Tenis

Prvi udar vrućine

Ivor Krapac • utorak, 16.01.2007.

Drugog dana prvog Grand Slam turnira sezone australsko ljeto pokazalo je zube i utjecalo na izmjene u predviđenom rasporedu mečeva. Velike vrućine već od podneva dovele su do primjene posebnog pravila za ovakve slučajeve - zasad su dovršeni samo prvi mečevi na vanjskim terenima, a program teče po planu jedino na dva glavna stadiona prekrivena pomičnim krovom...

David Nalbandian i Marija Šarapova bili su na ozbiljnim mukama u sudaru s vrućinom i prijetećim suparnicima. Nalbandian je napravio prvi korak u muškom ždrijebu velikim preokretom protiv Srbina Janka Tipsarevića, kojeg su teški vremenski uvjeti potpuno slomili i natjerali na predaju početkom petog seta, na servisu osmopostavljenog Argentinca pri vodstvu od 2:1. No, Tipsarević prvenstveno može kriviti samog sebe da je do petog seta uopće došlo.

22-godišnji Beograđanin imao je sve u svojim rukama, uz veliko vodstvo od 2-0 u setovima i 5:2 u trećem. U prvoj dionici preživio je Nalbandianov servis za set kod 5:4, a nešto kasnije okrenuo tie-break s pet uzastopnih poena nakon zaostatka od 5:2. U drugom setu izvukao je rani zaostatak od 2:0, dok je u trećem uz dva breaka odjurio do velikih 5:2 - i činilo se da osmom nositelju više nema spasa.

No, Nalbandian se odbio predati. Nadoknadio je oba breaka zaostatka, a na Tipsarevićevom servisu u desetom gemu preživio i dvije meč-lopte, da bi zaokružio veliki povratak uvjerljivim prolaskom sa 7:2 u tie-breaku. Nakon što je ispustio svoju priliku, Tipsarević je praktički nestao s terena.

Sve ostalo bilo je samo formalnost za osmog nositelja, koji se pokazao puno pripremljenijim za vrućine drugog dana turnira. Vremenske prilike su na koncu i definitivno presudile srpskom predstavniku - nedugo nakon što je početkom petog seta izgubio servis, odlučio je da nema smisla nastaviti.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Za drugi triler utorka pobrinule su se Marija Šarapova i Camille Pin. Druga tenisačica svijeta bila je na ozbiljnoj kušnji i skoro postala prvom prvopostavljenom igračicom s porazom u prvom kolu Australian Opena još od 1979. godine. Na njenu sreću, ipak se nije upisala u povijest turnira - slavila je u uzbudljivoj završnici trećeg seta, sa 6:3, 4:6 i 9:7.

Nakon što je dobila prvi i doživjela razočaranje gubitkom drugog seta, Šarapova se ekspresno vratila na pravi put u ranoj fazi trećeg, uz odlazak do naizgled nedostižnog vodstva od 5:0. Sve je mirisalo na kraj bez puno komplikacija, no nervozna prva nositeljica, uporna Francuskinja, a vjerojatno i velika vrućina zakuhali su neočekivano interesantnu završnicu.

Pin je prvo nadoknadila cjelokupni veliki zaostatak i poravnala na 5:5, a potom, dijelom iskoristivši mučninu Šarapove uzrokovanu teškim vremenskim prilikama, kod 6:6 napravila i break za dolazak do servisa za meč. U tom gemu stigla je samo dva poena do pobjede, ali ne i bliže. Prvopostavljena Ruskinja vratila je break i poravnala na 7:7, da bi dva gema kasnije ponovno oduzela servis Francuskinje i time zaključila neočekivano težak posao u prvom kolu. Trajalo je skoro tri sata...

"Bio je to jedan od mojih najtežih i definitivno ne najboljih mečeva, u nastavku turnira mogu biti samo bolja", komentirala je Šarapova nakon susreta u kojem je prikupila čak 65 neforsiranih pogrešaka: "Jedino se nadam da ću se osjećati bolje nego danas."

Tenisači, prvo kolo: Nalbandian (Argentina, 8) - Tipsarević (Srbija) 6:7(5), 4:6, 7:6(2), 6:0, 2:1, predaja Tipsarevića, N. Lapentti (Ekvador) - Mackin (Velika Britanija, Q) 6:4, 6:4, 6:2, Grosjean (Francuska, 28) - C. Rochus (Belgija) 6:2, 4:1, predaja Rochusa, Berdych (Češka, 13) - Lee (Južna Koreja) 6:1, 6:2, 6:2, Smeets (Australija, WC) - Lacko (Slovačka, Q) 6:2, 3:6, 6:1, 6:4, Zverev (Njemačka, Q) - Berrer (Njemačka, Q) 6:4, 7:6(1), 3:6, 6:4, Ginepri (SAD) - Almagro (Španjolska, 32) 4:6, 6:2, 4:6, 7:5, 6:3, Chela (Argentina) - Starace (Italija) 7:6(5), 6:4, 6:4, Wawrinka (Švicarska, 31) - K. Kim (SAD) 6:1, 2:6, 6:4, 6:2, Capdeville (Čile, Q) - Benneteau (Francuska) 4:6, 6:7(4), 6:2, 6:1, 6:2.

Tenisačice, prvo kolo: Šarapova (Rusija, 1) - Pin (Francuska) 6:3, 4:6, 9:7, Rodionova (Rusija) - Vinci (Italija) 6:3, 6:1, Ivanović (Srbija, 13) - King (SAD) 6:2, 6:0, Čakvetadze (Rusija, 12) - Bammer (Austrija) 6:4, 7:5, Granville (SAD) - Bejgelzimer (Ukrajina) 6:2, 6:3, Mirza (Indija) - Savčuk (Ukrajina) 6:3, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolGrand Slam

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!