Nogomet

Manchester nije imao Drogbu

Marin Vuković • nedjelja, 17.12.2006.

Goodison Park je već slavio bod protiv prvaka, a navijači Manchester Uniteda se naslađivali novim kiksom najvećeg rivala, kada je Didier Drogba maestralnim pogotkom riješio utakmicu u korist Chelseaja. Samo dva sata kasnije West Ham United je s novim trenerom Alanom Curbisleyem prekinuo Manchester Unitedov niz nepobjedivosti na gostovanjima i prvenstvo je ponovno u potpunosti otvoreno...

U vrlo uzbudljivoj utakmici, a posebno se to odnosi na drugo poluvrijeme na Goodison Parku, Chelsea je svladao Everton s 3:2 i ostao u utrci za naslov prvaka. Bez kapetana Johna Terryja i s Andrijem Ševčenkom na klupi, mnogo toga nije "štimalo" u momčadi aktualnog prvaka Engleske. Propuh u obrani bio je očit, a vrhunac je dostigao krajem prvog poluvremena kada je Khalid Boulahrouz u šesnaestercu srušio Victora Anichebea i time skrivio kazneni udarac, kojeg je Mikael Arteta pretvorio u vodstvo domaćina.

Odmah na početku drugog poluvremena Chelsea se ipak vratio pogotkom iz prekida. Slobodan udarac kojeg je izveo Michael Ballack odsjeo je na vratnici te se od leđa Tima Howarda odbio u mrežu. Chelsea je izvršio dodatni pritisak na domaćina i u trenucima kada je gol "visio u zraku" stiglo je novo vodstvo Evertona. Nakon kornera s desne strane najviši u skoku bio je Joseph Yobo i glavom svladao Hilarija.

Uslijedio je novi pritisak Chelseaja, ušao je i Ševčenko, prilike su zaredale pred vratima Evertona i devet minuta prije kraja prekrasnim udarcem s 20 metara Frank Lampard ponovno donosi izjednačenje gostima. Kad se činilo da je podjela bodova najizgledniji ishod ove utakmice, samo tri minute prije kraja susreta loptu na prsa prima Didier Drogba i majstorskim volejem s preko 30 metara prebacuje Tima Howarda za konačnih 3:2.

Nakon niza od čak 13 utakmica bez poraza Manchester United naletio je na "minu" kada je to najmanje očekivao i po prvi put ove sezone napustio gostujući travnjak pognute glave. Novi trener West Hama Alan Curbishley preuzeo je momčad koja se bori za opstanak i već u prvoj utakmici pozitivnim šokom uzeo "skalp" velikog protivnika.

Iz prvog poluvremena utakmice na Upton Parku valja prije svega izdvojiti vratare obje momčadi, koji su najzaslužniji što je taj period utakmice završen bez pogodaka. Iako su gosti iz Manchestera daleko više držali loptu u svom posjedu te stvarali poluprilike, najbliže pogotku došao je West Ham u 32. minuti kada se Bobby Zamora oslobodio Ria Ferdinanda, sam izbio pred Edwina Van Der Sara, ali nizozemski vratar fenomenalnom obranom spašava sigurni pogodak. S druge strane, vratar domaćih Robert Green u nekoliko je navrata sačuvao svoju mrežu nakon šuteva Louisa Sahe, Waynea Rooneya i Cristiana Ronalda.

U nastavku utakmice Manchester je prebacio u višu brzinu, ali u igri trenutno vodeće momčadi Premiershipa bilo je previše nervoze i individualnih pokušaja, što ih je na kraju stajalo i poraza. U 75. minuti utakmice Marlon Harewood sjajno je uposlio kapetana West Hama Reo-Cokera koji iz neposredne blizine, pored trojice obrambenih igrača Manchestera, dovodi Hammerse u vodstvo.

Pokušao je Ferguson izmjenama unijeti svježinu u momčad, ali unatoč brojnim udarcima na gol rezultat se nije mijenjao. Navijači West Hama mogli su uz legendarnu pjesmu: "I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air" proslaviti bolje dane svoga kluba.

U derbiju sredine ljestvice Tottenham je slavio na gostovanju kod Manchester Cityja s 2:1. Calum Davenport i Tom Huddlestone su već nakon prvih 45 minuta donijeli prednost od dva pogotka Spursima, a u nastavku susreta City je uspio ublažiti poraz pogotkom Joeya Bartona u 64. minuti.

Premiership, 18. kolo, 17.12.2006:
Everton - Chelsea 2:3, Manchester City - Tottenham 1:2, West Ham United - Manchester United 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!