Zimski sportovi

Medveščakova sezona je bila uspješna, unatoč stagnaciji

Piše:Krešimir Ferlak • utorak, 19.03.2013.
Medveščakova sezona je bila uspješna, unatoč stagnaciji
Foto: Davor Sajko

Hokejaši Medveščaka završili su svoju četvrtu EBEL avanturu. I dok ste već pročitali gotovo sve izjave i analize te sezone, vrijedi baciti pogled i na statističke podatke kroz nedavnu prošlost, da se malo vidi kako je Medveščak izgledao kroz te četiri sezone...

Iako se često kaže da statistika ne mora puno značiti, ipak ti podaci znaju skrivati mnoge zanimljivosti. Bodovi, pobjede, Red Bull, Linz, Olimpija, Jesenice, golovi, postoci - sve to daje određenu sliku Medveščakove sezone.

Bodovni napredak u zadnje dvije sezone

Što se tiče broja osvojenih bodova, Medveščak je u odnosu na prošlu sezonu nešto napredovao, no ne značajno. Naime, s obzirom da su Innsbruck i Dornbirn ušli u ligu, a Jesenice otišle iz nje, ove sezone je regularni dio imao četiri utakmice više. Medvjedi su uzeli 60 bodova u 44 utakmice, a prošle sezone 54 u 40 susreta. U obje sezone su taj dio završili na drugom mjestu.

Što se tiče međurunde i tu je situacija vrlo slična. Prošle godine nakon deset susreta Medveščak je imao 14 bodova, a ove sezone u isto toliko susreta osvojili su ih 13. Tako da su zaista obje sezone bile uspješne u tom prvom dijelu, prošla je donijela polufinale, a sada su Medvjedi izletjeli već u prvom krugu doigravanja.

U odnosu na prve dvije sezone napredak je ipak velik. Tada nije bilo međurunde pa se igrala regularna sezona s 54 utakmice. U prvoj sezoni Medveščak je imao 57 bodova, a u drugoj 52, tako da je u zadnje dvije godine postotak osvojenih bodova znatno veći.

Pobjede 31:29

Ako se zbroje regularni dio i međurunda Medveščak je ove sezone ostvario 31 pobjedu, što je dvije više nego u sezoni 2011./12., kada ih je imao 29. Opet su uspješniji nego u prve dvije sezone u kojima je ostvareno 25, odnosno 23 slavlja.

Kada se pogleda postotak pobjeda, onda je prošla sezona s četiri utakmice manje, zaista za jednu nijansu bolja. Ove godine Medvjedi su ostvarili 57% pobjeda, a prošle 58%. Prva sezona je bila bolja od druge, tako da je u njoj ostvareno 46%, a u drugoj 42% dobivenih utakmica.

Utakmice protiv favoriziranih Austrijanaca

Red Bull je od samog početka najveći mamac za publiku i igrače, a prve dvije sezone Medvjeda su bile zaista teške protiv momčadi iz Salzburga. U sezoni 2009./10., računajući i doigravanje, Medveščak i Red Bull odigrali su čak 11 utakmica uz samo dva slavlja našeg predstavnika. Druga godina donijela je šest utakmica s momčadi iz Mozartovog grada, uz također dva slavlja Medveščaka.

Pomak se dogodio u prošloj sezoni. U svih šest susreta slavili su domaćini, što znači da su po tri pobjede imali i Medvjedi i Bikovi. Ove godine Medveščak je po prvi puta dva slavlja ostvario u Mozartovom gradu, ali zajedno s doigravanjem, ukupno su ostvarili četiri pobjede u deset susreta. One najvažnije, na žalost, otišle su na stranu Red Bulla.

Loš omjer u produžecima

Da Medvjedima dobro ne leže produžeci, zorno je pokazala četvrtfinalna serija doigravanja protiv Red Bulla u kojoj su čak tri utakmice izgubili u dodatnom vremenu. Uključujući te tri, Medveščak je u ovoj sezoni odigrao petnaest utakmica koje su otišle u produžetak ili do penala, a dobio ih je samo četiri. Podatak koji puno toga govori.

Još uvijek aktualni prvaci, Black Wingsi iz Linza, u prvoj su sezoni Medvjedima bili jedan od dražih protivnika. Prvu domaću utakmicu zagrebačka momčad je izgubila, ali je od tada nanizala pet pobjeda u sljedećih šest susreta, uključujući dva slavlja na ledu austrijskog prvaka.

