Nogomet

Više povjerenja u Portugal nego u Nizozemsku

Pišu:Branimir Korać, Vedran Babić, Maj Gašparac • srijeda, 13.06.2012.
Više povjerenja u Portugal nego u Nizozemsku
Foto: EPA

Dva dvoboja skupine B Europskog prvenstva donose nam mnogo uzbuđenja. Ulozi su u oba susreta visoki, Nizozemska i Portugal više nemaju prava na krivi korak, a Sportnetovi analitičari više vjeruju Portugalcima nego Nizozemcima...

Nakon prvog kola Danska na kontu ima tri boda, a Portugal je bez bodova. Hoće li već drugo kolo biti kobno po Portugalce i za njih već tada završiti Prvenstvo, odnosno mogu li Danci još jednom iznenaditi?

Branimir Korać: Vjerujem da ne. Vjerujem kako je Portugal bolji od Danaca i da će upisati pobjedu koja ga ostavlja u igri za prolaz. Sam pogled na rezultate prvog kola vara, Portugal je izgubio od Njemačke, a Danska je dobila Nizozemsku i netko tko nije gledao ta dva susreta može steći krivi dojam. Činjenica je da je Portugal odigrao jako dobro protiv Njemačke, nije ih sreća pomazila i ostali su kratki. S druge strane Danska je imala dosta sreće protiv neefikasne Nizozemske koja je stvarala pritisak, ali Danci su hrabro izdržali. Možda je došlo vrijeme da se kolo sreće okrene, Portugalci su na papiru jači, ne izgledaju loše na terenu i nekako ne vjerujem da će izgubiti ovu utakmicu. S Dancima se jako dobro poznaju, susretali su se u kvalifikacijama, gubili su, pobjeđivali i svaki ishod je otvoren. No prema viđenom u prvom kolu, ne vjerujem da će se Portugal danas oprostiti od Eura.

Maj Gašparac: Pred Portugalcima je vrlo teška utakmica protiv Danske, ekipe koja je pobjedom nad Nizozemskom napravila zasad najveće iznenađenje na Europskom prvenstvu. Momčad Paola Benta zna da je pred njima odlučujućih 90 minuta u kojima mogu produžiti nadu za plasmanom u četvrtfinale. Nakon velikog razočaranja zbog poraza protiv Njemačke u utakmici u kojoj su vjerojatno zaslužili i bolji rezultat, uoči dvoboja protiv Danske iz portugalskog tabora stižu optimistične najave. Portugalci su uvjereni u svoju pobjedu, prvu njihovu u 2012. godini, i osvajanje izuzetno važna tri boda. Kvaliteta je na njihovoj strani, a teško je vjerovati da će Danci ponovo uspjeti iznenaditi.

Vedran Babić: Još u kvalifikacijama za Euro Danci su pokazali da mogu pobijediti Portugalce pa se stoga njihova eventualna pobjeda u Lvivu ne može okarakterizirati kao iznenađenje. Portugalci već godinama imaju "papirnato" izrazito moćne igrače, no na velikim natjecanjima rijetko ostvaruju daleke domete. Danci su pobjedom nad Nizozemskom pokazali da su ih mnogi nepravedno unaprijed otpisali i očekujem da će "zapapriti" i Portugalcima, koji ionako nisu impresionirali protiv Njemačke, barem ne u ofenzivnom dijelu.

Helder Postiga je protiv Njemačke bio nevidljiv, treba li Bento i dalje njemu vjerovati ili ubaciti mladu zvijezdu Nelsona Oliveiru ili možda pokušati nešto treće?

Branimir Korać: Postiga je jedan od rijetkih portugalskih ofenzivnih aduta koji nema vrhunski pedigre. Portugalcima od Paulete nedostaje onaj pravi killer, Postiga nije taj, korektan je napadač, ali ne i ona top klasa. Nelson Oliveira je nadolazeća zvijezda, mlad, drzak i atraktivan igrač koji bi mogao biti faktor iznenađenja. Međutim, njemu još uvijek nedostaje pravog iskustva, odigrao je tek četiri utakmice za A reprezentaciju i pitanje je koliko je dobro staviti ga u ovako važnoj utakmici. Treća opcija je Hugo Almeida. Sva trojica nabrojanih središnjih napadača su u ovom trenutku tek solidni i nitko od njih nije igrač prevage. Portugalci će se ipak morati pouzdati u učinak nekih drugih, kao što to već neko vrijeme i čine.

