Zimski sportovi

Spust za žene bez izrazitog favorita

Bruno Pilon • subota, 08.02.2003.

Većina skijaških disciplina na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu ima nekog, više ili manje, izraženog favorita. Spust za žene je iznimka, a tomu u prilog govori podatak da su četiri ovosezonska spusta za Svjetski kup imala četiri različite pobjednice.

Po jedno natjecanje pripalo je Francuskinji Carole Montillet, Njemici Hildi Gerg, te Austrijankama Michaeli Dorfmeister i Renati Goetschl. Navedene skijašice su i u St. Moritzu glavne kandidatkinje za odličja, ali u spustu su iznenađenja uvijek moguća...

Malu prednost ima Montillet, koja je aktualna olimpijska pobjednica iz Salt Lake Citya i koja trenutačno vodi u poretku spustašica za Svjetski kup zajedno sa Kirsten Clark. Amerikanka je je čak tri puta ove sezone bila na pobjedničkom postolju u spustu, ali niti jednom nije trijumfirala. Ona spada u red pritajenih favorita za odličja, a pokazala je da joj leži staza u St. Moritzu, jer se u superveleslalomu okitila srebrom, koje će joj zasigurno dati dodatno samopouzdanje. Isto vrijedi za još jednu Amerikanku Jonnu Mendes, koja je je iznenadila broncom u superveleslalomu, a već je postalo pravilo da Amerikanke najbolje nastupe imaju na velikim natjecanjima.

Hilde Gerg je odlično počela sezonu pobjedama u spustu i superveleslalomu, ali se ozlijedila i operaciju koljena odgodila samo zbog Svjetkog prvenstva. Polako se vraća u formu i na trećem treningu spusta bila je najbrža.

Michaela Dorfmeister je braniteljica naslova svjetske prvakinje u spustu iz St. Antona i prošlosezonska ukupna pobjednica Svjetskog kupa. Ove sezone je bila nešto slabija s tek jednom pobjedom iz Lenzerheida, ali sve je nadoknadila zlatom u superveleslalomu prije nekoliko dana, koji se vozio na istoj stazi na kojoj će se održati i spust.

Iskusna Renate Goetschl vratila se u formu u pravo vrijeme. Vlasnica pet svjetskih medalja, pobjedom u Cortini d'Ampezzo pokazala je da se na Svjetskom prvenstvu na nju mora najozbiljnije računati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!