre Reala Mesut Özil, sa sedam uspješnih dodavanja svojim suigračima za pogodak. Veznjak Madriđana u kvalifikacijama se i pet puta upisao u listu strijelaca.

Poteškoća su imali na gostovanjima, kod Belgije, kojoj je presudio Klose, a pogotovo kod Austrije, gdje su do minimalne pobjede stigli golom Gomeza u sudačkoj nadoknadi, tipično njemački. na domaćem terenu protiv svih protivnika bili su izuzetno dominantni, a sve ekipe svladali su s dva ili više pogodaka razlike.

Izbornik

Joachim Jogi Löw nogometnu reprezentaciju preuzeo je prije šest godina. Nakon što je dvije godine bio pomoćnik tadašnjem izborniku Jürgenu Klinsmannu, normalnim slijedom, tradicionalnom njemačkom dosljednošću našao se i na mjestu glavnog kormilara reprezentacije kojoj je zajedno s Klinsmannom nametnuo sasvim novi stil igre.

Njemački izbornik Löw umjeren je u izjavama prije početka natjecanja, ali je svjestan kakav potencijal ima njegova reprezentacija: "Potvrdili smo se u svjetskom vrhu posljednjih godina i često samo najsitniji detalji odlučuju hoćeš li stići do pobjede ili ne. No, nova, izuzetno mlada generacija njemačkih igrača koja je stigla na veliku scenu u posljednjih godinu, dvije, izuzetno je ambiciozna i gladna uspjeha,"

Rođen prije 52 godine u malenom mjestu Schönau im Schwarzwald na samom jugozapadu Njemačke, u blizini granice sa Švicarskom, Löw je svoj trenerski pečat otisnuo još sredinom 90-tih godina prošlog stoljeća. Kao mladi i relativno nepoznati strateg za kormilom Stuttgarta ostvario je zapažene rezultate. Fenomenalnom magičnom ofenzivnom trojcu Balakov - Elber - Bobić, leđa je čuvao Zvonimir Soldo, a napadački nogomet odveo ih je do naslova 1997. godine u njemačkom Kupu, a godinu dana kasnije igrali su i finale Kupa pobjednika kupova, no, pogotkom Zole minimalno je bolji bio Chelsea Gianluce Viallija.

Klupsku trenersku karijeru nije nastavio kako je započeo, vodio je Fenerbahče i Adanaspor u Turskoj, Karlsruher u Njemačkoj te bečku Austriju i Tirol, s kojim je uzeo naslov austrijskog prvaka 2002. godine.

U reprezentativnom nogometu izgleda kako se puno bolje snalazi. Nakon što je već bio treći na svijetu i drugi u Europi, čitava njemačka javnost, ali i on sam, nadaju se i očekuju kako bi novu generaciju njemačkih nogometaša upravo on mogao odvesti na sam vrh kontinentalnog nogometa.

Kadar, taktika i forma

Dominantan kvalifikacijski ciklus, ali i neke zanimljive predstave i rezultati u prijateljskim susretima dovoljno govore kakvim kadrom raspolaže njemački izbornik. Naravno, kao što je to već postala njemačka tradicija, nema jedne istinske, planetarne zvijezde, oko koje bi se vrtjela njihova igra. Kod Nijemaca uvijek je prva zvijezda Elf, Die Mannschaft ili jednostavno - ekipa, odnosno momčad.

Jedinica će u Ukrajini i Poljskoj definitivno biti zacementirana u rukama Manuela Neuera. Bivši vratar Schalkea, danas se potpuno prilagodio u Bayernu, brani fenomenalno, a skinutim penalima Cristianu Ronaldu i Kaki u raspucavanju polufinala Lige prvaka, trasirao je put Bavarcima u domaći finale na Allianz Areni. Rezerva će mu vrlo vjerojatno biti iskusni dugogodišnji Werderov vratar Tim Wiese, koji će od iduće sezone braniti u redovima Hoffenheima. Njemački treći čuvar mreže, 23-godišnji Ron-Robert Zieler, debitirao je u studenom 2011. u susretu s Ukrajinom i to mu je jedini nastup, a vratar je solidnog Hannovera. Iz kadra je istisnuo mladog 20-godišnjeg Marc-Andréa ter Stegena, veliku njemačku vratarsku nadu, koji je odlično branio u prošlosezonskom iznenađenju prvenstva, Borussiji iz Mönchengladbacha, ali koji je u prijateljskom susretu s Švicarskom primio petardu, što mu je ipak presudilo da ipak ostane izvan kruga putnika na Euro.

