Rukomet

Danci kao domaćini u lovu na još jedno zlato, Makedonija spremna ponovno iznenaditi

Danijela Lemaić • petak, 10.01.2014.
Danci kao domaćini u lovu na još jedno zlato, Makedonija spremna ponovno iznenaditi
Foto: EPA

Glavni favorit skupine A Europskog prvenstva zasigurno je aktualni europski prvak, domaćin Danska. Makedonija će pokušati ponoviti rezultat s europske smotre 2012. u Srbiji gdje je završila na petom mjestu, dok će Češka i Austrija probati popraviti svoje rezultate s prošlog natjecanja i pokušati pomrsiti račune Makedoncima u borbi za drugo i treće mjesto u skupini, koje vodi dalje u glavni dio natjecanja.

Danska

Reprezentacija Danske, na čelu s Ulrikom Wilbekom, pokušat će obraniti zlato iz Beograda 2012. godine i kao domaćin podići europsku krunu, za što ima puno motiva. Naime, na Olimpijskim igrama u Londonu razočarali su sve završivši na šestom mjestu te im je u finalu Svjetskog prvenstva u Španjolskoj zlato uzeo domaćin, dok sada Danci igraju pred domaćim navijačima, a nakon prvenstva Wilbek se oprašta od izborničke klupe, stoga bi zlato za kraj njegove ere imalo još veći sjaj.

Svoje su pripreme Danci počeli u studenom i kao posljednji test snage su odmjerili na drugom krugu Zlatne Lige gdje su pobijedili Norvešku 34:22, Francusku 29:28 te s Katarom igrali neriješeno (23:23) i tako osigurali ukupnu pobjedu na turniru. Tijekom pripremnih utakmica izbornik Wilbek, zbog ozljeda, nije mogao računati na Mads Mensaha Larsena, Andersa Eggerta, Hansa Lindberga i Rasmusa Laugea, stoga je priliku dobilo desno krilo Tvis Holstebroa Patrick Wiesmach.

Ozljede Eggerta, Lindberga i Larsena su pod kontrolom i moći će dati svoj doprinos ekipi u novim pobjedama, dok je nastup Laugea još uvijek upitan. Nositelji igre domaćina sigurno će biti Mikkel Hansen, jedan od najboljih igrača na svijetu, Niklas Landin, mladi vratar koji kada se razbrani ne dopušta gotovo nikakve golove, kao i Lindberg koji svojom brzinom mnogo pridonosi momčadi. Izostanak Nikolaja Markussena, zbog puknuća Ahilove tetive, pokušat će nadomjestiti Larsen i Thomas Mogensen.

Ključni igrač danske igre i iskusni desni vanjski Kasper Sondergaard nada se kako će njegova reprezentacija nastaviti s dobrom igrom koju je do sada pokazala: ''Kada smo postali Europski prvaci prije dvije godine, imali smo loš početak prije nego što smo se razigrali, na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj igrali smo odlično sve do finala. Zato se stvarno nadam da ćemo ovaj put ići do kraja, igrati od početka dobro i obraniti naslov.''

Makedonija

Tijekom ljeta 2012. Makedonci su se odmarali, a iz Španjolske 2013. vratili s lošim 14. mjestom, stoga je dotadašnji strateg Zvonko Šundovski zamijenjen Ivicom Obrvanom, nekadašnjim trenerom CO Zagreba. Makedonskoj reprezentaciji bile su dovoljne tri pobjede u kvalifikacijskom ciklusu kako bi osigurala svoj treći boravak na Europskom prvenstvu.

Pripreme su započeli u prosincu tijekom kojih su odigrali prijateljsku utakmicu sa Slovenijom koja ja završila u korist Slovenaca 31:25. Završni dio priprema Makedonija je odradila u Poreču gdje je radila na fizičkoj spremi, a posljednjih par dana prije puta za Herning u Skoplju je odigran turnir na kojem su sudjelovale reprezentacije Makedonije, Srbije i hrvatskog protivnika u skupini D, Crne Gore. Momci Ivice Obrvana bili su bolji od Crne Gore 33:27, dok su u vrlo napetoj utakmici, na kraju, izgubili od Srbije 28:30. Na turniru je Obrvan dao priliku svim igračima, ponajprije lijevom vanjskom Aci Jonovskom koji se pokazao kao odlično rješenje u obrani.

