Nogomet

Nervozni Tulipani na rubu, no Nijemce ne zanimaju njihovi problemi

Damir Žbulj • srijeda, 13.06.2012.
Nervozni Tulipani na rubu, no Nijemce ne zanimaju njihovi problemi
Foto: EPA

Nakon što su u različitom raspoloženju zaključili prvo kolo u skupini B, Nijemci minimalnom pobjedom i slavljem protiv Portugala, a Nizozemci pomalo i iznenađujućim minimalnim porazom od Danske, u drugom kolu u Harkivu, u 20.45 sati, međusobno će odmjeriti snage u dvoboju koji bi trebao biti prava nogometna poslastica, ali i koji bi uvelike mogao usmjeriti sudbinu Nizozemske na ovom natjecanju.

Nizozemci su porazom na otvaranju natjecanja od Danske u potpunosti zakomplicirali svoju Euro-sudbinu, a u takozvanoj skupini smrti, gdje ih još očekuje dvoboj protiv Portugala u posljednjem kolu, okršaj s Nijemcima gotovo da im je eliminacijski za prolaz u iduću fazu natjecanja. Ukoliko dozvole da njemačka nogometna reprezentacija ponovi igru iz posljednjeg međusobnog, iako prijateljskog, dvoboja, Tulipanima se ne piše dobro, jer zadnji put kada su na travnjak izašli protiv Elfa, tri puta su loptu morali vaditi iz svoje mreže.

Pogodak tada, baš kao i u prvom susretu skupine protiv Danske, nisu postigli.

Nevjerojatan je podatak da ova moćna Nizozemska, koja nosi titulu aktualnog svjetskog doprvaka, koja je kroz kvalifikacije bila najefikasnija reprezentacija, koja u svojim redovima ima najbolje strijelce protekle sezone iz dvije ponajbolje europske lige, nije uspjela loptu smjestiti u dansku mrežu.

Pritisak kojeg su si sami nametnuli, kao ne samo jednog od favorita skupine, nego i kao jednog od favorita za osvajanje naslova prvaka, za razliku od Njemačke, u prvom kolu nisu uspjeli savladati. Ulogu favorita nisu uspjeli opravdati te će se sada morati vaditi protiv reprezentacije protiv su to najmanje željeli - velikog susjednog rivala Njemačke.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Dugačka i zanimljiva je međusobna povijest međusobnih okršaja ovih nogometnih velesila na velikim natjecanjima i baš kao što su najavili akteri pred ovoj dvoboj, bit će to jedna posebna utakmica, kako za izbornika i igrače, ali tako i navijače.

Kažu brojke...

Dugačka je i bogata povijest međusobnih okršaja Nizozemske i Njemačke na velikim natjecanjima, iz čega i proizlazi veliko sportskog rivalstvo ovih zemalja. Cruyffovu generaciju na putu do naslova Svjetskog prvaka zaustavili su u Münchenu 1974. godine u finalu golovima Breitnera i Gerda Müllera, no Nizozemci su im uzvratili 1988. godine na Euru baš u Njemačkoj. U Hamburgu je u polufinalu bilo 2:1, a golove su postigli Ronald Koeman i Marco van Basten, što su kasnije i potvrdili finalnom pobjedom nad Sovjetskim Savezom. Bilo je još zanimljivih i važnih obračuna. Na Euru 1980. godine u Italiji je Njemačka, hat-trickom Allofs slavila 3:2 i zaustavila njihov nastup još u skupini, dok je Njemačka na putu do Svjetskog naslova 1990. godine, u osmini finala bila bolja 2:1. Dvije godine kasnije, na Euru u Švedskoj, u skupni su bili bolji Nizozemci 3:1, ali Njemačka je tada dogurala do finala s Dancima. Ove dvije reprezentacije sastale su se posljednji put na velikom natjecanju 2004. godine, na Euru u Portugalu, gdje su podijelili bodove, odigrali 1:1, no Nijemci su tada bili ti koji nisu prošli skupinu. Odigrali su sedam međusobnih dvoboja, Elf ima tri, Oranje dvije pobjede, a dvije su utakmice završene bez pobjednika. Zanimljivo kako je gola razlika obje reprezentacije 12 primljenih i 12 postignutih pogodaka, a niti samo jednom nisu odigrali susret bez golova...