Obrana Nijemaca po imenima možda je imenima i najtanji dio ekipe, no samo sedam primljenih pogodaka u deset kvalifikacijskih susreta dovoljno govore o kvaliteti igri njemačke zadnje linije. Komandira joj fenomenalno univerzalni, prodorni kapetan Philipp Lahm, koji je traku prošle godine ponosno preuzeo od Ballacka. Može podjednako dobro odigrati i na lijevoj i na desnoj bekovskoj strani pa će tako i prema potrebi biti njegova pozicija na Euru. Brigu Löwu zadaje ozljeda Arsenalova Mertesackera, koji je na putu oporavka, ali je pitanje koliko će biti spreman za napore koje donosi Euro. Uz njih, tu je dvojac 23-godišnjaka iz Bayerna Boateng - Badstuber pa Borussijin dvojac mladića Hummels - Schmelzer te Schalkeov Benedikt Höwedes. Oni će činiti glavninu obrambenog zida Elfa, ovisno o potrebama, trenutnoj formi, ali i protivniku na travnjaku.

Vezni red njemačke nogometne reprezentacije je taj koji diktira tempo i igru njihove ekipe. Tu su Khedira i Özil iz Reala, Bayernovi 22-godišnji Müller i Kroos te oporavljenik od ozljede Bastian Schweinsteiger, koji bi na Euru vjerojatno trebao dosegnuti vrhunac forme.

No, posebni šarm igri Nijemaca mogli bi dati veznjaci iz starih/novih bundesligaških prvaka, dortmundske Borussije, wunderkindi Mario Götze, koji će početkom Eura napuniti 20 godina, ali i koji se tek vraća nakon četveromjesečne stanke zbog ozljede te 22-godišnji Marco Reus, koji će dres Borussije iz Mönchengladbacha zamijeniti onim šampionskim iz Dortmunda. Upravo je Löw nedavno naglasio kako će i oni imati posebnu i važnu ulogu na nadolazećem natjecanju.

U kadru je još i mladi 21-godišnji Andre Schürrle iz Leverkusena, koji prema potrebi igra lijevo krilo ili napadača. U 13 nastupa već je zabio šest pogodaka, a mrežu je, tresao i u posljednjim prijateljskim ogledima i sa Švicarskom i s Izraelom. Na popisu su se našli još i Lars Bender, 23-godišnji veznjak iz Bayera te Ilkay Gündogan, suigrač Ivana Perišića u dortmundskoj Borussiji, no njihova uloga na Euru vjerojatno će biti samo sporedna.

Raspored utakmica

Njemačka - Portugal 9. lipnja (20.45 sati, Lviv)

Njemačka - Nizozemska 13. lipnja ( 20.45 sati, Harkiv)

Njemačka - Danska 17. lipnja (20.45 sati, Lviv)

U napadu kroz kvalifikacije briljirao je neuništivi Miroslav Klose, s devet postignutih pogodaka, kojemu na vječnoj listi najboljih strijelaca nedostaje pet pogodaka da stigne legendu Gerda Müllera. No, ozljeda mišića koju je Klose zadobio u ožujku u klupskom dresu Lazija zadaje velike brige izborniku te je pitanje u kakvom će stanju dočekati Euro. Prvi izbor u špici napada bit će tako Mario Gomez, s fantastičnom sezonom iz sebe. Čitavo prvenstvo je, uz Nizozemca Huntelaara, najbolji strijelac Bundeslige, a u Ligi prvaka dogurao je do finala i jedini se, barem što se tiče broja postignutih pogodaka, mogao u istu rečenicu svrstati s Messijem.

Löwu je ljubimac i Lucas Podolski, koji u reprezentaciji ne igra isturenog, nego povučenog, krilnog napadača i koliko god da je dobrim igrama ove sezone u dresu Kölna zaslužio transfer u Arsenal, toliko još i bolje igra kada je u reprezentativnom okruženju. Za vrijeme Löwova mandata u nacionalnoj momčadi se ustalio i napadač Stuttgarta Cacau, no slabija klupska sezona i loša forma ostavili su ga izvan konačna popisa.

Jogi Löw nije se libio kroz reprezentativni kadar prodefilirati velik broj igrača, ponekad čak i eksperimentirati s taktikom, a rezultat mu gotovo nikada nije izostao. Ovisno o igračima za koje se u pojedinim utakmicama odlučio njemački strateg koristio je klasičniju 4-2-3-1 formaciju, ali koja se često transformirala u ofenzivnih, napadačkih 4-3-3, vrlo sličnih onoj formaciji koju preferira španjolska reprezentacija. Njemačka Joachima Löwa nije reprezentacija koja će čekati svoju priliku iz kontranapada, koja će prepustiti loptu protivnicima. Oni su ti koji žele diktirati tempo i dinamiku, koji kroz kombinatornu igru, ali i prodorima po bokovima pokušavaju ugroziti suparnička vrata, što češće i kroz što je moguće više ponavljanja.