Ozljede nisu štedjele niti makedonsku reprezentaciju, tako je u posljednjoj utakmici polusezone SEHA GSS lige jedan od najvećih aduta, Naumče Mojsovski zaradio ozljedu prednjih križnih ligamenata koljena i meniskusa te će se njegov izostanak zasigurno osjetiti u ekipi. Tijekom priprema s popisa putnika u Dansku otpao je i mlađi brat Lazarov, Filip, stoga je pred Obrvanom bila teška odluka oko zamjene ozlijeđenih. Umjesto Filipa Lazarova pozvan je Branislav Angelovski, član HCM Constante. Nositelj igre u borbi za prolaz u drugi krug bit će Kiril Lazarov, najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj 2009. te najbolji strijelac prošlog Europskog prvenstva, koji je u Srbiji zabio čak 61 gol i time srušio rekord Olafura Stefanssona. Uz njega, veliku ulogu u obrani imat će Borko Ristovski, čuvar mreže njemačkog Gummersbacha koji je na posljednje dvije pripremne utakmice upisao 13 obrana.

''Naš glavni cilj je proći u drugi krug, odnosno, glavni dio natjecanja. Plasirati se među prve tri ekipe u našoj grupi značilo bi dobiti lakšeg protivnika u razigravanju za Svjetsko prvenstvo 2015. u Kataru, ali svjesni smo kako to neće biti lako. Danska je favorit i tu se nema što previše reći, Češka je dobra ekipa, dok je Austrija ugodno iznenađenje, stoga nema lakih protivnika. Mi smo pokazali da imamo snagu, karakter i znanje s kojima možemo pobijediti svakog protivnika'', bile su riječi izbornika Obrvana uoči nadolazećeg Europskog prvenstva.

Češka

Reprezentacija Češke kvalificirala se četvrti put za redom na Europsko prvenstvo i nada se kako će popraviti rezultat s prošlog natjecanja, kada je završila na 14. poziciji. Vremena za popravak Česi su imali s obzirom na to da nisu sudjelovali niti na Olimpijskim igrama u Londonu ni na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Na mjestu izbornika Martina Liptaka naslijedio je, po treći put u svojoj karijeri, Vladimir Haber koji uz sebe ima iskusnog Jaroslava Hudečeka.

Česi su svoje pripreme započeli početkom studenog kada su odigrali dvije prijateljske utakmice sa Srbijom, koje su poslužile Haberu i Hudečeku da testiraju nove momke u ekipi. Završni test bili su dvoboji na Provident kupu održanom u mađarskom Gyöngyösu gdje su bili bolji od Bjelorusije 32:30 i Mađarske 29:28, dok su im rukometnu lekciju očitali Poljaci svladavši ih 31:23.

Nakon odlaska u mirovinu Davida Juričeka i Vaclava Vranyja, na Haberu je bio težak zadatak pomlađivanja ekipe i traženja zamjena. Dobrima su se pokazali Alois Mraz iz TV Hüttenberga i Jakub Šindelar iz SSK Talent 90 Plzena. Naravno, najvažnija karika u redovima Čeha je Filip Jicha, lijevi vanjski Kiela, koji također ima veliku ulogu u integraciji mladih u reprezentaciju. Uz njega, u top formi su i Petr Štochl, Jan Stehlik i Pavel Horak koji će biti stupovi obrane, kao i pomagači u napadu.

