Rukomet

U trećem uzastopnom polufinalu Hrvatska je spremna za borbu za nešto više od bronce

Damir Žbulj • petak, 25.01.2013.
U trećem uzastopnom polufinalu Hrvatska je spremna za borbu za nešto više od bronce
Foto: FaH

Euforija se stišala i vrijeme je da se ponovno uključi razum. Pobjeda nad Francuzima bila je velika, veličanstvena, vrijedna finala i završnice, a ne samo borbe za ulazak među četvoricu najboljih. Upravo zato posao na ovom Svjetskom prvenstvu još nije završen. Niti blizu! Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom polufinalni je okršaj s Danskom, aktualnim europskim rukometnim prvakom iz Beograda od prije godinu dana...

Na posljednja dva velika natjecanja, hrvatski rukometaši nisu uspjeli preskočiti polufinalne prepreke i zakoračiti u finala. U Srbiji im je na put stao domaćin, dok je u Londonu krivac bila Francuska. Iako su na obje rukometne smotre u konačnici osvojene brončane medalje, izbornik, igrača, ali i hrvatska sportska javnost uvjereni su kako ova ekipa može više, kako može do kraja.

Mrski neprijatelj Francuska poražen je u četvrtfinalu, a pred Golužom i njegovim izabranicima su još dvije utakmice. O večerašnjem okršaju s Dancima ovisit će hoće li u novi boj za broncu ili će na temelju iskustva s prijašnjih natjecanja uspjeti napraviti i korak više te zaigrati u velikom finalu.

Kvadratići i u Barceloni

Nakon Madrida i Zaragoze, hrvatska rukometna reprezentacija upoznat će i treći grad domaćin Svjetskog prvenstva u Španjolskoj. U dvorani Palau Sant Jordi u Barceloni igrat će se oba polufinala, kao i dvoboji za medalje. Mjesta na tribinama ima za više od 16 tisuća navijača, a prema predviđanjima njih više od tisuću u dresovima s kvadratićima bodrit će rukometnu reprezentaciju u ovom polufinalnom dvoboju protiv Danaca.

Hrvatska je u dosadašnjim utakmicama u Španjolskoj izgledala impresivno. Ostvarila je sve pobjede, čak i onu za koju su mnogi tvrdili da nije bila potrebna, a koju su reprezentativci posebno željeli, protiv domaćina. Do završnice se otvorio put preko Francuza i Danske, olimpijski pobjednici već su kod kuće pred svojim televizorima i preostaje još velika borba kako bi se europskom prvaku i svjetskom viceprvaku uskratila prilika u novoj borbi za najsjajnije svjetsko odličje.

"Danska će biti jako težak suparnik. Znamo kakva su oni ekipa, jake obrane i brze tranzicije u napad. Dobro su pokriveni na svim pozicijama, a mi ćemo morati biti čvrsti u obrani baš kao što smo to bili protiv Francuza. Mislim da ih na taj način možemo pobijediti," otkrio je u najavi Zlatko Horvat recept za igru protiv Danaca, koji je jako dobro poznat. Hrvatskim igračima sigurno je u glavi posljednji međusobni dvoboj, kada su dansku reprezentaciju ostavili zaleđenu na -11. U večerašnjem polufinalu dovoljno će biti i +1 za hrvatsko slavlje!

Obrana je bila forte hrvatske igre u dosadašnjem dijelu turnira i nema razloga sumnjati u novu odličnu predstavu na toj strani terena. Priliku za nešto više od 47 sekundi na terenu imat će i Drago Vuković, koji je zbog ranog crvenog kartona protiv Francuza imao priliku odmoriti za polufinale, a njegov doprinos bit će itekako potreban. Musa, Kopljar, Gojun, Vori i ostatak ekipe radio je fantastičan posao s francuskim topnicima, a slična zadaća očekuje ih i protiv Danske.

"Bit će bolje protiv Hrvatske u polufinalu! Istina je da ne igram baš najbolje, ali bilo je i utakmica u kojima suigračima nije trebala moja pomoć. No, nama je do pobjede, ukoliko dobijemo, a ja odigram loš susret, bit ću veoma zadovoljan," najavila je danska zvijezda Mikkel Hansen.

Prva violina europskih prvaka i aktualnih svjetskih viceprvaka je jedan od najboljih svjetskih igrača, topnik Mikkel Hansen, međutim, koji na ovom turniru ne briljira. Hansen ima zdravstvenih problema s koljenima, nije u vrhunskoj formi i u mnogočemu će sudbina Danske ovisiti o njegovoj izvedbi. U Londonu ga je odličnom igrom u obrani zaustavio Balić, možemo biti uvjereni kako će i ovog puta postojati rješenje na koji način ga zaustaviti.

