Rukomet

Francuska za povijest, intrigantna Crna Gora i neka nova Njemačka

Piše:Mihaela Bradovski • utorak, 08.01.2013.
Francuska za povijest, intrigantna Crna Gora i neka nova Njemačka
Foto: Bruno Karadža

Glavni favorit Skupine A Svjetskog prvenstva u rukometu aktualni je svjetski i olimpijski prvak, momčad Francuske, a jednako kao i u Londonu ždrijeb im je za protivnike već u prvoj fazi natjecanja dodijelio Tunis i Argentinu. U eliminacijsku fazu svakako žele i pomlađeni Nijemci, a interes rukometne javnosti bit će usmjeren i na Crnu Goru koja je u Španjolsku stigla izbacivši Švedsku. Autsajder u ovom društvu je, gledajući stanje na papiru, brazilska vrsta...

Francuska

U odnosu na ljeto i Olimpijske igre, francuski će reprezentativci u Španjolsku otputovati u potpuno drugačijem raspoloženju. I dok je u Londonu Onestino društvo za prvu zadaću imalo dokazati kako 11. mjesto iz Srbije nije njihov kraj, u susjedstvu će se na još jedan način pokušati upisati u povijest ovog sporta. Pred Fernandezom, Omeyerom i društvom nalazi se prilika da eventualnim zlato postanu najuspješnija reprezentacija na svjetskoj smotri. Francuzima bi to bilo peto zlato, a jednako tako, rekorderi mogu postati i po osvojenim zlatnim medaljama u nizu. Još niti jednoj nacionalnoj vrsti nije pošlo za rukom nanizati tri najsjajnije medalje.

Raspored Skupine A

1. kolo, 12.01.
Njemačka - Brazil (16:00)
Argentina - Crna Gora (18:15)
Francuska - Tunis (20:45)

2. kolo, 13.01.
Brazil - Argentina (15:00)
Tunis - Njemačka (17:20)
Crna Gora - Francuska (19:30)

3. kolo, 15.01.
Tunis - Crna Gora (16:00)
Njemačka - Argentina (18:15)
Francuska - Brazil (20:45)

4. kolo, 16.01.
Brazil - Tunis (16:00)
Njemačka - Crna Gora (18:30)
Argentina - Francuska (20:45)

5. kolo, 18.01.
Argentina - Tunis (16:00)
Francuska - Njemačka (18:15)
Crna Gora - Brazil (20:45)

Jednako tako, u odnosu na London, na širem Onestinom popisu nema braće Gille. Stariji Guillaume oprostio se od reprezentativnog dresa, dok je Bertranda zaustavila ozljeda. Bez prilike da se nametne izborniku iz istog je razloga ostao i mladi dvojac Mathieu Grébille i Kentin Mahé, dok je tijekom pripremnog razdoblja otpao Chambéryiev Nyokas za kojeg se procijenilo da se neće uspjeti adekvatno pripremiti nakon pauze zbog koje je izgubio dobar dio završene polusezone.

Iznenađenja na konačnom popisu ne bi trebalo biti, ne bude li ozljeda u narednim danima, prije svega u drugoj pripremnoj utakmici s Argentinom koja je na rasporedu u srijedu, na popisu 16-orice očekuju se osvajatelji londonskog zlata, a za preostala tri mjesta još se mogu izboriti Dumoulin, Anić, Bingo, Bosquet, Detrez, N'Guessan i Porte. 20-godišnji N'Guessan i dvije godine stariji Porte po prvi su se puta našli na reprezentativnom popisu.

Tijekom jeseni problema s ozljedama imali su i William Accambray, prvi vratar Thierry Omeyer te kapetan Fernandez koji je propustio obje utakmice kvalifikacija za Euro 2014. godine. Na domaćem terenu rezultatom 27:18 svladana je Litva, a nekoliko dana kasnije u Turskoj je upisana još jedna pobjeda. Ovoga puta Francuzi su slavili s 33:20. Prvi i za sada jedini ispit u pripremnom ciklusu odradili su u ponedjeljak. Protivnik im je bila Argentina, momčad s kojom će snage odmjeriti i u prvoj fazi Svjetskog prvenstva. Pobjeda je bila više nego laka (26:10), uz odlično izdanje Karabatića, ali i nekoliko mlađi igrača.