U sezoni 20120./11., Linz je kod kuće dobio dvije od tri utakmice, ali Ledena dvorana je za njih bila mjesto nesreće. Osim što su izgubili sva tri susreta, u jednom su primili čak devet golova uz nulu na svom kontu. Prošla, šampionska sezona Linza donijela je promjene i Black Wingsi su po prvi puta ostvarili više pobjeda, slavivši u četiri od šest utakmica. Ova godina je pak, po prvi puta je bila izjednačena s po tri pobjede sa svake strane, a oba kluba su upisala jedno gostujuće slavlje.

Vienna Capitalsi su dominirali ligom ove sezone, ali ne i protiv Medvjeda. U šest susreta svaka momčad upisala je po tri pobjede, tako da je njihova serija bila izjednačena. Inače, gostovanja u Beču nikako ne leže Medveščaku, jer u prve dvije sezone su izgubili svaku utakmicu na ledu Capitalsa. Bilo je to šest poraza, dok su u te dvije godine kod kuće u Domu sportova, Medvjedi tri puta slavili i tri puta izgubili.

Prošla sezona je bila prva u kojoj je Medveščak pobijedio utakmicu u Beču, ali i ukupno bio uspješniju u međusobnim dvobojima s Viennom. Odigrane su u toj sezoni samo četiri utakmice uz tri slavlja Medvjeda i tek jedno Bečana. Inače, tu prvu bečku pobjedu ostvarili su tek nakon izvođenja penala.

Pozitivan skor protiv neaustrijskih momčadi

Ljubljanska Olimpija od početka Medveščakove EBEL avanture bila je jedan od najpoželjnijih protivnika. Pogotovo kada se igralo u Sloveniji, jer je Olimpija tek u devetom međusobnom susretu na svom ledu stigla do prve pobjede. Bila je to posljednja utakmica u trećoj Medveščakovoj EBEL sezoni. No, ove sezone obje utakmice na ljubljanskom ledu dobili su Zmajčeki.

Što se tiče utakmica u zagrebačkom Domu sportova u prve tri sezone identični slučajevi. Po dvije pobjede Medvjeda i jedna Olimpije. No, ove sezone su Zmajčeki dobili obje gostujuće utakmice, što znači da su slavili u sva četiri ovogodišnja dvoboja, te su malo naplatili svoju muku iz prve tri sezone.

Prva utakmica Medvjeda u EBEL-u odigrana je kod kuće protiv Jesenica, a u njoj su slavili nakon penala, kao i u ostale dvije domaće utakmice. U gostima su te sezone Zagrepčani ostvarili dvije pobjede uz jedan poraz. U sezoni 2010./11., Jesenice su kod kuće dva puta pobijedile, dok je i Medveščak kod kuće imao dva slavlja, tako da su te sezone obje momčadi ostvarile po tri pobjede.

Prošla je bila posljednja godina Jesenica u EBEL-u, a Medvjedi ih pamte po dobrom. Odigrali su četiri međusobna susreta, a tri puta je slavila naša momčad. Zanimljivo, u te četiri utakmice, Jesenice su postigle samo jedan pogodak i to kada su u Ledenoj dvorani slavile s 1:0.

I dok je ljubljanski led odmah dobro sjeo Medvjedima, gostovanja u Mađarskoj bila su noćna mora. Tek u osmom pokušaju Medveščak je slavio u Szekeszfehervaru, što znači da su u prve dvije sezone upisali šest poraza. Ali zato su ostvarili slavlja u posljednja četiri dvoboja na ledu Albe Volan, dva prošle i dva ove sezone, te znatno popravili tu statistiku.

Kada se pridodaju tome dvije domaće pobjede, znači da Alba ove sezone nije pobijedila Medveščak. Zato su prošle sezone u dva od tri dvoboja gosti slavili u Zagrebu, dok je sezona 2010./11., donijela dva slavlja Medveščaka uz jedno Albe. Isto je bilo i u prvoj sezoni, što znači da su u ove četiri godine u međusobnim susretima i Medveščak i Alba upisali jedanaest pobjeda.

Možda najbolja vijest za Medveščak bio je ulazak češkog Znojma u EBEL prošle sezone. Naime, odigrali su međusobno dvanaest utakmica, a u čak jedanaest slavio je hrvatski predstavnik. Jedinu, vrlo uvjerljivu pobjedu od 8:2, Orli Znojmo ostvarili su u prvoj sezoni na domaćem ledu, ali sve ostalo je bilo u znaku Medvjeda. Odigrali su prošle sezone i dvoboj prve runde doigravanja, a prema gore viđenom jasno je da su Medvjedi prošli dalje s 4:0.

Konstantan napad i sve bolja obrana

Od prve sezone Medveščaka napad nije bio preveliki problem, a zanimljivo je da su svake godine zabili dosta sličan broj golova. Najmanje je ipak postignuto u prvoj sezoni, tada su u 54 utakmice protivničku mrežu pogodili 160 puta. U sezoni 2010./11. u istom broju utakmica postignut je 171 gol.

