Tenis

Mario pao u sjajnom meču

Maja Giljanović • nedjelja, 21.01.2007.

Ni u petom međusobnom susretu Mario Ančić nije pronašao put ka pobjedi nad Andyjem Roddickom. Ovog je puta kobna bila osmina finala Australian Opena...

Nakon Lyona, Carsona (DC), Wimbledona i Queen's Cluba, Amerikanac je Splićanina porazio i u Melbourneu nakon preko tri sata izjednačene igre te se pobjedom u pet setova plasirao u četvrtfinale. Tako će se umjesto uoči turnira priželjkivanog hrvatskog okršaja za ulaz u polufinale dogoditi američki dvoboj dvaju velikih prijatelja: Roddick - Mardy Fish.

Prvi je servis-gem Mario s četiri neprisiljene pogreške praktički darovao 24-godišnjem bivšem broju jedan (2003.), koji stiže do vodstva od 3:0 te prvi set rutinski za 27 minuta bez pružanja ijedne prigode Ančiću za povrat izgubljenog okončava u svoju korist.

Na samom startu drugog Mario as servisom, izlaskom na mrežu te odličnim drugim servisom spašava 0:40 u prvom gemu. Prigoda za oduzimanje servisa nije bilo do osmog gema kada Roddicku pada postotak ubačaja početnog udarca, a vodstvo od 5:3 stiže briljantnom bekhend-dijagonalom. Set-lopta je, pak, izborena nakon 29 udaraca duge izmjene koju Ančić okončava fenomenalnim forhendom. 6:3 i poravnanje u setovima!

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Deveti nositelj je u tom razdoblju maksimalno smanjio neforsirane greške (tek dvije) te je sa devet izravnih pogodaka više, agresivnijom i preciznijom igrom izjednačio rezultat.

U trećem setu, međutim, dolazi do neobjašnjivog pada u igri što godinu dana stariji Roddick koristi za ogromnih 5:0. Niski postotak prvog servisa (30 %) te devet neprisiljenih pogrešaka više rezultirale su s logičnih 6:1. Početkom četvrtog Ančić spašava dvije break-šanse te u sljedećem gemu oduzima protivnikov servis.

Pri vodstvu od 3:1 uslijedila je i petominutna pauza zbog kiše koja ometa Marija i Roddick poravnava stanje na terenu, ali Amerikanac pri zaostatku od 6:5 ne ubacuje prve servise te mu Mario oduzima početni udarac i odvodi susret u neodlučnost petog seta.

U njemu, međutim, Ančić neobjašnjivom serijom pogrešaka pri rezultatu 2:2 omogućuje Roddicku preuzimanje inicijative i break. Konačna pobjeda četvrtog nositelja stiže nakon tri sata i tri minute borbe te 134 prema 129 ukupno osvojenih poena u njegovu korist.

Osmina finala: Roddick (SAD, 4) - Ančić (Hrvatska, 9) 6:3, 3:6, 6:1, 5:7, 6:4.


Polufinalist Australije 2003. i 2005., Roddick je nakon preživljenog thrillera izjavio: "Igrali smo već nekoliko puta i svaki je put sve bliži pobjedi. Igrački strašno napreduje i postaje sve bolji i opasniji. Osjećao sam se čudno danas: činilo mi se da prilično kvalitetno udaram lopticu, ali se ona neprestano vraćala natrag. Osvajanjem četvrtog seta Mario je preuzeo inicijativu u meču te sam znao da će ga biti vrlo teško zaustaviti. Morao sam stoga, pobijedio ili izgubio, nekako preokrenuti stanje na terenu i postati agresivniji. Na koncu, mogu reći da sam u najboljoj partiji koju smo dosad odigrali i u kojoj smo obojica pružili visok nivo igre sretno prošao dalje".

Šteta, uistinu šteta...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!