Rukomet

Danci Hrvatima znali zagorčati život, ali su im Kauboji bili i noćna mora

Piše:Ivana Strahija • petak, 25.01.2013.
Danci Hrvatima znali zagorčati život, ali su im Kauboji bili i noćna mora
Foto: Dario Dodić

Mnogo su znoja Hrvati i Danci prolili u međusobnim susretima te stekli veliko poštovanje jedni prema drugima. U tekstu koji slijedi prisjećamo se dosadašnjih okršaja Hrvatske i Danske...

Reprezentacije Hrvatske i Danske službeno su se do sad susrele 15 puta, od čega je osam puta slavila hrvatska reprezentacija, a sedam puta danska. Po prvi je puta sraz dviju zemalja zabilježen 1994. godine, na Europskom prvenstvu u Portugalu, kad je s jednim golom više Hrvatska Danskoj pod nosom uzela broncu.

SP Portugal 2003.

Idući je susret trebalo čekati devet godina, kad su se, opet u Portugalu, dvije reprezentacije susrele po drugi put. Hrvati su na tom Svjetskom prvenstvu postali zlatni pobijedivši Njemačku s 34:31 u finalu, a Dance su arhivirali još u drugoj fazi natjecanja, s 33:27.

U toj su utakmici Danci poveli do 6:4, prije no što se "ukazao" Pero Metličić i Hrvatsku doveo do 9:7 sa sedam svojih pogodaka. "Volim kad igram protiv svog suigrača. Kasper Hvidt brani za moj Ademar Leon u Španjolskoj, prije utakmice me je provocirao: Pero, daj ti 10 zgoditaka, ali da mi dobijemo utakmicu! Eto, zabio sam mu 10, ali smo mi dobili", likovao je Metličić po pobjedi. Danci bi vjerojatno zadržali priključak da neraspoloženog Valtera Matoševića nije na golu odmijenio Vlado Šola i skupio ukupno 21 obranu. "Volim Dance, obožavam ih! Oni vole pucati, a ja to volim", rekao je nakon uvjerljive pobjede Šola.

EP Slovenija 2004.

Na tom su se natjecanju Hrvati s Dancima susreli dvaput. U grupi B je Hrvatska pobijedila s 26:25, no kad su se dva protivnika opet susrela u utakmici za broncu, nakon što je u polufinalu Hrvatska izgubila od Slovenije s 25:27, a Danska od Njemačke 20:22, priča je bila drukčija.

Danska je uzela broncu taj puta, ostavivši Hrvate s drvenom medaljom, uz rezultat 27:31. No, ključni je faktor za poraz bilo neigranje Pere Metličića, kojem je Slovenac Pajović u petoj minuti polufinalnog susreta pokušao izvaditi oko. Protiv Danaca Hrvatska nije imala ni izubijanog Balića, kojeg su također onesposobili Slovenci.

Danci su u utakmici vodili od početka do kraja, no sredinom drugog poluvremena uz dva isključenja Kaleba, Danska se uspjela odmaknuti na +6 i to je bio kraj.

EP Švicarska 2006.

Još su pod kraj 2004. godine Hrvati i Danci odigrali utakmicu na "Svjetskom kupu", gdje je Danska pobijedila s 29:23, a onda se dvije godine protivnici nisu susretali, sve do Švicarske i nove europske smotre.

Hrvatska je Dansku ponovno pobijedila u grupnoj fazi natjecanja, s teško izborenih 31:30, reprezentativnu su vrstu predvodili sjajni Metličić s deset i Lacković sa šest golova. Sudbina je htjela da se ponovi scenarij iz Slovenije, pa su u polufinalu Hrvati poraženi od Slovenaca s 23:29, a Danci od Španjolaca s 31:34, te je za broncu ponovno bio naručen sraz starih znanaca.

Broncu su odnijeli Danci, rezultatom 32:27. Hrvatska je bila bez Balića od rane fazi utakmice, jer je hrvatski Maestro u jednom padu snažno udario glavom o pod. Iznesen je s terena skoro u nesvijesti u 13. minuti utakmice, a bez prave zamjene na klupi, hrvatska igra nije bila dovoljno dobra da bi se osvojila bronca. Lacković i Metličić imali su problema s Hvidtom, pa nakon inicijalnog vodstva Danci preuzimaju konce utakmice u svoje ruke i odlaze do (još jedne) bronce.

SP Njemačka 2007.

Natjecanje kojeg se hrvatski ljubitelji rukometa sjećaju s velikom tugom donijelo je pobjedu Hrvatske nad Danskom od 28:26. Iako je i u tom susretu Hrvatska bila oslabljena, ovog puta su hrvatskim rukometašima nedostajali Sulić i Losert, Ivano Balić je bio u punoj snazi te je donio Hrvatskoj onu potrebnu premoć na parketu.

Na početku susreta vodi Danska, a Hrvatska svoje prvo vodstvo ima tek u 15. minuti, a nakon što se razbranio i Jerković, na odmor Hrvatska ide s +3. Danci se međutim ne predaju, na golu im čuda radi po običaju dobro raspoloženi Hvidt, te se u posljednjih pet minuta ulazi s izjednačenih 25:25. Susret završava u korist Hrvatske, zahvaljujući krasnom lobu Džombe, kao i kontranapadu Vorija.

EP Norveška 2008.

