Nogomet

Skup zvijezda ponovno želi igrati finale

Piše:Josip Piršljin • nedjelja, 01.04.2012.
Skup zvijezda ponovno želi igrati finale
Foto: EPA

Nizozemska je reprezentacija koja uvijek ima odlične igrače i kojoj se uvijek predviđaju velike stvari, no s izuzetkom 1988. godine, Oranje je uglavnom ostajao praznih ruku. Tako je bilo i na prošlom Svjetskom prvenstvu kada su igrači Van Marwijka došli do finala, no na tome i ostali. I na predstojećem natjecanju cilj je isti, a Robben, Van Persie, Sneijder i ostali pokušat će ponoviti uspjeh generacije Van Bastena, Gullita i Rijkaarda.

NIZOZEMSKA

Izbornik: Bert van Marwijk
Kapetan: Mark van Bommel
Najviše nastupa: Edwin van der Sar (130)
Najviše golova: Patrick Kluivert (40)
Nadimak: Oranje
Broj nastupa na EP-u: 8
Najveći uspjeh na EP-u: 1. mjesto 1988.
Plasman na prošlom Euru: Četvrtfinale
FIFA renking (datum): 4. (11. travnja 2012.)

Nizozemska na Europsko prvenstvo u Poljsku i Ukrajinu ulazi kao aktualni svjetski viceprvak. Oranje je izgubio finale u Južnoafričkoj Republici od Španjolske, a i ove godine ambicije narančastih su velike. Nizozemska prije svakog velikog natjecanja visoko kotira među favoritima za osvajanje, a tako je i ovog puta. Momčad nije ništa slabija u odnosu na onu od prije dvije godine. Štoviše, tu je nekoliko novih igrača koji puno obećavaju.

Nizozemci i uoči ovog Eura imaju visoka očekivanja od svoje reprezentacije, a kao razlog tome nameću se odlični rezultati u posljednje vrijeme. Naime, od tog kobnog finala u Johannesburgu Nizozemska je odigrala 18 utakmica i upisala samo dva poraza, od Švedske u kvalifikacijama kad su već znali da su prošli i od Njemačke u prijateljskom dvoboju. Dosad je na Eurima uvijek igrala važnu ulogu, a osim prvog mjesta 1988., tri puta je bila u polufinalu i jednom je uzela broncu (na Maksimiru 1976. pobjedom nad Jugoslavijom).

Put do Eura

Nizozemska je do Ukrajine i Poljske došla vrlo suvereno i jedna je od prvih reprezentacija koje su se kvalificirale. Doduše, osim Švedske nije imala jačeg protivnika u skupini E. Mađarska, Finska, Moldavija i San Marino nisu joj predstavljali preveliki problem, a od deset utakmica dobila je čak devet i osvojila prvo mjesto.

Bert van Marwijk: "Moraš biti sposoban nositi se s pritiskom i očekivanjima javnosti. Mislim kako je igrati pod pritiskom dio vrhunskog sporta i od toga ne treba bježati. Ponekad se događaju iznenađenja, a i mi smo pokazali ranjivost u utakmici s Njemačkom tako da ne mogu sa sigurnošću reći da ćemo postati europskim prvacima."

Napadači Oranja su bili posebno efikasni. U deset susreta postigli su 37 golova, a obrana ih je primila samo osam. Iz nizozemskih redova došao je i najbolji strijelac kvalifikacija, Klaas-Jan Huntelaar koji je protivničke mreže tresao 12 puta, a slijedili su ga Dirk Kuyt i Robin van Persie sa šest.

Izabranici Berta van Marwijka redom su pobjeđivali sve svoje suparnike, a pokleknuli su tek u posljednjoj utakmici. Tada su već osigurali plasman, a svladala ih je Švedska pred svojim navijačima. Ostvarili su i najveću pobjedu u ovim kvalifikacijama, ujedno i najveću u svojoj povijesti. Slabašni San Marino stradao je s čak 11:0. Po dvije utakmice su odigrali na Amsterdam Areni i De Kuipu, a jednom su nastupili na stadionu Philips. Imali su prosjek od 40.000 gledatelja po utakmici.

Izbornik

Bert van Marwijk je na čelu nacionalne vrste gotovo četiri godine. Naslijedio je Marca van Bastena poslije Eura 2008. kada je Nizozemska ispala već u četvrtfinalu. Van Marwijk je uspješno prošao kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici i tamo je dogurao skroz do finala gdje je ipak bila bolja Španjolska. Dobre igre na turniru donijele su mu još veću potporu javnosti, te je vodio momčad i u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu.

