Ostali sportovi

"Blanka može srušiti rekord mitinga"

Tomislav Pacak • srijeda, 30.08.2006.

U zagrebačkom hotelu Westin održana je posljednja konferencija za novinare povodom atletskog događaja sezone u Hrvatskoj, sutrašnjeg "Hanžeka". Iako je, kao i obično, uoči mitinga stiglo i nekoliko otkaza velikih imena, menadžer Hanžekovićevog memorijala, Harold Edletzberger, najavio je sjajno natjecanje kojem će "šlag na torti" biti odlična konkurencija u ženskom skoku u vis...

Presicu je otvorio direktor mitinga, Dražen Kroupa, najavljujući rasprodan stadion Mladosti: "Temperatura raste, samo je jedan dan ostao do mitinga. Interes je nevjerojatan, zapad je prodan, a ostalo je tek nešto karata za istok. Kao direktor mitinga mogu reći da smo kao organizatori napravili sve što smo govorili da ćemo učiniti. Dakle, sva tehnička poboljšanja na samom stadionu, poboljšali smo uvjete novinarima i predstavnicima medijima. Učinjeno je sve da bi miting zasjao u punom sjajnu, vjerujem da ćemo ga tako i realizirati. Interes o kartama je potvrda da smo i u sportskom dijelu ispunili očekivanja zagrebačke javnosti. Još je ostalo jedno otvoreno pitanje - vrijeme. Prognoze govore da će biti lijepo vrijeme, bez kiše, što je još jedan uvjet za dobar miting. Zahvaljujem gradu Zagrebu i ZŠS-u koji su glavni nosioci ove priredbe."

Potom je na red došao glavni menadžer Hanžekovićevog memorijala, Harold Edletzberger koji je prvo pojasnio neke promjene u startnoj listi glede samih disciplina: "Želim spomenuti nekoliko disciplina i najzanimljivih imena ovogodišnjeg mitinga. Dogodilo se nekoliko promjena u odnosu na posljednju startnu listu. Na zahtjev IAAF-a morali smo dodati žensku kuglu, no tu nije bila navala, pa imamo samo pet atletičarki u toj disciplini. Odlučili smo otkazati ženski troskok, jer dosta je atletičarki ozlijeđeno (Lebedjeva, Smith...), a tako ćemo imati i više vremena za kladivo koje je vrlo jaka discplina ove godine."

Edletzberger nije odmah htio dati loše vijesti, već je najavio kako će se najvažniji atletičari pojaviti na mitingu: "U sretnoj smo situaciji jer su nam ključni atletičari ili već došli, ili su u avionima. Sto metara za atletičare će ostati ista lista kao što je bila, najjača imena su Obikwelu, Johnson, Jepišina i Smoots. Uvijek je jaka utrka na 110 metara prepone, ove godine s Allenom Johnsonom i Mauriceom Wignallom, te hrvatskim predstavnikom Juricom Grabušićem, za kojeg se nadamo da se oporavio od ozljede."

Ponajbolji rezultat mitinga očekuje se na 3000 metara gdje Edletzberger očekuje sigurno rušenje rekorda mitinga: "Na 3000 metara očekujemo rušenje rekorda mitinga, Benjamin Limo će uz pomoć zečeva 'ganjati' jedno od najbržih vremena ove godine."

Potom je stiglo i nekoliko loših vijesti, prije svega u muškom skoku u dalj gdje neće nastupiti najavljeni Phillips i Saladino: "Nažalost, u muškom skoku u dalj, Dwight Phillips se još nije oporavio i nije spreman doći u Europu, a neće doći ni Irving Saladino koji ne želi riskirati pogoršanje lakše ozljede nakon Bruxellesa. Zbog toga sam malo nesretan, no moram priznati da zaletište u skoku u dalj nije najbolje pa su njegovi razlozi razumljivi."

Sprinterske discipline kod atletičarki su odlično pokrivene: "Na 100 i 200 metara kod atleričarki, imamo jaku konkurenciju. Tu su Durst, Ferguson i Kim Gevaert koja će biti spremna. I na 100 metara prepone je jaka konkurencija kod atletičarki (Hayes, Cherry, Felicien, Jones). Što se tiče diska za žene, imamo europsku prvakinju Piščalnikovu te Grasu, kao i hrvatsku atletičarku Veru Begić."

Potom su na red polako stizale discipline gdje Hrvatska ima jake adute: "Na 400 metara kod djevojaka imamo sjajnu konkurenciju, dvoboj iskusnih i mladih atletičarki. Europska seniorska prvakinja, Vanja Stambolova, sučelit će se sa svjetskom juniorskom prvakinjom, Danijelom Grgić."

Edletzberger je za kraj sačuvao bacanje kladiva i skok u vis za atletičarke, discipline u kojima se natječu dvije najpoznatije hrvatska atletičarke, ali i u kojima je konkurencija najjača: " Što se tiče Ivane Brkljačić, ona uvijek ima isti problem - svake godine ima vrlo jaku konkurenciju, jer je bacalište u Zagrebu odlično i sve najbolje kladivašice žele doći. Tako su ovdje Lisenko i Moreno, kao i još nekoliko sjajnih kladivašica."

Jasno, najviše zanimanje privući će skok u vis: "Šećer na kraju je ženski vis. Blanka Vlašić je trenutno druga po renkingu u svijetu, ovdje je čekaju Kajsa Bergqvist i Venelina Veneva, što garantira sjajno natjecanje. Nažalost, Tia Hellebaut je otkazala zbog umora, kako bi se bolje spremila za završnicu Grand Prixa Zlatne lige. Ali i bez nje je konkurencija vrlo jaka, Blanka bi u u takvom društvu lako mogla srušiti rekord mitinga."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!