Koja su očekivanja na Euru i što bi bio uspjeh za Češku rukometnu reprezentaciju pojasnio je pomoćni trener Hudeček: ''Postavili smo si realne ciljeve i idemo korak po korak. Prvi korak je proći u drugi krug natjecanja, po mogućnosti s dva boda, što bi nam dalo mogućnosti da igramo za osmu poziciju. Sve iznad toga bio bi fantastičan uspjeh za ovu momčad.''

Austrija

Nakon što je bila domaćin Europskog prvenstva 2010. na kojem je završila deveta te nakon što su bez nje prošle Olimpijske igre u Londonu i Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj 2013., rukometna reprezentacija Austrije po prvi puta se kvalificirala na Euro. Predvođeni novim izbornikom, nakon što je Dagur Sigurdsson napustio klupu reprezentacije, Austrijanci se nadaju kako će nastaviti dobru igru iz kvalifikacija te iznenaditi svoje protivnike u skupini A.

Austrija je na svojem putu do Danske u kvalifikacijama svladala Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Rusiju. Na pripremnom turniru četiri nacija održanom u Njemačkoj, Austrija je testirala svoje snage uoči nadolazeće smotre. U napetim susretima svladala je Njemačku 29:28 i Rusiju 31:30, dok je poraz upisala od Islanda (22:30). Posljednji test momčadi Patrekura Johannessona bila je utakmica protiv Egipta koju je odigrala samo četiri dana prije prve prvenstvene utakmice u kojoj je slavila 29:27.

Euro će sigurno propustiti Dominik Ascherbauer, dok se još čeka može li Johannesson računati na Alexandera Herrmanna i Lucasa Mayera koji su propustili pripremni turnir zbog ozljeda. Igra Austrijanaca ovisit će i o raspoloženju Gummersbachova Raula Santosa, brzini jednog od najboljih u reprezentaciji Viktora Szilagyija te reakcijama vratara Nikole Marinovića koji je bio jedan od ključnih igrača u pobjedama tijekom kvalifikacija.

''Dovoljno smo iskusni da izdržimo pritisak koji nosi Europsko prvenstvo. Prva utakmica protiv Češke bit će ključna za daljnju igru. Ako u tom dvoboju budemo bolji, kasnije je sve moguće'', kazao je Viktor Szilagyi uoči posljednje pripremne utakmice s Egiptom.


Tijekom povijesti, reprezentacije u skupini A susretale su se kako u prijateljskim utakmicama, tako i u utakmicama na europskim i svjetskim prvenstvima. Danska ima omjere pobjeda i poraza nad Austrijom 2:0, nad Makedonijom 3:0, dok je Češka u pet susreta uspjela slaviti dva puta. Austrijanci i Česi su s Makedoncima odigrali svaki po dvije utakmice, a u oba slučaja omjer pobjeda i poraza je 1:1. U dva susreta Češke i Austrije oba puta bolji su bili Austrijanci.

Skupina A:
12. siječnja
Češka – Austrija, 18 sati
Danska – Makedonija, 20.30 sati
14. siječnja
Makedonija – Češka, 18.15 sati
Austrija – Danska, 20.30 sati
16. siječnja
Makedonija – Austrija, 18.15 sati
Danska – Češka, 20.30 sati

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov11.01.2014. u 17:14
    ko zemlja jaka danska...
    irilov
  • Obrisan korisnik10.01.2014. u 22:25
    idemo makedoniaaaaaaaaaaa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.01.2014. u 18:28
    Danci bez premca prvi, Makedonci i Česi u borbi za drugo mjesto, Austrija otpada....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.01.2014. u 14:25
    Danci su sigurno prvi, preostale 3 ekipe su dosta jake, da Naumče Mojsovski vjerovo bi da je Makedonija 2., Češka ima Jichu i Horaka koji rasturaju u Bundesligi i iskusnog srednjeg Nocara tak da je to respektabilna vanjska linija pa vjerujem da su ispred Austrije koja je tipična domačinska ekipa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.01.2014. u 13:58
    Po meni: 1.Danska, 2. Makedonija 3.Austrija i Češka zadnja i ispada
    Obrisan korisnik