Rukomet

Makedonci spremni zapaliti vatru, Danci koji znaju da mogu

Ivana Strahija • srijeda, 09.01.2013.
Makedonci spremni zapaliti vatru, Danci koji znaju da mogu
Foto: Kristijan Komarica

U skupini B Svjetskog rukometnog prvenstva prva četiri mjesta trebala bi pripasti Dancima, Makedoncima, Islanđanima i Rusima, dok će Katar i Čile odigrati svoje i truditi se ne izgubiti previše. No, ima li mjesta za iznenađenja? Čak i ako ih ne bude, sigurno će biti zanimljivo (ponovno) pratiti strastvene Makedonce i njihove navijače...

Zlatni Danci znaju da mogu

Nakon zlata na Europskom prvenstvu u Srbiji, Danci su razočarali svoju naciju tek šestim mjestom na Olimpijskim igrama u Londonu, no kako kaže i sam izbornik, rukometni erudit Ulrik Wilbek, Danci su svjesni da mogu bolje. Priliku za pokazati to imat će u Španjolskoj.

Svoje su pripreme Danci odradili na domaćem terenu, ugostivši Totalkredit Cup 2013. Pobijedili su, uz muke, Tunižane s 30:29, bolji su bili protiv Crnogoraca s 38:21, a Slovence su pobijedili s 35:30. U te je tri utakmice Wilbek odlučio kako će skratiti kadar, a u Danskoj će ostati Kasper Irming i Morten Olsen te se odlučio za sigurnije varijante, Madsa Larsena Mensaha i veterana Boa Spellerberga. U usporedbi s londonskim izdanjem, Danskoj će nedostajati vratar Marcus Cleverly, inače član Kielcea, no to ne bi trebalo predstavljati nikakav problem, jer je tu Niklas Landin Jacobsen. S ozljedama Wilbek problema nema, iako je bilo malo straha oko koljena Mikkela Hansena nakon utakmice s Crnom Gorom.

Najveću je pažnju tijekom priprema Wilbek posvetio obrani te kazao: "Nisam najsretniji sa 6-0 obranom na lijevoj strani, dok je s desne strane problem riješen ulaskom Kaspera Sondergaarda. Rene Toft Hansen je obrambeni igrač svjetske klase u tom sustavu. Do prve utakmice moramo raditi na toj obrani i dovesti je na višu razinu. Siguran sam da ćemo, ako naša obrana bude jaka u Španjolskoj, dobivati mnoge prilike za kontranapade i lake golove."

Makedonija s vrelim srcem

Prošlog su se ljeta Makedonci odmarali, a Olimpijske igre su prošle bez njih, no sigurno bi strastvena nacija obojena u crveno i žuto mnogo radije pogledala nastavak izdanja da Europskog prvenstva u Srbiji, gdje su makedonski rukometaši bili odlični peti. Zbog toga s nestrpljenjem očekuju prve dvoboje u Sevilli, gdje će igrati pod svojim pravim imenom, Makedonija, umjesto do sada standardnog "FYROM".

U pripremnom razdoblju Makedonci su igrali protiv Egipta i pobijedili s 32:28, dok su protiv Srba izgubili s 25:26. Nakon toga je Zvonko Šundovski skratio kadar na 18 igrača, otpali su ozlijeđeni Mitko Stoilov te Zlatko Daškalovski.

Daleko najveća zvijezda makedonskog reprezentativnog sastava jest Kiril Lazarov, koji je najavio Prvenstvo za Makedonce: "Naš je osnovni cilj prolazak u osminu finala, osjećam da smo potpuno spremni. Mi ne možemo tempirati formu poput velikih reprezentacija, recimo Danske ili Hrvatske, koje imaju 16 jednako dobrih igrača, mi možemo samo igrati svaku utakmicu punom snagom i nadati se najboljem. Mi ne znamo igrati na rezultat, mi uvijek igramo vrućih srca i vruće glave, iako bi nam ponekad hladnije razmišljanje donijelo možda veći uspjeh. Uvijek igramo s emocijama."

Island s novim izbornikom i bez velikog Olafura

Gudmundur Gudmundsson pozdravio se s islandskom reprezentacijom nakon Olimpijskih igara i petog mjesta, osvojivši prije toga u Srbiji na EP 10. mjesto, a na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj šesto. Zbogom reprezentativnom dresu kazao je i legendarni Olafur Stefansson, koji se odlučio za lagodni život i nastavak karijere u Kataru.

U pripremnom razdoblju Islanđani su odigrali svoju prvu utakmicu pod ravnanjem novog izbornika, Aarona Kristjanssona, i to od Šveđana s 29:31. U toj su utakmici Islanđani vodili 13:6, da bi do kraja prvog dijela pali u formi. "Jasno je da imamo dosta posla pred sobom do Svjetskog prvenstva. Teško je nakon poraza biti optimist, no momčad je radila odlično i ja sam siguran da u preostalih par dana možemo popraviti pogreške", kazao je novi izbornik.

