Ostali sportovi

Ja sam legenda

Piše:Ante Zovko • ponedjeljak, 06.08.2012.
Ja sam legenda
Foto: EPA

5. kolovoza 2012. bili smo svjedoci ispisivanja povijesti. Usain Bolt potukao je konkurenciju na 100 metara i osvojio drugo uzastopno olimpijsko zlato. Dok je Jamajkanac pokazao da ga se i službeno može nazivati sportskom legendom, Ivanu Kljakoviću Gašpiću malo je nedostajalo da postane dio hrvatske sportske povijesti.

Hrvati u Londonu

Hrvatska je bila u prilici da dva dana zaredom osvaja odličja. Nakon što je Sandra Perković u subotu postala prva hrvatska olimpijska pobjednica od Atene 2004., nacija se u nedjelju okrenula prema Weymouthu nadajući se da bi jedriličar Ivan Kljaković Gašpić u klasi Finn mogao dohvatiti broncu. Nije uspio, u posljednjem plovu zauzeo je četvrtu poziciju i ukupno petu.

Dvostruki europski prvak mogao se tek utješiti činjenicom da je napravio pomak u odnosu na Peking kad je bio osmi. U jednom trenutku Bambi je bio ispred konkurenata za broncu Jonathana Loberta i Pieter-Jana Postme, no odličje je na kraju pripalo Lobertu, a Kljakoviću Gašpiću preostalo je pokušati još jednom u Brazilu.

Pavle Kostov i Petar Cupać u klasi 49er nisu napravili napredak u 12. i 13. plovu. Ostali su ukupno 17., dok je Luka Mratović u RS-X-u ostvario bolji plasman nego u Pekingu. Bio je 21., a prije četiri godine 32.

Hrvati dana

Anton Glasnović i Giovanni Cernogoraz ne dobivaju inače mnogo medijskog prostora. Međutim, sjajnim gađanjem u trapu privukli su pozornost i gledatelja koji se prvi put susreću sa streljaštvom odnosno gađanjem glinenih golubova. U ponedjeljak bit će hrvatski aduti za novu medalju. Ili medalje.

Enia Ninčević i Romana Župan nisu bile pretjerano uspješne. 20. mjestom u petom i 11. u šestom plovu trenutno drže 14. mjesto.

Hrvatska će se nadati medalji i na početku novog radnog tjedna. Anton Glasnović i Giovanni Cernogoraz na dobrom su putu prema finalu trapa.

Nakon tri serije, Glasnović je četvrti, a Cernogoraz šesti, a nakon prve dijelili su prvu poziciju sa savršenim učinkom. Natjecanje se nastavlja u ponedjeljak u 10 sati, a finale je u 17.

Što se tiče kolektivnih ostvarenja, hrvatske rukometašice potvrdile su drugo mjesto u skupini A laganom pobjedom protiv Velike Britanije u kojoj su golove zabile sve hrvatske igračice osim vratarki.

Rezultati hrvatskih natjecatelja

Atletika (Ž), 400 metara s preponama, polufinale:
37. Nikolina Horvat
Hrvanje, do 74 kg, osmina finala:
Neven Žugaj (poraz od Emina Ahmadova)
Košarka (Ž), Skupina A, 5. kolo:
Hrvatska - Turska 65:70
Rukomet (Ž), Skupina A, 5. kolo:
Hrvatska - Velika Britanija 37:14
Streljaštvo, trap, kvalifikacije:
4. Anton Glasnović 74
6. Giovanni Cernogoraz 74
Jedrenje, klasa Finn, konačni poredak:
5. Ivan Kljaković Gašpić
Jedrenje, klasa 49er, nakon 13 plovova:
17. Pavle Kostov i Petar Cupać
Jedrenje, klasa RS-X, ukupni poredak:
21. Luka Mratović
Jedrenje, klasa 470, nakon šest plovova:
14. Enia Ninčević i Romana Župan
Maraton (Ž):
52. Lisa Stublić

Dok je to praktički bio zahtjevniji trening, pred rukometašicama je četvrtfinale i ogled sa Španjolkama. Bit će to prilika za izjednačavenje međusobnog omjera koji je zasad 4-3 u korist Španjolki.

Za razliku od njih, košarkašice su završile najveću pustolovinu svojih karijera porazom od europskih prvakinja Turkinja. Tijesni poraz trebao bi biti poticaj za Bralićevu ekipu koja je zaradila simpatije mnogih i privukla pozornost na žensku košarku.

Uoči posljednjeg kola Hrvatska je imala šansu za prolaz eventualnom pobjedom protiv Turske i dobro se držala do poluvremena sa zaostatkom 31:33. Međutim, iskusnije protivnice napravile su seriju 10:2 u trećoj četvrtini i prelomile susret. Iako su Hrvatice još jednom pokušale uhvatiti priključak, morale su potpisati kapitulaciju.