Osim s Argentinom, Francuska je u Londonu u istoj skupini bila i s reprezentacijom Tunisa, a zanimljivo je da je Tunižane, baš kao i Nijemce ždrijeb prošlog SP-a postavio u istu skupinu. U obje utakmice na Olimpijskim igrama, ali i u siječnju 2011. godine pobjede su otišle na stranu kasnije zlatnih francuskih rukometaša.

Tunis

Za razliku od francuskog šireg popisa, na onom izbornika Tunisa Alaina Portesa ipak se našlo prostora za značajne promjene. Izvan konkurencije ostala su tri člana francuske prve lige, 35-godišnji srednji vanjski Saint-Raphaela Heykel Megannem koji je još prije nekoliko mjeseci najavio povlačenje iz reprezentacije, godinu dana mlađe lijevo krilo Fenixa Anouar Ayed te 31-godišnji lijevi vanjski Montpelliera Wissem Hmam. Sva trojica u svojim nogama imaju preko 200, gotovo 300 nastupa za nacionalnu vrstu.

Kako je sam Portes naglasio, njegov se kadar nalazi u prijelaznom razdoblju, razdoblju priprema za Olimpijske igre u Riu, dok je u Španjolskoj prvi cilj ulazak u drugu fazu natjecanja. "Megannem se želio oprostiti još 2009. godine no tražio sam da nam još malo pomogne. Sada više nema smisla odugovlačiti, posebno zbog toga što se ne uklapa u naš novi projekt - Rio 2016. Našu bih skupinu nazvao čeličnom skupinom. Naš glavni zadatak je proći u iduću fazu. Bit će to težak posao, ali probat ćemo režirati koje iznenađenje računajući na to da smo jedna sasvim nova momčad još uvijek prilično nepoznata ostalim protivnicima."

Pripremni period Tunis je odradio u Danskoj, gdje je sudjelovao i na turniru na kojem su uz domaćina igrali i Slovenija, ali i protivnik iz Skupine A, Crna Gora. Danska je bila uspješnija za jedan pogodak, susret je završio rezultatom 30:29 uz vodstvo Tunisa na poluvremenu, a porazila ih je i Slovenija (28:23). Najvažnija je, međutim, za Portesa bila utakmica protiv debitanata na SP-u, i u tom susretu njegova je momčad stigla do pobjede od dva zgoditka razlike (30:28).

Argentina

I dok će Tunis u Španjolskoj planirano zaigrati u drugačijem sastavu u odnosu na London, izbornik Argentine Eduardo Gallardo i ostatak stručnog stožera velik je dio pažnje tijekom priprema posvećivao razvoju oporavka Diega Simoneta, Agustina Vidala i Juan Pabla Fernándeza. Izabrani kadar, iz kojeg su izostavljeni Andres Kogovsek i Damian Emmanuel Migueles, prema Francuskoj je krenuo 5. Siječnja, a situacija s nedovoljno zaliječenim trojcem još uvijek je poprilično nesigurna. Tek je Fernández zaigrao u ponedjeljak, u visokom 10:26 porazu od Francuske. Susret je ranije zbog ozljede ruke završio Pablo Simonet.

Gallardo se na startu priprema kratko osvrnuo na protivnike u skupini. "Sve će ovisiti o opravku ključnih igrača. Bude li na tom planu sve prema našim očekivanjima i pružimo li igre kao u Švedskoj 2011. godine stvari bi se za nas mogle pozitivno rasplesti. Osim Francuske, koja je najbolja momčad svijeta, svi smo na više-manje jednakom nivou. Njemačka je tukla Švedsku na pripremama, Crna Gora je također kvalitetna. Bit će tu vrlo neizvjesnih dvoboja."