Na novoj europskoj smotri, ovog puta u Norveškoj, Hrvati i Danci ponovno su se susreli dva puta, oba je puta Hrvatska uspjela izgubiti. Posebno je uvjerljiv poraz bio u grupnoj fazi natjecanja, kad su Danci upisali (pre)visokih +10 s 30:20.

Legendarna je izjava Balića u time-outu te utakmice:

Hrvatska je u početku susreta imala problema s napadom, a kad su Danci otišli na +7, počeli su problemi i s obranom. Iako je Lino Červar najavljivao mogućnost takvog ishoda utakmice, ljubitelji rukometa nisu mu vjerovali, pa su ostali začuđeni.

Priliku za popravak Hrvatska je dobila u finalu, no i u borbi za zlato je Danska bila bolja, iako su Kauboji pružili neusporedivo bolju igru u toj utakmici. Poraz je upisan s 20:24, uz još jedno vrlo dobro izdanje Hvidta s 14 obrana.

Olimpijske igre Peking

2008. godine susreli su se Danci i Hrvati još jednom, ovog puta u dalekom Pekingu, na Olimpijskim igrama. Konačno su pobijeđeni ti mrski Danci, a briljirala je hrvatska obrana i tako spasila inače razočaravajući dan za Hrvatsku na najvećoj sportskoj smotri.

Rezultatom 26:24 Hrvatska se plasirala u polufinale, no tamo nije imala sreće. Prvo su je torpedirali Francuzi s 25:23, a onda i Španjolci u susretu za treće mjesto (35:29).

EP Austrija 2010.

U Austriji je Hrvatska osvojila srebro, ali je i nastavila s pobjedama nad Dancima. Hrvati i Danci spojeni su u drugoj fazi europske smotre, u bečkoj Stadhalle je pred devet tisuća gledatelja najbolji hrvatski strijelac bio Buntić (osam golova), a konačni je rezultat glasio 27:23.

Konačno je k tome odigrana utakmica bez da su hrvatski ljubitelji rukometa grizli nokte 60 minuta, a Balić je po susretu kazao: "Strgani smo svi; mislim da smo odigrali nelošu utakmicu."

Utakmicu je međutim obilježilo i ono prije nje, priopćenje Line Červara u kojem najavljuje svoj odlazak.

Na tom je natjecanju Hrvatska uzela srebro, uz "kompleks Francuska" od 21:25 u finalu.

SP Švedska 2011.

Pod vodstvom Slavka Goluže Hrvati su otputovali u Švedsku, a ždrijeb ih je s Dancima spojio već u prvoj fazi natjecanja, u skupini C. Poraz je stigao u obliku 29:34, a najveći je problem Hrvatske, ispostavilo se, bilo što su vratari zaboravili što oni uopće tu rade.

Taj je poraz stigao nakon remija sa Srbima, pa je tim više uznemirio hrvatski rukometni puk. Novi izbornik odlučio se Balića držati na klupi veći dio utakmice, a hrvatski napad je predvodio Buntić sa sedam golova, uz Zrnića s osam.

Za ulazak u borbu za medalje hrvatskoj su u drugoj fazi trebale tri pobjede, no upisali su samo dvije, protiv Argentine i Poljske, dok je Švedska pobijedila Kauboje s 29:25 i tako ih ostavila van polufinala. Mala je utjeha bilo peto mjesto, osvojeno u duelu protiv Islanda (34:33).

Olimpijske igre London

Posljednji duel dvaju protivnika odigrao se prošlog ljeta u Londonu, na olimpijskom borilištu. Obje su reprezentacije do tada bile neporažene i očekivalo se da će momčadi Slavka Goluža i Ulrika Wilbeka odigrati još jedan triler koji će biti odlučen u posljednjim minutama.

To se međutim nije dogodilo. Hrvati su pobijedili s izuzetno uvjerljivih 32:21, već na odmoru je bilo +5 za Kauboje, a svega je šest minuta Hrvatskoj trebalo u drugom dijelu da to digne i na +9.

Nabili su Hrvati tim susretom europskim prvacima Dancima kompleks, a najbolji trener 2012. je po susretu rekao: "Bila je ovo za nas hrvatska noćna mora. Mislim da nikad nisam vidio Hrvate da igraju toliko dobro."

Sad treba samo tako - nastaviti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 20:17
    Sretno dečkima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 19:11
    "Pokušao mu je izvaditi oko" ...novinarstvo jadno da jadnije ne može, politika sa jedne i druge strane pumpa običan narod na agresiju, a slični smo da sličniji ne možemo biti. Oba su igrala u istom klubu, veliki su prijatelji, Slovenija je koristila domaći teren za najveći uspjeh u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 18:16
    Bit će teško Kao uvijek sa Dancima ali ja vjerujem u naše dečke da će dati sve od sebe i da ćemo se noćas svi ponovo veseliti.Kod mene je društvo a šampanjac je već spreman da se otvori!
    Obrisan korisnik
  • crovitlaci25.01.2013. u 16:12
    Bit će ovo gaženje kao i na OI.
    crovitlaci
  • irilov25.01.2013. u 16:01
    ako izuzmemo one bitke za broncu(to je ipak uvik utješna nagrada) i golužino učenje u švedskoj, oni su nas dobili jedino u norveškoj di su de facto igrali ko doma. sve ostalo smo mi dobili...
    irilov