Tenis

Neuvjerljivi Roddick, odlični dvoboj Arthursa i Koubeka

Hrvoje Rafaelić • ponedjeljak, 15.01.2007.

Prvi dan Australian Opena sigurno je obilježio domaći igrač Wayne Arthurs koji je slavio u pet setova nakon što je gubio 0:2 od Austrijanca Stefana Koubeka. Neuvjerljiv početak Andyja Roddicka koji je u četiri seta pobijedio neugodnog Francuza Tsongu. Bez velikih iznenađenja u ženskom dijelu ždrijeba, Mauresmo, Dementijeva i Janković lagano u drugo kolo...

Vanzemaljac Roger Federer započeo je Australian Open gubitkom servisa u prvoj igri. Nije mu dugo trebalo da se vrati u meč. Već u sljedećoj igri osvojio je Phauov servis i vratio stvari na svoje mjesto. No, Nijemac Bjorn Phau već u šestoj igri opet oduzima servis prvom nositelju i ima vodstvo od 4:3 u prvom setu. Odmah nakon toga osvaja svoj servis i prvi nositelj se već u prvom setu suočava sa činjenicom da mora servirati da bi ostao u setu.

Osim što je osvojio svoj servis, Federer je u sljedećoj igri uzeo i Nijemčev servis za 5:5 te ponovno svoj za vodstvo 6:5. Sada se Phau našao u situaciji da set spašava svojim sevisom što je očito bio preveliki pritisak za njega jer je Federer u 12. igri pri rezultatu 6:5 imao tri set-lopte te je odmah prvu osvojio za konačnih 7:5. U drugom setu Federer je dokazao tko je gazda na terenu te je ispratio Njemca sa 6:0. Pobjedu i konačnih 3:0 osigurao je u trećem setu sa 6:4.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U drugo kolo ekspresno su se plasirali Španjolci Guillermo Garcia-Lopez i Juan Carlo Ferrero. Obojici su meč predali njihovi protivnici. Ferrero je u prvom setu vodio s 3:0 protiv Jana Hajeka iz Češke dok je Lopezu nakon 1:1 u prvom setu predao Šveđanin Joachim Johansson zbog žuljeva na ruci.

U prvom kolu u Vodafone Areni odigravala se prava drama. Šesti nositelj, Amerikanac Andy Roddick, izgubio je prvi set u tie-breaku s 20:18. Odličan otpor pružio mu je Francuz Jo Wilfried Tsonga, trenutno 212. igrač svijeta. I drugi set je zavrsio u 13. igri. Ovog puta Roddick nije propustio priliku te sa 7:2 u tie-breaku izjednačava meč na 1:1 u setovima. Treći set pripao je Roddicku koji oduzima Tsongi servis u šestoj igri za 6:3 i 2:1 u setovima.

Početkom četvrtog seta pri rezultatu 1:1, Roddick oduzima servis protivniku i tu završava priča o eventualnom iznenađenju. Roddick završava set s još jednim oduzetim servisom pri rezultatu 5:3 i prolazi u drugo kolo Aussie Opena. Da je Tsonga imao malo više hrabrosti protiv do tada nervoznog Amerikanca, mogli smo doživjeti prvo veliko iznenađenje na prvom Grand Slam turniru sezone.

Zanimljiv meč odigrali su Austrijanac Koubek i Australac Arthurs. Koubek je dobio prva dva seta sa 6:1 i 7:6. U trećem setu koji je odlučen u 13. igri slavio je Arthurs. U četvrtom setu domaći igrač dva puta oduzima servis svom protivniku (6:2) i vraća se iz izgubljenog meča. Nakon što je gubio 0:2 u petom setu, domaći igrač nošen publikom poveo je 3:2. Pobjedu je odnio konačnim osvajanjem petog seta sa 6:3.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Druga nositeljica Amelie Mauresmo se na Rod Laver terenu lako obračunala s Amerikankom Shennay Perry. Prvi set je dobila sa 6:3 dok je u drugom slavila sa 6:4 i plasirala se u drugo kolo Australian Opena. Jelena Dementijeva također se ekspresno probila u drugo kolo preko Stephanie Foretz iz Francuske. Prvi set je dobila sa 6:1, a u drugom slavila sa 6:2.

Prva Ruskinja koja je izašla na teren i ušla u drugo kolo turnira bila je Olga Pučkova koja je pobijedila Poljakinju Martu Domachowsku sa 6:2, 6:4. Šesnaesta nositeljica Shahar Peer lako je prošla svoju prvu prepreku, Talijanku Rominu Oprandi s glatkih 2:0 (6:1, 6:3). Srpska tenisačica Jelena Janković, koja je u Melbourne došla sa velikim očekivanjima, preskočila je prvu prepreku Aleksandru Wozniak u dva identična seta, 6:3, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolGrand Slam

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!