Svoje trenersko umijeće stekao je uglavnom u domaćoj ligi gdje je najveće uspjehe imao s Feyenoordom. S klubom iz Rotterdama došao je do povijesnog uspjeha 2002. godine kada je podigao trofej pobjednika Kupa Uefe. Reprezentaciju je dosad vodio u 45 utakmica, a upisao je samo četiri poraza. To mu je donijelo novi ugovor kojim bi izbornikom trebao ostati sve do 2016. godine.

Pod njegovim vodstvom Nizozemska je igrala vrlo brz, napadački nogomet, a postizala je i puno golova po utakmici. Van Marwijk je uspješno posložio momčad koja se sastoji od mladih, talentiranih igrača i iskusnih, dokazanih nogometnih majstora. Pomoćnik mu je Phillip Cocu, proslavljeni nogometaš koji je trenutno trener PSV-a.

Kadar, taktika i forma

Nizozemska već godinama gaji napadački stil nogometa i njihova nadaleko poznata 4-3-3 formacija još uvijek se smatra najboljim rješenjem. S obzirom na to, najjače adute reprezentacija ima u napadu. U posljednje vrijeme istaknuo se Robin van Persie koji je nemilosrdno punio protivničke mreže ove sezone igrajući za Arsenal, te je postao najbolji ovosezonski strijelac u Premiershipu.

Uz njega, Van Marwijk u svojoj momčadi ima još jednog napadača koji je na samom vrhu liste strijelaca u jednoj od najjačih europskih liga. Riječ je o Klaas-Jan Huntelaaru koji je zabio 29 golova za Schalke, a i najbolji je "topnik" kvalifikacija za Euro. Tu su još i Dirk Kuyt, te mladići Luuk de Jong i Luciano Narsingh koji će postati predvodnici budućih generacija.

Raspored utakmica

Nizozemska - Danska 9. lipnja (Harkiv) Nizozemska - Njemačka 13. lipnja (Harkiv) Nizozemska - Portugal 17. lipnja (Harkiv)

Vezni red je dosta iskusan, a igrači koji bi trebali preuzeti glavnu ulogu su već dokazani Arjen Robben i Wesley Sneijder koji su u Južnoj Africi demonstrirali kako se odlično slažu i nadopunjuju. 35-godišnji kapetan Mark van Bommel ima ulogu vođe momčadi, a velike se stvari očekuju i od Rafaela van der Vaarta i Nigela de Jonga.

Obranom dirigiraju Johhny Heitinga i Joris Mathijsen, a na golu je pouzdani vratar Rome Maarten Stekelenburg. Nizozemska je poznata po svom "totalnom nogometu", a kod Van Marwijka se postižu rezultati, a da pritom ne trpi igra. Posjed lopte je gotov uvijek debelo na njihovoj strani i teži se kombinatornom igrom izbaciti protivničku obranu.

Oranje je nakon završetka kvalifikacija odigrao tri prijateljske utakmice i pokazao tri lica. Protiv Švicarske je bilo 0:0 u utakmici u kojoj su nizozemski napadači bili dosta blijedi i nezainteresirani. Nakon toga došao je sraz protiv Njemačke u kojoj su uvjerljivo poraženi 3:0 i tu se pokazalo da Nizozemska nema odgovor na igru koja je vrlo slična njenoj. Ipak, na Wembleyju je svladana Engleska s 3:2 što je ulilo nadu navijačima narančastih da mogu dobro odigrati protiv jačih ekipa.

Očekivanja

Kao i prije svakog velikog natjecanja od Nizozemske se mnogo očekuje. Za tu se reprezentaciju kroz povijest uvijek govorilo kako ima odlične pojedince i da može daleko, no trofeji su uglavnom zaobilazili Oranje. U Južnoj Africi je napravljen pomak u vidu ulaska u finale, no ovog puta nadanja su još i veća.

U prilog tomu idu posljednji rezultati u kojima je poraz zaista rijetkost, te odlična forma nizozemskih igrača od kojih većina igra važne uloge u svojim klubovima. Izuzetno će biti važan dobar start, ako se upiše pobjeda protiv Danske u prvoj utakmici, stvari bi se mogle dobro razvijati za Nizozemce u inače vrlo teškoj skupini.

Nijemci su već pokazali u prijateljskom srazu da znaju kako s njima, a ključan bi mogao biti dvoboj s Portugalom za prolaz skupine. Tada bi put prema finalu trebao biti nešto lakši i Nizozemci će učiniti sve da im trofej i ovog puta ne izmakne. Pri tome bi trebali imati snažnu podršku navijača koji uvijek prate reprezentaciju u velikom broju, a i cjelokupna javnost će biti uz njih.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 02:44
    1988.___________________________________2012. ;)
    Obrisan korisnik