Susjedstvo, povijesni okvir ovih zemalja koji seže još do Drugog svjetskog rata, ali i okršaji što u finalima Svjetskih, što u polufinalima Europskih prvenstava, podigli su ovaj susret na jednu novu razinu. "To je ta utakmica, najveća koju Nizozemska može igrati. Odrastao sam gledajući dvoboje protiv Njemačke na televiziji, uvijek su nešto posebno. Sanjao sam kako ću igrati i zabiti pobjedonosni pogodak protiv njih," najavio je Wesley Sneijder, u pokušaju da dodatno motivira sebe i svoje suigrače.

Njemačka je u ovom trenutku u komotnijoj poziciji, uvodna pobjeda, uz ne baš blistavu igru protiv čvrstog Portugala, donijela im je dodatno samopouzdanje, dok Nizozemcima gori pod petama i morat će bez previše kalkulacija krenuti u ovaj zahtjevni nogometni obračun.

Međutim, izgleda kako Van Marwijk pomalo gubi konce nad vođenjem svoje selekcije. Nekoliko igrača otvoreno je izrazilo svoje nezadovoljstvo izostavljanjem iz početne postave, a prema nekim naznakama, nizozemski izbornik nema neku namjeru mijenjati svoj zacrtani način igre, kao niti reprezentativce kojima najviše vjeruje. "Jako sam razočaran. Trener ima svoje preference, ja nisam dio njih i ne mislim da će se promijeniti. Vidjeli smo zadnjih par godina, još od Svjetskog prvenstva, da izbornik ne radi tako lako promjene u početnom sastavu. U životnoj sam formi, nastavit ću davati sto posto, ali u isto vrijeme imam pravo izraziti nezadovoljstvo. iz sebe imam 97 nastupa za ovu reprezentaciju i ako Nizozemska želi do pobjede izbornik me mora staviti u početni sastav," kazao je Rafael van der Vaart i unio dodatan nemir pred ključni okršaj s Nijemcima.

S trenerske ploče

Izgleda kako će pokušaji veznjaka Tottenhama da se na ovakav način izbori za mjesto u prvih 11, kao i otvoreno nezadovoljstvo napadača Schalkea i najboljeg strijelca Bundeslige protekle sezone ostati bez ikakvog učinka na terenu, a donijeli su samo dodatnu nervozu i razdor među reprezentativce.

Jer, Klaas-Jan Huntelaar i Robin van Persie, najbolji topnik Premiershipa, prema mišljenju njihova izbornika izgleda ne mogu zajedno od prve minute, u obrani nizozemska i nema baš previše kvalitetnih opcija, a pozicije kapetana Van Bommela, kao i Sneijdera zagarantirane su. Kako onda možemo očekivati drugačiju Nizozemsku?

Teško. Van Marwijk će se i dalje držati iste formacije, s dva zadnja vezna, samo bi umjesto De Jonga na travnjaku od prve minute mjesto mogao naći Kevin Strootman, dok bi umjesto Afellaya na teren mogao Kuyt. Ovosezonski 'junak' Bayerna, Arjen Robben, kojeg se njemački navijači možda i najviše pribojavaju, sigurno će zaigrati na jednoj od krilnih pozicija, a sigurno je kako u slučaju kaznenog udarca on neće biti izvođač.

Njemačka nogometna reprezentacija ostvarila je prvi zacrtani cilj na ovom Euru. Stigla je do uvodne pobjede, koju je izbornik Löw, stavivši ju u kontekst Formule 1, opisao kao krug zagrijavanja. Prema tome, Velika nagrada je - osvajanje naslova prvaka.

Nijemci su otvoreno najavili po što su došli u Ukrajinu, ali i Poljsku, ali protiv čvrstog i discipliniranog Portugala, nisu baš prikazali svu raskoš svoje igre. Upravo suprotno, baš su Portugalci, na njihovu žalost tek nakon primljenog pogotka, kroz otvorenu i napadačku igru, razotkrili neke njemačke slabosti i možda pokazali put Nizozemskoj na koji način se protiv njih treba igrati.

