Ostali sportovi

Novim olimpijskim rekordom Bolt još jednom potukao konkurenciju

Igor Šestak • nedjelja, 05.08.2012.
Novim olimpijskim rekordom Bolt još jednom potukao konkurenciju
Foto: EPA

Nedjelju na Olimpijskom stadionu u Londonu obilježila je veličanstvena utrka na 100 metara za atletičare, u kojoj je zlato iz Pekinga uspio obraniti Usain Bolt. Jamajčanin je uspio iza sebe zadržati mlađeg sunarodnjaka Blakea i Amerikanca Gatlina, dok su bez medalje ostali Tyson Gay i Asafa Powell, kao i srebrni iz Pekinga Richard Thompson. U ženskom troskoku je slavila Olga Ripakova, zlatom se u bacanju kladiva okitio Krisztian Pars, utrkom na 3.000 metara sa zaprekama su dominirali Kenijci, a svoju četvrtu olimpijsku medalju je osvojila Sonya Richards-Ross.

Show najbržih sprintera svijeta je počeo već oko 20 sati i 45 minuta kada su na rasporedu bile tri polufinalne utrke. Iz svake su utrke u finale direktno išla dva atletičara te još dvojica po vremenu. U prvom polufinalu najbrži je bio Justin Gatlin, ispred Churandyja Martine i tek trećeg Asafe Powella, koji je s vremenom 9,94 na kraju ipak izborio plasman u finale. Prve dvije pozicije su u drugom polufinalu zauzeli Usain Bolt i Ryan Bailey, a u trećem Yohan Blake i Tyson Gay, a posljednje, osmo mjesto u finalu zaradio je Richard Thompson, istrčavši 100 metara za 10,02 sekunde.

Spektakularno finale utrke na 100 metara bila je posljednja nedjeljna disciplina na Olimpijskom stadionu u Londonu. U velikom dvoboju najbržih ljudi na svijetu, zlato iz Pekinga je uspio obraniti Usain Bolt. Boltovo vrijeme se zaustavilo na 9,63, čime je dokazao da je najbrži čovjek na svijetu i popravio vlastiti olimpijski rekord. Mladi Yohan Blake ipak nije uspio nadmašiti Bolta. 22-godišnjak je izjednačio najbolje vrijeme karijere, ali 9,75 je ovoga puta bilo dovoljno "samo" za srebrnu medalju.

Čast Amerikanaca je spasio Justin Gatlin osvajanjem brončane medalje s vremenom 9,79. Gatlinu je to najbolji rezultat karijere. Za samo jednu stotinku prekratak je ostao Tyson Gay, kojem njegovo najbolje vrijeme sezone (9,80) nije donijelo medalju. Bez medalje su ostali Ryan Bailey te srebrni iz Pekinga Richard Thompson, a Asafa Powell je utrku završio na osmom mjestu, nakon što se za vrijeme utrke ozlijedio.

Finale troskoka Ripakovoj, Sanya Richards-Ross najbrža na 400 metara

Od pet nedjeljnih finala, medalje su prvo podijeljene u ženskom troskoku. Zlatnu medalju osvojila je Kazahstanka Olga Ripakova, skokom od 14,98 metara u trećoj seriji. Šesto je to zlato za Kazahstan na Igrama u Londonu. Skokom od 14,80 metara u posljednjoj seriji do srebra je došla Kolumbijka Caterine Ibarguen, dok je sa samo centimetar slabijim rezultatom broncu osvojila Olha Saladuha. Ukrajinka je svoj najbolji rezultat također ostvarila u posljednjoj seriji i tako s pobjedničkog postolja izbacila sunarodnjakinju Knyazyevu.

Vrlo zanimljiva bila je utrka na 400 metara za atletičarke. Amerikanka Sanya Richards-Ross je stigla do zlata rezultatom 49,55, ali nije dominirala čitavom utrkom. Amerikanka je odlično startala, ali je sredinom utrke malo zastala. Ipak, u samoj završnici je ipak uspjela pojačati tempo i doći do svoj treće zlatne i ukupno četvrte olimpijske medalje. Dva zlata ima iz štafetnih utrka sa Igara u Ateni i Pekingu, a u Kini je osvojila i broncu u pojedinačnoj konkurenciji.

Nakon velike borbe za preostale dvije medalje, srebro je pripalo Britanki Christine Ohurougu, a do brončane je medalje dotrčala DeeDee Trotter. Srebrnoj i brončanoj nisu pomogli ni najbolji rezultati ove sezone, do zlata ipak nisu mogle. Za samo tri stotinke bez medalje je ostala atletičarka Botswane Amantle Montsho.

Nove medalje za Keniju, Pars najdalje bacio kladivo

U utrci na 3.000 metara sa zaprekama dvije su medalje pripale Kenijcima. Zlato je u zanimljivoj neizvjesnoj završnici osvojio Ezekiel Kemboi s vremenom 8:18,56, a broncu je osvojio Abel Kiprop Mutai. Između njih se ugurao Francuz Mahiedine Mekhissi-Benabbad. Kemboiju je to druga zlatna olimpijska medalja u karijeri, prvu je osvojio 2004. godine u Ateni.

U bacanju kladiva zlato je očekivano osvojio Krisztian Pars i to hicem preko 80 metara. Mađar je u trećoj seriji kladivo bacio 80,59 metara, a konkurenciju je ostavio za više od metra. Srebro je pripalo slovenskom predstavniku Primožu Kozmusu s rezultatom 79,36 metara, a bronca ide u Japan Kojiju Murofushiju, koji je kladivo bacio 78,71 metar.

Troskok (Ž):
1. Olga Ripakova (Kazahstan) 14,98m
2. Caterine Ibarguen (Kolumbija) 14,80m
3. Olha Saladuha (Ukrajina) 14,79m

Bacanje kladiva:
1. Krisztian Pars (Mađarska)80,59m
2. Primož Kozmus (Slovenija) 79,36m
3. Koji Murofushi (Japan) 78,71m

400 metara (Ž):
1. Sanya Richards-Ross (SAD) 49,55
2. Christine Ohuruogu (Velika Britanija) 49,70
3. DeeDee Trotter (SAD) 49,72

3.000 metara sa zaprekama (M):
1. Ezekiel Kemboi (Kenija) 8:18,56
2. Mahiedine Mekhissi-Benabbad (Francuska) 8:19,08
3. Abel Kiprop Mutai (Kenija) 8:19,73

100 metara (M):
1. Usain Bolt (Jamajka) 9,63
2. Yohan Blake (Jamajka) 9,75
3. Justin Gatlin (SAD) 9,79

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.08.2012. u 12:38
    Također, s naznakom da se Gatlin vjerojatno nikad nije ni prestao koristit takvim sredstvima.
    Obrisan korisnik
  • narada10806.08.2012. u 12:32
    A jeste culi da je Bolta zamalo pogodila prazna boca pive koja je neka pijandura sa tribine bacala na njega?
    narada108
  • Obrisan korisnik06.08.2012. u 00:28
    drago mi je da ameri gube primat u nekim sportovima gdje su bili nedodirljivi zahvaljujući sjano prekrivenom sistematskom dopingiranju. na redu je da se razotkrije i košarka
    Obrisan korisnik
  • cameosis05.08.2012. u 23:58
    powellu se stvarno nikako ne poklopi na odlucujucim utrkama, velika steta. boltu svaka cast, amerikanci mu mogu samo gledati (i ljubiti) guzicu!
    cameosis
  • Obrisan korisnik05.08.2012. u 23:46
    Užitak za gledanje
    Obrisan korisnik