No, Kristjanssona su zadesili novi problemi nakon što je otkriveno da je kapetan momčadi, Gudjon Valur Sigurdsson, obnovio staru ozljedu bedra u srazu sa Šveđanima, a izbornik se usrdno nada da će kratki odmor riješiti taj problem.

Katar čeka svoje SP

Katarski rukomet postane interesantan kad se jednom godišnje oči okrenu SuperGlobeu, "svjetskom klupskom prvenstvu", koje baš nema prevelikog smisla jer šeici za svoje klubove uz bogatu nagradu matičnim klubovima na određeno unajmljuju europske rukometaše. No, s ulaganjem katarske fondacije u PSG, ali i s dodjelom domaćinstva idućeg Svjetskog prvenstva Kataru, reprezentaciju koju vodi Slovenac Borut Maček treba nešto ozbiljnije shvatiti.

Također, Katarani su na Azijskom prvenstvu uspjeli izboriti plasman na SP, nakon što ih u dva ciklusa nije bilo, a u pripremnim su utakmicama remizirali s Bjelorusima (28:28) te izgubili od Švicaraca 25:32.

"Pokušat ćemo pobijediti Čile, a ostalima se suprotstaviti na najbolji mogući način", kazao je za Balkan Handball Maček. "Ostaje nam da iskoristimo ove preostale dane za trening i otklanjanje grešaka, koje smo vidjeli tijekom priprema."

Ruski stroj žudi za ponovnom slavom

Daleke su sada godine u kojima je ruska rukometna vrsta uzimala zlato na Olimpijskim igrama (2000.), svjetskim prvenstvima (1993. i 1997.) te europskim prvenstvima(1996.), konačno se reklo zbogom Vladimiru Maksimovu, a stvari je u svoje ruke preuzeo dvojac Oleg Kulešov - Aleksander Rimanov. Ruska sportska javnost željna je, nakon podbačaja u kvalifikacijama za SP 2011. te svega 15. mjesta na Europskom prvenstvu u Srbiji, uspjeha svojih rukometaša.

No, problema i dalje ima, a zorno su pokazani u susretu protiv Portugala, koji je izgubljen s 26:29 (17:11). "Vidjeli smo slabosti u napadu, no također vrlo dobru obranu posebno u prvom dijelu susreta, koja je prisilila protivnike na pogreške i otvorila nam prostor za lagane golove iz brze tranzicije. Poraz me ne zabrinjava, Svjetsko prvenstvo je dugo i imat ćemo vremena ispraviti probleme do ključne utakmice u osmini finala", rekao je Oleg Kulešov.

Rusi su dakle sigurni da grupu mogu proći, a sve nakon toga dočekat će, kažu, u boljoj formi.

Čileanci (i dalje) skupljaju iskustvo

Drugi puta za redom, Čile se plasirao na svjetsku smotru i nada se poboljšati dojam 22. mjesta, zauzetog 2011. godine. Momčad Fernanda Capurre je unatrag godinu dana naporno radila na poboljšavanju svoje igre. Dobre su vijesti pobjeda nad Japanom u Madridu, na pripremnom turniru, od 30:29, dok su porazi od Španjolske i Brazila bili za očekivati.

Ipak i Čileanci imaju svojih problema, najveći od njih je ozljeda ponajboljeg igrača Marca Oneta, člana mađarskog Veszprema. Oneto je stradao na treningu krajem prosinca, a očekivani oporavak trajat će najmanje mjesec dana. Ostaje vidjeti hoće li bez njega Čile uspjeti doći do (barem) jedne pobjede na svjetskoj smotri.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSP 2013.
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.01.2013. u 10:36
    danci uvjerljivo prvi....a trojac island-rusija-makedonija će se tući za 2. mjesto....svi imaju podjednake šanse čini mi se. nevjerojatno mi je da nacija od 147 mil stanovnika i tradicijom u rukometu već 10 godina nema medalju s niti jednog natjecanja!
    Obrisan korisnik
  • Picek10.01.2013. u 08:29
    također je i Katar organizirao turnir u Kataru na kojem su još igrali Portugal, Egipat i nekompletna Švicarska. tek nakon toga je igran turnir u Švicarskoj gdje su uz spomenute utakmice sa Bjelorusima i Švicarskom igrali i sa Austrijom (nekompletnom) u kojoj su lako pobijedili.
    Picek
  • Picek10.01.2013. u 08:23
    Island je prije utakmice sa Švedskom igrao i dvije utakmice sa Tunisom. dobili su obje, 33-26 i 34-24,
    Picek
  • Obrisan korisnik10.01.2013. u 00:41
    Potpisujem, samo sto je problem tanka klupa i mal broj navijaca ipaj je Spanjolska predaleko...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.01.2013. u 19:00
    Zanimljivost je da je u ovim pripremama Wilbek uvjezbavao, ili samo probao, 3-2-1 obranu. Ocito da nije zadovoljan njihovom standardnom obranom.
    Obrisan korisnik