Joachim Löw, iako su najave govorile drugačije, ipak se za uvodni dvoboj u skupini odrekao usluga oporavljenika Mertesackera i Klosea, a na njihove pozicije postavio je Hummelsa i Gomeza, dok je desnog beka zaigrao Boateng, a lijevog kapetan Lahm. I nije pogriješio. Vezni red je protiv Portugala možda odigrao ispod svoje razine, pogotovo Podolski i Müller, što bi moglo otvoriti mjesta i za neke promjene u početnom sastavu. Prije početka prvenstva Löw je obećao kako Götze i Reus sigurno neće biti samo promatrači te kako i za njih ima predviđene značajne uloge pa možda upravo oni pronađu svoje mjesto na travnjaku.

Njemačka je u posljednjem međusobnom prijateljskom dvoboju, u Hamburgu lani, nadigrala, razbila Nizozemsku 3:0, golovima Müllera, Klosea i Özila, što će pod trenutnim okolnostima i atmosferom u oba reprezentativna tabora Tulipanima donijeti dodatni pritisak, a Nijemcima dodatno samopouzdanje pred večerašnji okršaj.

Iz svlačionice

"Za njih je ova utakmica 'na sve ili ništa'. Treba im pobjeda ukoliko žele ostati u turniru i bit će posebno opasni," svjestan je njemački izbornik. "Naravno, postoji veliko rivalstvo između ovih reprezentacija, zemalja i uvijek su to bile posebne utakmice, neke od najzanimljivijih kroz posljednjih 20 ili 30 godina. No, mislim da nema mjesta riječima popt 'rata na travnjaku'. Možda će to biti jedna taktička bitka, ali ipak nema tu ništa više osim sportskog rivalstva," poručio je u smirujućem tonu Löw.

"Nas ne zanima što su oni izgubili prvu utakmicu. Oni jesu u teškoj poziciji,a li mi ćemo se koncentrirati na svoju igru. Želimo pokazati što smo u stanju napraviti, želimo pobjedu, kvalifikaciju u idući krug i prije posljednjeg kola u skupini," odlučan je bio Löw.

Bastian Schweinsteiger naglasio je kako Njemačka cilja na pobjedu i kako protiv Nizozemske neće kalkulirati s rezultatom: "Želimo pobjedu, znamo da su oni pod pritiskom, ali mi ćemo se koncentrirati na našu igru. Svi jedva čekamo početak dvoboja. Bio sam dugo ozlijeđen, ali vraćam se u formu, igram bolje. Ovdje sam zbog ekipe i meni je samo važno da pobjeđujemo."

Nizozemska se i prije nego što je to očekivala, našla u nezgodnoj poziciji, ali izbornik Van Marwijk vjeruje kako se mogu izvući iz te situacije: "Sve je to dio ovog posla. Ne osjećam toliko taj pritisak. Postoji napetost, ali pozitivna napetost. Jedva čekamo početak ove utakmice. Naravno, nije baš ugodno kada natjecanje otvoriti porazom, ali pokušat ćemo iz toga izvući nešto pozitivno, dodatnu motivaciju za nastavak natjecanja. I dalje vjerujem u svoje igrače," poručio je nizozemski izbornik.

Veliki okršaj Nizozemske i Njemačke na rasporedu je u 20.45 sati, a dvoboj u Harkivu sudi Šveđanin Jonas Eriksson.

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Danska2:3Portugal
Nizozemska1:2Njemačka
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Danska2:3Portugal
Nizozemska1:2Njemačka
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH13.06.2012. u 16:35
    U textu se potkrala jedna greška, napisano je da je Nizozemska pobijedila na EP 1998. ali to se dogodilo 1988., jedna brojka koja znači 10 godina razlike iako tko imalo prati nogomet zna točno koja je godina u pitanju.
    ALGHAZANTH
  • snoopy13.06.2012. u 13:59
    nizozemci su pomalo neopravdano proglašavani jednim od favorita prvenstva, mislim jesu jaki ali kad pogledate njihov prvi sastav da ti igrači većinu sezone nisu bili u formi, počevši od odbrane koja im je slabija strana, van Bommel je već u godinama, Sneider van formne, den Jong ne... [više na forumu]
    snoopy
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 11:58
    ovo ce bit duel velikana koji ce konacno opravdati ocekivanja mislim,mogao bi se ovdje gledat otovren nogomet njemci se ne znaju branit a nizozemska nema sta cekat
    Obrisan korisnik