Glavni pokretači danske igre u Španjolskoj bili su vratar Landin i njihova sada već legendarna krila Eggert s jedne i Lindberg s druge strane. Oni su njihovi najbolji i najefikasniji strijelci, predvodnici u kontri i zaustavljanje tog danskog oružja bit će ključno, baš kao što je to bilo i u posljednjem dvoboju na Olimpijskim igrama, gdje ih je hrvatska reprezentacija razbila njihovim oružjem.

Uz Hansena s vanjskih pozicija glavna opasnost prijetiti će od Mollgaarda, Sondergaarda i Markusena, koji imaju i izuzetno dobru suradnju s danskim pivotima. No, upravo je Noddesbo zbog ozljede morao mjesto u ekipi prepustiti veteranu Kasperu Nielsenu, obrambenom specijalistu, ali i igraču koji bitno usporava dansku tranziciju iz obrane u napad.

"Vidjeli smo dva različita poluvremena, pri čemu smo u prvom poluvremenu bili taktički odlično pripremljeni, a Landin je bio savršen. Prolazili su nam i protunapadi. U nastavku smo izgubili svoju brzinu i to su Mađari iskoristili za povratak. Sretni smo zbog pobjede, ali protiv Hrvatske ćemo morati igrati bolje", upozorio je danski izbornik Wilbek, ali i potvrdio kako su Mađari imali recept za njihovu igru i kako su ih skoro ostavili bez završnice.

Ipak, hrvatskoj reprezentaciji opasnost ne prijeti samo od igrača na terenu, nego i od zamisli njihova stratega Ulrika Wilbeka, koji je upravo prije polufinala od IHF-a preuzeo titulu najboljeg svjetskog trenera i koji će na ovom turniru ostati zapamćen po kuriozitetu kako je u dvoboju protiv Makedonije upravo on osvojio titulu najkorisnijeg 'igrača utakmice'. Sigurno će i za Golužu pripremiti poneko iznenađenje, baš kao što to i hrvatski izbornik sprema za njega.

Odlično je hrvatski rukometni stroj funkcionirao u dosadašnjem dijelu turnira i nema razloga sumnjati u još jednu dobru izvedbu, no da će biti teško - bit će. Fantastični Duvnjak predvodit će napad, ali trebat će pomoć Kopljara, Bičanića i Vukovića. U posljednjoj defenzivnoj liniji Alilović je u dosadašnjem dijelu turnira radio sjajan posao, a uz suradnju s granitnom obranom, recept za pobjedu se zna. Pretrčati Dance i njihovim oružjem kroz kontru i polukontru osigurati pregršt laganih pogodaka i u konačnici razbiti prokletstvo polufinala s posljednja dva velika natjecanja.

Stiglo je vrijeme i da ova hrvatska reprezentacija zaigra u velikom finalu. Prema prikazanoj igri u Španjolskoj sigurno je to i zaslužila, no, nema dvojbi kako će se za nedjeljnu utakmicu u Barceloni trebati još itekako izboriti.

Svjetsko prvenstvo 2013., polufinale:
Hrvatska - Danska, 21.30 sati
Palau Sant Jordi, Barcelona
...
Španjolska - Slovenija, 19.15 sati

SP 2013 - Završnica

polufinale

Španjolska26:22Slovenija
Hrvatska24:30Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2013 - Završnica

polufinale

Španjolska26:22Slovenija
Hrvatska24:30Danska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 21:19
    samo hrabro ima da ih iznesemo sa terena ima li gdje link osim na HTV u za gledanje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 20:51
    Večeras Duvnjak i Goluža igraju za magisterij. I da vidimo koliko su dobri učenici. Ali zaista dobri. Protiv Francuza je bio diplomski. Danas neka polože magisterij, pa u nedjelju doktorski... :-D
    Obrisan korisnik
  • nido25.01.2013. u 13:35
    Trebat ce opet Mirkovih minimum desetak obrana. Naša obrana ce se fokusirati na njihove pucace koji nece imati sanse ako budemo igrali kao protiv Francuza ali opasnost je ta da ce nam onda curiti po krilima gdje ovi i jesu najjaci. Bit ce tesko ali optimist sam!!!
    nido
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 12:38
    uglavno na knap... jenput su nas razbili mislim 10 komada razlike s time da smo u pojednini trenutcima gubili i 12 razlike i to je po mene uvjerljivo najgora utakmica naše reprezentacije... ne ponovilo se... pogotove ne večeras...
    Obrisan korisnik
  • partwish03125.01.2013. u 12:28
    Tresem se još od jučer od nervoze i isčekivanja ove utakmice... Bolji smo, nadam se da ćemo to i demonstrirati!
    partwish031