Treća sezona donijela je 50 utakmica, a u četiri susreta manje nego u prve dvije godine, Medveščak je natjerao protivnike da idu po pločicu u svoj gol 166 puta. Ako se pogleda prosjek postignutih golova, bili su nešto efikasniji. Ova sezona je bila najefikasnija s 175 postignutih golova u 54 susreta.

Znatno dramatičnija promjena dogodila se u broju primljenih golova. U uvodnoj sezoni obrana nije bila baš dobro naštimana pa su je protivnici pogodili čak 182 puta, dok je nešto bolja bola druga godina, kada su Medvjedi pločicu iz svoje mreže vadili 171 put, što znači da su te sezone zabili i primili isti broj golova.

Treća sezona je donijela taj drastičan pomak, Medveščak je konsolidirao obranu i popustila je samo 128 puta u 50 utakmica. Ove godine u 54 utakmice primili su 140 golova, što po prosjeku gotovo isto, tako da se može reći da je obrana ove godine zadovoljila.

Ako se pogleda gol razlika, ona je također doživjela veliki porast kroz prve tri godine. U prvoj sezoni bila je -22, u drugoj sezoni pozitivna 0, dok je u trećoj Medveščak zabio čak 38 golova više nego što je primio. Sezona 2012./13. bila je tek nešto slabija, Medvjedi su je završili s gol razlikom +35.

Napredak, nazadovanje ili stagnacija?

Kada se pogleda čisto kroz statistiku, Medveščakove igre u EBEL-u mogu se podijeliti u dva dijela. U prvom su prve dvije sezone, a u drugom treća i četvrta. Razlike su vidljive u svim segmentima, iako uglavnom nisu previše drastične. Najveća je u broju primljenih golova, obrana Medvjeda je u zadnje dvije sezone puno bolja. Također, prva sezona je bila nešto bolje od druge, dok je prošla za nijansu bila uspješnija od sezone 2012./13.

Kada se pogleda rezultatski uspjeh, onda su prva i treća bile najbolje, jer su Medvjedi u njima stigli do polufinala natjecanja. I upravo zbog te činjenice bi se moglo reći da ova sezona nije bila uspješna. Iako je Medveščak gotovo cijele godine bio na drugom mjestu i tražio vrh u borbi sa Vienna Capitalsima.

Razlika je u tome što se u prethodnim sezonama nisu postavljali najviši ciljevi, a na početku ove jesu. Sam trener Marty Raymond je rekao da se u Zagreb vraća po naslov. Medvjedi nisu došli ni blizu toga i zato sigurno postoji doza nezadovoljstva u klubu. No, statistički gledano ne bi je trebalo biti, Medvjedi su se odlično borili s financijski puno moćnijim Austrijancima.

Zato bi se i ova sezona, unatoč stagnaciji u odnosu na prošlu, trebala proglasiti uspješnom. Pitanje je što donose sljedeći mjeseci i hoće li Medveščak zaista ući u KHL. Ako se to dogodi, zasigurno u Medveščaku ne bi imali ništa protiv da im prva sezona u toj drugoj najjačoj ligi svijeta bude slična kao premijerna u EBEL-u.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • greenhorn19.03.2013. u 19:49
    ajmo rec da su trenirali sa ekipom.. Božića budemo još 4 godine morali čekati da zaigra za nas, Perkovića i Yelovića 2, a ostali tek iduce SP... u 20 nece imat nikakvog smisla ukoliko se tim deckima nece pruzit prilika za ozbiljnije uloge u seniorskoj ekipi
    greenhorn
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 19:23
    Božič, Martinović, Sertić, Šijan, Perković, Yelović, Naglić, Kostović, Trstenjak, Oreščanin, Mikulić su hrvatski igrači koji su igrali ove sezone (možda sam koga i zaboravio) i još se igrao U20 EBEL tako da nije istina da je ove sezone bio pad udjela hrvatskih igrača koji će se negativno odraziti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 15:06
    nažalost stagnacija i pad,posebno što se tiče udjela hrvatskih igrača,ili bar podrijetlom hrvatskih,što će se posebno negativno odraziti na nacionalnu vrstu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 12:36
    Napreduje Medveščak, svake godine je sve bolji, sa Austrijancima se teško nositi, Jeffrey je bio pun pogodak, a i dovođenje Slovaka isto tako, iduće sezone treba pojačati obranu, a publika bi svakakio htjela malo atraktivniju momčad i da se ljubimci ne prodaju! U svakom slučaju sretno Medvjedi!
    Obrisan korisnik