OI 2004

Skelini mirno u polufinale, četverac u repesažu

Bernard Jurišić, Karlo Dževerlija • subota, 14.08.2004.

U 9.40 nastupili su jedni od glavnih hrvatskih aduta u veslanju, braća Nikša i Siniša Skelin. Mirnom utrkom, kao drugi, uspjeli su proći u polufinale. Četverac nije uspio osigurati polufinale u prvoj utrci, pa će se za nastavak natjecanja boriti u repesažu...

Najopasniji su protivnici prije kvalifikacija procjenjivani iskusni Južnoafrikanci (trenirali na Jarunu), zatim Česi i Amerikanci. Skelini su postavljeni ipak kao prvi favoriti, te su kroz stazu četiri uspjeli obraniti svoj velik uzlet u zadnje tri sezone. U ovom slučaju to znači da su se bezbrižno uspjeli direktno plasirati u polufinale.

Slika 1 od 1.

Na 500 metara odvojila se se dva favorizirana čamca, uz zaostatak od 25 stotinki za naš dvojac. Donovan Cech i Ramon di Clemente imali su prednost od 44 stotinke nakon 1000 metara, pa i laganu prednost nakon 1.500. Već nakon pola utrke Hrvatska i Južnoafrička republika stvorile su nemalu prednost nad ostala dva čamca.

Ništa se bitno nije promijenilo niti u posljednjih 500 metara, Skelini su mirno odradili završnicu i plasirali se u polufinale. Konačna prednost za JAR bila je 4.36 sekunde. Treći je bio američki, a četvrti češki dvojac.

Osim našeg dvojca, u polufinale su se direktno plasirale posade Australije, Velike Britanije, Srbije i Crne Gore, Južnoafričke Republike, SAD-a, Novog Zelanda, Kanade i Italije. Ostali će šansu za nastavak natjecanja preko repesaža.

Naš četverac u sastavu Igor Boraska, Damir Vučičić, Petar Milin, Marko Dragičević nije uspio osigurati jedno od prva tri mjesta u kvalifikacijama, koje direktno vodi u polufinale. Favorizirani Kanađani (Baerg, Herschmiller, Wetzel, Williams) startali su dominantno i tako i završili utrku. Polufinale je na rasporedu u srijedu.

Slika 2 od 3.
Foto: Sretan Ugrin

Nakon 1.000 metara naši su bili posljednji i za njima zaostajali 6,60 sekundi. Do kraja utrke, naši su uspijeli pobijediti Rumunjsku i završili na 4. mjestu sa 7,75 sekundi zaostatka za pobjednicima Kanađanima, a nešto manje od tri sekunde zaostatka za trećeplasiranim Česima. Drugo mjesto osvojili su Poljaci.

U drugoj kvalifikacijskoj skupini, posada Velike Britanije bila je vrlo uvjerljiva i iskazala namjeru da se okiti zlatom. Uz njih, u polufinale su prošle posade Italije i Slovenije, a Amerikanci idu u repesaž.

Dakle, u polufinale su se plasirali Kanada, Poljska, Češka, Velika Britanija, Italija i Slovenija, a Hrvatska će se s Rumunjskom i SAD-om u ponedjeljak u repesažu boriti za ulazak u polufinale. Za ulazak u polufinale dovoljno je izbjeći posljednje mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OI 2004Skrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!