Neven Žugaj, trećeplasirani na Svjetskom prvenstvu, dobro je počeo hrvački turnir u kategoriji do 74 kilograma pobjedom protiv Islama Tolbe. Nije uspio svladati Emina Ahmadova. Ostala mu je nada da će se Azerbajdžanac probiti u finale, čime bi se kroz repesaž Žugaj imao prilike boriti za broncu. Ahmadov je u četvrtfinalu bio bolji od Datunašvilija, no u polufinalu nije mogao ništa protiv Julfalakjana.

Lisa Stublić prva je hrvatska maratonka u povijesti Olimpijskih igara. Završila je utrku kao 52. Nikolina Horvat zauzela je pak posljednju poziciju u polufinalnoj utrci na 400 metara s preponama.

Najbrži, najviši, najjači

Središnji dio dana, a možda i Olimpijskih igara bila je povijesna utrka atletičara na 100 metara. Usain Bolt utišao je sumnjive Tome i s nevjerojatnom lakoćom osvojio svoje drugo zlato. Za atletsku, olimpijsku, ali i općenito sportsku povijest.

U Pekingu prije četiri godine uz pobjedu je i srušio svjetski rekord usporivši znatno. Ovaj put nije usporavao, ostvario je novi olimpijski rekord s 9,63 sekundi ostavivši bez šanse srebrnog sunarodnjaka Yohana Blakea i brončanog Justina Gatlina, a pogotovo Tysona Gaya i Asafu Powella.

Događaj dana

Utrka na 100 metara možda je bio i središnji dio Olimpijskih igara. Sada više nema sumnje, Usain Bolt najveći je sprinter u povijesti. S drugim najboljim vremenom u povijesti potukao je sjajnu konkurenciju, a imat će priliku učvrstiti svoj status. S obzirom na članove postave jamajčanske štafete, zlato im može pobjeći samo zbog ispadanja palice.

Gayeve riječi, na rubu suza, rekle su praktički sve: "Trudio sam se, čovječe. Dao sam sve od sebe. Nisam mogao bolje."

Već nakon polufinala bilo je jasno da bi se u Londonu mogla pisati povijest. U utrci su sudjelovala četiri najbrža čovjeka u povijesti, a osvajačima srebra i bronce nisu bili dovoljni ni rezultati karijere: Blakeovih 9,75 i Gatlinovih 9,79. Bolt je time postao prvi sprinter nakon Carla Lewisa 1988. koji je obranio naslov na 100 metara. Iako bi Ben Johnson vjerojatno imao štogod reći o toj temi.

Sva ostala finala pala su u sjenu spektakularnog obračuna najbržih ljudi na planetu. Olga Ripakova uzela je zlato u troskoku, Sanya Richards-Ross sjajnom je završnicom slavila na 400 metara, a Kenijac Ezekiel Kemboi okitio se najsajnijom medaljom na 3000 metara sa zaprekama, Mađar Krisztian Pars nije ostavio šanse konkurenciji u bacanju kladiva.

Sportaš dana

Legende se kuju na najvećim pozornicama, a Usain Bolt ne boji se velikih pozornica. Jamajčanski sprinter vratio se u zastrašujućoj formi nakon godine u kojoj su ga mučile ozljede i sumnje. Pobijediti tako uvjerljivo u utrci u kojoj sedam od devet natjecatelja ide ispod deset sekundi može samo najveći. Kapa do poda.

Andy Murray konačno je osjetio kako je to pobijediti u Wimbledonu. Na njegovu žalost, u All England Clubu nije podignuo toliko priželjkivani trofej nego objesio oko vrata olimpijsko zlato pomevši Rogera Federera u tri seta. Ostvario je najveću pobjedu u svojoj karijeri, rekao je. Murray je prvi Britanac s teniskim olimpijskim zlatom od 1908. i Josiaha Ritchieja. Od Londona do Londona.

Nije Škot mogao ni pošteno proslaviti zlato, a morao se pridružiti Lauri Robson u finalu mješovitih parova. U uzbudljivom meču izgubili su od Bjelorusa Viktorije Azarenke i Maxa Mirnyija.

Juan Martin del Potro okitio se broncom pobijedivši Novaka Đokovića kojem je to pošlo za rukom u Pekingu. Serena Williams dodala je pojedinačnom zlatu istu medalju u paru sa sestrom Venus.

Velika Britanija umalo je slavila svoje prvo olimpijsko gimnastičko zlato. Domaće slavlje pokvario je, doduše očekivano, Mađar Krisztian Berki slaveći ispred dvojca Louis Smith - Max Whitlock.

Zou Kai podebljao je broj kineskih zlatnih odličja obranivši naslov iz Pekinga na parteru, dok je Rumunjka Sandra Raluca Izbasa u preskoku opravdala očekivanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!