Braća Simonet u koncepciji Eduarda Gallarda predstavljaju najvažnije karike, a posebnu pozornost zaslužuju i desno krilo Federico Pizarro, lijevo krilo Federico Gaston Fernandez te "Europljani", vratar Matias Carlos Schulz, Federico Matias Vieyra te Gonzalo Matias Carou. Ne uspije li se tko od ranije navedenog trojca u potpunosti oporaviti bit će to priličan udarac za Los Gladiadorese, no i s njima u sastavu trebat će vremena za uigravanje momčadi bez umirovljenog kapetana Kogovseka.

Crna Gora

Reprezentacija Crne Gore debitant je na svjetskoj smotri, a na nju se plasirala kroz skupinu u kojoj je glavni favorit bila švedska vrsta. Na okupljanju kadra koji je odmah sužen na 19 igrača, još 24. prosinca, izbornik Zoran Kastratović prisjetio se početaka ove sve snažnije generacije. "Ova generacija startala je kao takva u studenom 2011. godine. Kako je vrijeme prolazilo počeli smo sve više vjerovati jedni u drugi i svoje mogućnosti. 2012. je bila bajkovita godina za nas, sve je krenulo s četiri siječanjske pobjede, a kulminiralo u susretima s apsolutnim favoritima Šveđanima. I sada smo u ulozi autsajdera, a želja nam je proći dalje te kroz utakmice s manje atraktivnim, ali ne i manje kvalitetnim protivnicima pokazati svoje prave vrijednosti."

Lavovi su pripreme otvorili 31:25 pobjedom nad Ukrajinom, a istoga dana, 28. prosinca struka je, uz kasnije odobrenje najiskusnijih igrača, odlučila kako u Španjolsku neće putovati Žarko Marković. Član Frisch Auf Göppingena odlagao je dolazak na pripreme čime se sam eliminirao iz kruga putnika za SP. "On je igrač na kojeg itekako računamo u budućnosti, ali sam je odlučio da ne bude dio momčadi koja će nastupiti u Španjolskoj. Priliku će dobiti momci koji su od starta na pripremama, a nećemo dopustiti da nam ovo pokvari atmosferu."

Marković nije nastupio niti u kvalifikacijskim susretima za ovo natjecanje protiv Švedske, a nije ga bilo niti u dvobojima kvalifikacija za Euro iduće godine u kojima je Crna Gora upisala nove dvije pobjede (Njemačka - Crna Gora 27:31, Crna Gora - Češka 23:22). Osim s Ukrajinom, Crnogorci su na pripremama snage odmjerili s Tunisom (30:28), Slovenijom (31:26) i Danskom (38:21). U tom posljednjem susretu Kastratovićeva momčad u prvih je pola sata uspjela poentirati tek sedam puta. Najviše crnogorskih reprezentativaca, njih četvorica, igra u domaćem Lovćenu, dok u Ligi prvaka ove sezone nastupaju Mijatović i Ševaljević (Dinamo Minsk), Rakčević (Metalurg) i Melić (Gorenje) koji je prije nekoliko dana potpisao za PSG. Na popisu se nalazi i nekadašnji Zagrebaš Petar Kapisoda.

Njemačka

Reprezentacija Njemačke nastup na velikom natjecanju upisat će nakon punih godinu dana. Za razliku od protivnika u skupini, Francuske, Tunisa i Argentine, sastav Martina Heubergera propustio je Olimpijski turnir, a i u Španjolskoj će zaigrati u podosta izmijenjenom sastavu. Na listi 17 igrača, koje je struka suzila još u prosincu, nije se pronašlo mjesta za 29-godišnjeg Michaela Krausa koji je izbornikovu odluku kratko prokomentirao riječima "razočaran sam, ali ne i ogorčen", dok su zbog ozljeda otpali Uwe Gensheimer (gležanj), Lars Kaufman (koljeno) i Holger Glandorf (peta).