Maj Gašparac: Helder Postiga nije oduševio u utakmici protiv Nijemaca i ne bi čudilo da se Bento odluči za promjene u napadu. No, teško je vjerovati da bi u tako bitnoj utakmici na teren od prve minute poslao mladog Nelsona Oliveiru. Napadač Benfice je dosad u reprezentativnom dresu skupio tek četiri nastupa, a u svakoj od tih utakmica je ušao u igru s klupe u samoj završnici. Ukoliko dođe do promjene u napadu, vjerojatnije je da će portugalski izbornik odabrati iskusnijeg Huga Almeidu.

Vedran Babić: Tijekom cijele utakmice protiv Njemačke Portugal nije pružio bogzna kakvu ofenzivnu izvedbu, pa se tako ni Postiga nije mogao posebno istaknuti. Na velikim natjecanjima iskustvo je neprocjenjivo (pitajte Ukrajince i Ševčenka) pa smatram da bi Bento ponovno od prve minute trebao staviti Postigu. No, ukoliko ni u prvom poluvremenu protiv Danske ne bude vidljiv neki pozitivni pomak u igri tog napadača, Bento bi svakako morao uvesti Oliveiru, baš kao što je to učinio protiv Njemačke.

Poraz Nizozemske od Danske je jedno od većih iznenađenja dosadašnjeg dijela Prvenstva, mogu li se Nizozemci vratiti nakon tog poraza i proći skupinu?

Branimir Korać: Puno toga u nizozemskoj reprezentaciji ne funkcionira najbolje. Previše je tu ega koje treba zadovoljiti i ukoliko izbornik nema pravi autoritet, nema niti rezultata. Protiv Danaca su jalovo napadali i ostali bez pogotka. Nisu pomogli niti Van Persie, niti Huntelaar, Robben, Sneijder, izgledalo je kao da mogu igrati još 90 minuta i ne postići gol. S druge strane obrana je bila prilično loša, no nije se niti očekivalo da će to biti jača nizozemska strana. Još uoči Eura igrači su počeli prigovarati zbog smanjene minutaže, prvenstveno se to odnosi na Huntelaara, a nakon Danske javilo se još nezadovoljnih iz raznih razloga. Kritike od strane medija i bivših igrača također nisu izostale, kako se to često kod njih događa pojavile su se opet priče o klanovima i Nizozemska u lošoj atmosferi čeka Njemačku. Mogu li se takvi vratiti? Trebat će im puno sreće i "klik" u glavi za takvo što. Moraju odigrati jednu od najboljih utakmica ove generacije u protivnom će već moći čekirati kartu za Amsterdam.

Maj Gašparac: Poraz Nizozemaca u prvom kolu malo tko je očekivao, a najvjerojatnije najmanje oni sami. Sada je momčad Berta van Marwijka u vrlo nezgodnoj poziciji i više nema prostora za kiks. Pritisak nad Nizozemcima, koji su slovili za jednog od glavnih favorita natjecanja, je jako velik, a do kraja ih očekuju dvije izuzetno zahtjevne utakmice u kojima će im protivnici biti Njemačka i Portugal, ekipe koje su jače od Danske. Bilo bi nerazumno tako rano otpisivati Oranje, no, kako sada stvari stoje, bit će im jako teško doći do četvrtfinala.

Vedran Babić: Nizozemci su sami sebi krivi što nakon prvog kola na svom kontu nemaju tri boda. Protiv Danske stvorili su brojne šanse, no realizacija im je bila očajna. U njihovim redovima ima dovoljno kvalitete za oporavak od tog kiksa, no Nijemci sada pršte od samopouzdanja i ne vjerujem da će izgubiti od Nizozemske, kojoj praktički "igra" samo pobjeda. Nizozemci puno više soliraju (Robben prednjači u tome), dok Nijemci više pažnje pridodaju momčadskoj igri i upravo to će biti jedan od ključnih faktora.

Dosta se kritizirala postavka nizozemskog izbornika, očekujete li taktičke promjene za susret protiv Njemačke ili će se i dalje držati formacije uigravane na pripremama? Je li došlo vrijeme za start i Van Persieja i Huntelaara?

Branimir Korać: Neke velike promjene ne očekujem. Ono što su uigravali na pripremama će vjerojatno i u ovom susretu prezentirati. Uvođenje drugog napadača bi možda bilo preriskantno s obzirom na prilično nesigurnu defenzivu. Eventualno očekujem poneku igračku promjenu, ali taktičku baš i ne. Uostalom, sami su igrači potvrdili kako Van Marwijk vrlo teško mijenja startnu postavu, a kamoli taktiku. U ono što je uigravao na pripremama i dalje vjeruje i od toga će teško odustati.

Maj Gašparac: Van Marwijk neće mijenjati uigranu formaciju, tako da se i u utakmici protiv Njemačke Huntelaara može očekivati na klupi. Nizozemski izbornik vjeruje da se njegovim nogometašima ne može dogoditi još jedna neefikasna utakmica, kao što je bila ona protiv Danske. Zato će se 60-godišnji trener držati jednakog recepta pri sastavljanju ekipe te se nadati da će ovaj put njegovi izabranici biti uspješniji u završnici.