Dominaciju u kvalifikacijama potvrđivali su i u većini prijateljskih susreta, a nisu poput nekih reprezentacija izbjegavali susrete niti s najboljim svjetskim ekipama. Proteklu kalendarsku godinu započeli su domaćim prijateljskim (1:1, Klose) remijem s Italijom u Dortmundu. Kombinirani sastav doživio je (1:2, Gomez) poraz od Australije u Mönchengladbachu u ožujku 2011. godine, no u svibnju su se vratili na pobjednički kolosijek slavljem protiv Urugvaja (2:1, Gomez, Schürrle). U kolovozu su u potpunosti nadigrali Brazil (3:2, Schweinsteiger, Götze, Schürrle), dok su kod Poljaka na otvaranju Arene u Gdansku remizirali (2:2, Kroos, Cacau), kako i priliči pristojnom gostu. Odigrali su prijateljski susret i s drugim domaćinom Eura, Ukrajinom, u još jednoj utakmici gdje je Löw pomalo i eksperimentirao s taktikom. S trojicom u zadnjoj liniji ipak nije to dobro izgledalo za Nijemce, primili su tri pogotka, no na kraju su i postigli tri (Kroos, Rolfes, Müller) za konačni, miroljubivi remi.

U studenom su još odigrali domaći susret u Hamburgu s Nizozemcima, gdje su ponovno briljirali te uz odličnu igru razbili Tulipane (3:0, Müller, Klose, Özil). No, prizemljenje su doživjeli u veljači ove godine, kada ih je u Bremenu svladala Francuska (1:2, Cacau), kada su vjerojatno shvatili kako ih na Euru ne očekuje promenada te kako će u iznimno jakoj i izjednačenoj skupini morati odigrati tri vrhunske utakmice kako bi osigurali prolaz...

Posljednje provjere prije početka Eura Nijemci su imali protiv Švicarske, koja im je pomalo iznenađujuće uvalila pet komada i stigla do 5:3 (Hummels, Schürrle, Reus) pobjede te protiv Izraela. Löw u dvoboju protiv Hitzfeldovih izabranika nije koristio igrače Bayerna, tek pristigle u reprezentativni kamp nakon poraza u finalu Lige prvaka te je na teren poslao kombinirani sastav sa šireg reprezentativnog popisa. Poraz ih je sigurno barem malo zabrinuo, vjerojatno još više motivirao, a dojam su popravili samo nekoliko dana kasnije, svladavši Izrael 2:0 (Gomez, Schürrle), koji im je bio i finalni suparnik pred odlazak u bazu u Gdansku.

Očekivanja

Zna se po što je njemačka nogometna reprezentacija stigla u Ukrajinu i Poljsku. Međutim, da će im biti jednostavno barem ponoviti uspjeh s prethodnog Eura, odnosno napraviti toliko željeni korak više, neće u svakom slučaju.

Skupina s Nizozemskom, Portugalom i Danskom s pravom se može već poslovično nazvati skupinom smrti, iako se nadamo kako nitko neće umrijeti ako ne prođe u četvrtzavršnicu. No, od ove četiri vrhunske europske nogometne momčadi, ne zaboravite kako su Danci odigrali odličan kvalifikacijski ciklus te su upravo ispred Portugala s lakoćom osvojili prvo mjesto svoje skupine, samo dvije će vidjeti Poljsku i dvoboje s dvije prvoplasirane reprezentacije iz skupne A.

Naravno, ukoliko Njemačka prođe skupinu, otvoren joj je put prema polufinalu, finalu, naslovu prvaka. Međutim, pitat će se nešto i njihove protivnike, a puno će toga zavisiti od konačne forme i zdravlja pojedinih reprezentativaca kada krene natjecanje i uistinu, stvarno će samo detalji odlučivati.

Njemački nogometni savez posljednjih je godine izuzetno puno vremena, ali i novaca potrošio na mlade nogometne selekcije, koje su kroz česte nastupe, ali i zapažene uspjehe na natjecanjima u svim dobnim kategorijama polako ali sigurno stvarala igrače za A selekciju. Odličan rad možda će stići na naplatu već ove godine, već ovog ljeta, jer kada se bacio oko na njihov kadar, većina su igrači do 26 godina starosti. Njemačka je jaka, Njemačka je organizirana, ali je Njemačka i izuzetno ambiciozna, poletna i željna uspjeha, što je u njihovom slučaju i za njihov mentalitet veliki motiv, a ne neki kamen oko vrata koji bi ih sputao u izvedbi.

Velika stvar za njemački nogomet bilo je i ovosezonsko domaće finale Lige prvaka u Münchenu, gdje je čast njihova nogometa trebao obraniti Bayern. No, Chelsea im je na nevjerojatan način uzeo klupsku kontinentalnu titulu pa će Elf, a posebno i igrači Bayerna u nacionalnom dresu, imati veliki motiv da na reprezentativnoj smotri stignu do iskupljenja.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 17:14
    ako produ skupinu svaka cast
    Obrisan korisnik
  • cameosis06.06.2012. u 17:09
    bas tako, iducih 20 godina ce sve osvojiti! ... koje sve gluposti ljudi nece napisati ... ajmo gledati prvenstvo i onda nagadjati nakon utakmica sto se moze dogoditi a ne trabunjati godinama unaprijed sto ce biti.
    cameosis
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 12:14
    jedino na pes-u ce osvojit nesto,najdalje polufinale
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 23:17
    deutschland uber alles. ovo prvenstvo, kao i par idućih, osvajaju bez previše problema.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 22:13
    mertesacker je ok stoper
    Obrisan korisnik