Najviše nastupa u aktualnom kadru, njih 180, ima član Löwena Oliver Roggisch, slijede Carsten Lichtlein (155) i Dominik Klein (153) i tek se njih trojica nalaze u klubu 100. S 289 pogodaka potonji je i najbolji strijelac u trenutnoj konkurenciji. Puno toga ovisit će i o vrataru Silviju Heinevetteru. Krilo njemačkog prvaka u obje pripremne utakmice protiv Švedske postiglo je dva pogotka, dok su se u 26:20 pobjedi, odnosno nekoliko dana kasnije u 28:28 remiju najviše istaknuli njegov klupski kolega Wiencek, Schmidt, Pfahl te Reichmann.

Što se tiče dva odigrana kola kvalifikacija za idući Euro, Nijemci su u prvom susretu stradali od Crnogoraca rezultatom 31:27, dok su u Izraelu upisali prvu pobjedu. Ta je utakmica završila rezultatom 30:27 za goste. Poput ostalih kolega iz skupine i Heuberger je za primaran cilj izabrao prolazak skupine koji su dohvatili na posljednjem svom natjecanju, Euru u Srbiji. "Ulazak u drugu fazu natjecanja u ovom je trenutku naš glavni cilj. Smatram da u Španjolsku možemo otputovati entuzijastični jer smo prema mojoj ocjeni uspješna kombinacija mladosti i iskustva. Svi znamo da je veliki ispit pred nama na putu do tog cilja, ali ja sam optimističan."

Brazil

Brazil se za Svjetsko prvenstvu pripremao u Španjolskoj, između ostalog nastupivši na turniru zajedno s domaćinom te Japanom i Čileom. Kadar Jordija Ribere na impresivan je način arhivirao dvoboj protiv Japana (42:24), a uvjerljivi su brazilski rukometaši bili i protiv južnoameričke momčadi. Taj je susret završio rezultatom 38:21. U posljednjem susretu za devet su pogodaka bili slabiji od Španjolske. Najraspoloženiji je s pet zgoditaka bio Felipe Borges, dok su Vinicius Teixeira i Fernando Pacheco poentirali tri puta.

Izbornik autsajdera skupine nakon te je utakmici realno komentirao situaciju na terenu. "Španjolska je odigrala na visokom nivou, no i bez toga ne treba poreći kako je razlika između nas i tog sastava i dalje prevelika. Pokušali smo igrati našu igru, što duže biti dinamični i u egalu. U pojedinim fazama utakmice bili smo blizu izdanju kakvima se nadamo na Prvenstvu." Brazil će svoju priliku za bodove prije svega tražiti u dvoboju s Argentinom.

Na SP-u 2011. Brazil je igrao u Skupini B zajedno s Austrijom, Islandom, Mađarskom, Norveškom i Japanom i u toj je konkurenciji zauzeo posljednje mjesto ne osvojivši niti jedan bod. Minimalne poraze upisali su protiv Norveške (25:26) i Japana (32:33) u posljednja dva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.01.2013. u 19:07
    Dylandog u potpuno se slažem sa tvojim komentarom a i drugi komentari su okej i zato dajem svima plus!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.01.2013. u 14:49
    Ne znam zašto su svi tako iznenađeni zbog Njemačke, pa oni nemaju nikakav rad sa mladim talentima, pa pogledajte sve najjače klubove u Njemačkoj, sve puno stranca, gdje predvodi Kiel, koji kao nominalno najjači klub, nema niti jednog mladog igrača Nijemca, osim Wienczeka (koji igra na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 16:20
    nije mi jasno kako nijemci vec 5-6 godina nikako napraviti dobru reprezentaciju...od onog zlata mislim 2007. na domacem terenu nisu nista napravili, a ne bi ni do njega da nije bila vjetra u leđa od strane sudaca
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 15:37
    Miriši na još jedan fijasko Nijemaca...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 13:40
    Ne znam koliko će Švabe moć, ni Glandorfa ni Gensheimera?
    Obrisan korisnik