Vedran Babić: To je pitanje oko kojeg se već jako dugo lome koplja. Huntelaar je predobar igrač da bi sjedio na klupi, no to je nizozemska tradicija i teško je za očekivati da će jedan kiks natjerati izbornika Van Marwijka na drastične promjene. Veći problem Nizozemaca je taj što smo protiv Danske mogli vidjeti puno sebičnosti njihovih ofenzivnih igrača. To se pogotovo odnosi na Robbena, koji je nerijetko "silovao" loptu i pod svaku cijenu htio postići pogodak. Često bi to znalo iživcirati njegove suigrače, pa bi tako u nekoj idućoj akciji Van Persie solirao, pa onda Afellay i tako u krug...

Njemačka je slavila protiv Portugala, no imala je dosta problema protiv dobre obrane Portugalaca. Nizozemska obrana s druge strane ne ulijeva povjerenje, očekujete li raspucanije Nijemce u ovom susretu?

Branimir Korać: Problemi Nijemaca nisu prozašli iz bezidejnosti ili lošije igre već zbog dobrog i agresivnog Portugala. Nizozemci nemaju tako dobru posljednju liniju, ali nisu niti oni loši. Ne očekujem neku katastrofu ili veliki broj golova Njemačke, morat će i oni paziti na napadački orjentiranog protivnika te će samim time biti i nešto oprezniji. Ostaje zanimljivo vidjeti tko će krenuti u prvih 11, Mario Gomez ili Miroslav Klose, Joachim Löw je najavio određene izmjene, a jedna od mogućih je i ta. Gomez se nadavao golova ove sezone, ali se i pošteno ispromašivao, Klose je u reprezentaciji značajno efikasniji i možda dobije prednost. Bez obzira tko Njemačkoj zaigra naprijed, ne očekujem da će baš pregaziti Nizozemsku. Ta je opcija moguća možda u situaciji da Elf rano dođe do pogodaka i Nizozemska se potpuno otvori.

Maj Gašparac: Niti jedna obrana od ove dvije ekipe ne ulijeva puno povjerenje te bismo u susretu Nizozemske i Njemačke, dva ponajveća favorita Europskog prvenstva, mogli vidjeti mnogo pogodaka. Özil, Müller i Podolski će imati više prostora no što je to bio slučaj protiv Portugalaca i od njih se očekuje efikasnija predstava, a puno toga mogli bi pokazati napadački aduti iz protivničke ekipe, koji će teško biti tako neraspoloženi dvije utakmice za redom.

Vedran Babić: Nizozemska mora od prve minute ići na pobjedu ako želi ostati u konkurenciji za plasman u četvrtfinale, a protiv Nijemaca nikada nije lako ući u susret s imperativom pobjede. Ofenzivan gard Nizozemske sigurno će ostaviti nešto više prostora Nijemcima za razvijanje svojih napada, no sumnjam da će Elf pod svaku cijenu ići na pobjedu. Njima bi i bod bio dobar s obzirom da u zadnjem kolu igraju protiv Danske pa stoga ne očekujem nekakvu golijadu njemačkih nogometaša, ali siguran sam da neće izgubiti ovu utakmicu.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 17:45
    pod največim pritiskom je a to nije dobro C.Ronaldo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 17:43
    to bi mogao biti strašan sudar-nitko nema pravo kalkulirati
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH13.06.2012. u 16:54
    Nisam baš uvjeren da je Portugal u prednosti nad Danskom, igrali su međusobno u zadnja 2 kvalifikacijska ciklusa (SP 2010, EP 2012) i oba puta Danska je bila ispred njih uz 2 pobjede i 1 remi u te 4 utakmice.
    ALGHAZANTH
  • Hrvoje199013.06.2012. u 15:37
    a proglaseni su favoritima jer imaju dobar napadacki potencijal, imaju dobre rezultate s proslih natjecanja, dobru igru i uhodan sustav a i tradicionalno su u krugu favorita di god igraju, a sad tesko je to sudit kroz jednu utakmicu u kojoj su opet stvorili vise sansi od protivnika, djelovali... [više na forumu]
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik13.06.2012. u 15:24
    steta sto van marwijk nije u formi...mislim da im je to najveci problem, a ne ni robben, ni sneijder ni afellay ni itko drugi...tko je od hrvata dosao u formi? jelavic i mandukic donekle...modric nula cijelu drugu polusezonu, ostali ajme meni...bolje ne spominjati...pa na kraju razbijemo irsku gdje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik