Nogomet

Kranjčar asistent, Edgar oteo bod Manchesteru

Marin Vuković • ponedjeljak, 01.01.2007.

Kao da ih već ne prati glas da su nogometni fanatici, Englezi to iz godine u godinu moraju dokazivati odigravanjem nacionalnog prvenstva već prvoga dana nove godine. Liverpool je otvorio kolo uvjerljivom pobjedom nad Boltonom, Niko Kranjčar je vrlo dobro odigrao veći dio utakmice protiv Tottenhama, a na kraju dana Manchester United je odnio bod sa St. James Parka...

Manchester United ipak nije uspio zaključiti blagdanska četiri kola stopostotnim učinkom, na St. James Parku ih je zadržao Newcastle odigravši 2:2, pruživši tako šansu Chelseaju da sutrašnjom pobjedom protiv Aston Ville ponovno smanji Unitedovu prednost na četiri boda. U izrazito dinamičnoj utakmici s mnogo trke i prilika s obje strane prvi su poveli domaćini golom Jamesa Milnera u 33. minuti.

Manchester United se vraća zahvaljujući dvjema pogocima iskusnog veterana Paula Scholesa koji u 40. minuti prvo izjednačuje rezultat, a zatim u prvoj minuti nastavka lijepim udarcem s 20-ak metara donosi prednost vodećoj momčadi Premiershipa. Nakon vodećeg pogotka United je preuzeo inicijativu i činilo se da će bez većih problema privesti utakmicu kraju i uzeti nova tri boda. Međutim, tako nije mislio mladi, 19-godišnji David Edgar, igrač koji na leđima nosi broj 47 i koji je u 74. minuti uzeo loptu i prizemnim udarcem pogodio kut Van Der Sarova gola za novo izjednačenje. Prvi je to Edgarov pogodak, u njegovom drugom nastupu za prvu momčad Newcastlea.

Sudeći po prvih sat vremena utakmice na Anfieldu, igrači Liverpoola i Boltona, ali i pospani navijači na tribinama, nisu bili pretjerano zainteresirani za nogomet. Gledali smo u tom razdoblju pravu uspavanku, bez pamtljivih poteza i izglednih prilika. U 61. minuti domaća se momčad ipak probudila i prekrasnim pogotkom škaricama Petera Croucha došla do ipak zasluženog vodstva.

Bolton se još nije niti snašao, a već je bilo 2:0. Desnom stranom kombinirali su Pennant i Dirk Kuyt, a potonji je asistirao Stevenu Gerrardu koji lijepim volejem pogađa gornji desni kut Boltonova gola. Sada već razigrani Liverpool do konačne je potvrde pobjede došao u 83. minuti kada je Luis Garcia lijepo uposlio Dirka Kuyta, a ovaj iz teške pozicije vara gostujućeg vratara. Nanijevši Boltonu prvi poraz nakon pet uzastopnih pobjeda, Liverpool se popeo na treće mjesto Premiershipa.

Ovo kolo obilježile su i brojne ozljede igrača, pa su tako već u prvom poluvremenu travnjak morali napustiti Jonathan Woodgate iz Middlesbrougha, Lee Bowyer iz West Hama (zbog iščašenog ramena), te Noe Pamarot iz Portsmoutha, a u drugom dijelu im se u "bolnici" pridružio i vratar Fulhama Antti Niemi. Niemi je zbog teške ozljede vrata iz igre iznesen na nosilima uz obvezan zaštitni ovratnik, te je završio u londonskoj bolnici. U jedinoj večernjoj utakmici Louis Saha nije dočekao kraj susreta s Newcastleom te je zbog ozljede zamijenjen već krajem prvog poluvremena.

Spomenuti Noe Pamarot je u svlačionici završio već u 13. minuti i otvorio mjesto za našeg reprezentativca Niku Kranjčara, koji je zatim sudjelovao u remiju Pompeya s vrlo jakim Tottenhamom. Štoviše, Niko je odigrao važnu ulogu kod vodećeg pogotka domaćih u 29. minuti. Lijepim dodavanjem otvorio je prostor Benjaniju Mwaruwariju koji zatim pogađa mrežu Spursa. Valja spomenuti da je lopta na putu do mreže okrznula Calluma Davenporta i prevarila vratara Robinsona. Početkom drugog dijela Spursi dolaze do ipak zasluženog izjednačenja, na ubačaj Dannyja Murphyja glavom je precizan bio Steed Malbranque.

Pozitivni šok nakon dolaska Alana Curbishleya na klupu West Hama očito je davna prošlost jer je njegova momčad na gostovanju kod Readinga ubilježila i treći uzastopni poraz, te "prijavila boravište" u zoni ispadanja. Reading ove sezone nikome nije zabio više od tri pogotka, ali su danas uvelike poboljšali svoju statistiku zabivši Hammersima čak šest komada, od kojih četiri već u prvih 45 minuta.

Počelo je golom Brynjara Gunnarssona u 12. minuti, a samo dvije minute kasnije na listi strijelaca pridružio mu se Stephen Hunt. Brat daleko poznatijih Lesa i Ria Ferdinanda, Anton Ferdinand nije se proslavio potezom u 30. minuti kada je slobodan udarac Nickyja Shoreya glavom skrenuo u vlastitu mrežu. Krah gostiju u prvom poluvremenu dovršio je Kevin Doyle šest minuta kasnije. U nastavku utakmice Alan Curbishley pojačao je obranu, pokušavši se spasiti od potpune katastrofe, koju ipak nije izbjegao. Leroy Lita i Kevin Doyle stavili su točku na "i" katastrofalnog West Hamovog početka godine.

Manchester City je svladao Everton s 2:0 i tako nanizao tri uzastopne blagdanske pobjede. Georgios Samaras napravio je gotovo sve sam za vodeći pogodak Cityja u 50. minuti, a zatim bio precizan i s bijele točke u 72. za povećanje vodstva. Gosti iz Liverpoola priprijetili su u 84. minuti golom Leona Osmana nakon ubačaja Phila Nevillea, ali za novi pogodak više nije bilo vremena.

Wigan nikada dosad nije uspio pobijediti Blackburn, a tu tradiciju nisu uspjeli prekinuti niti u prvom dvoboju u 2007. godini. Roversi su slavili s glatkih 0:3, a mrežu Wigana je autogolom načeo Emile Heskey u 37. minuti. U drugom poluvremenu Derbyshire i McCarthy dovršili su posao.

Middlesbrough je uz dva pogotka Aiyegbenija Yakubua i jedan Marka Viduke skočio za dva mjesta na ljestvici svladavši Sheffield United s 3:1. Jedini pogodak za goste postigao je Phil Jagielka iz jedanaesterca krajem prvog poluvremena. Jagielka je prije samo dva dana bio heroj pobjede Sheffielda nad Arsenalom, nakon što je više od pola sata odigrao kao vratar i sačuvao mrežu do kraja utakmice.

Jedina utakmica koja je završena bez pogodaka bio je susret Fulhama i Watforda na Craven Cottageu. Konačni rezultat svakako je zasjenila već spomenuta ozljeda vratara Fulhama Anttija Niemija, a Watford je kraj susreta dočekao s deset igrača jer je u posljednjim trenucima zbog drugog žutog kartona isključen Tamas Priskin.

Premiership, 22. kolo, 01.01.2007:
Liverpool - Bolton 3:0, Portsmouth - Tottenham 1:1, Reading - West Ham 6:0, Fulham - Watford 0:0, Manchester City - Everton 2:0, Middlesbrough - Sheffield United 3:1, Wigan - Blackburn 0:3, Newcastle - Manchester United 2:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!