Nogomet

Sramotan čin Derbyshira

Kristian Hohnjec • nedjelja, 17.06.2007.

Nedjeljni susreti su nam dali i posljednjeg polufinalista U-21 Europskog prvenstva, što se održava u Nizozemskoj. Englezi su uspjeli svladati Srbiju i tako osigurati ulaznicu za polufinale, ali veliku mrlju na njihov uspjeh bacio je napadač Blackburna Matthew Derbyshire izuzetno nesportskim potezom...

Engleska - Srbija 2:0

Uoči današnjih utakmica bilo je izvjesno da će Srbija zauzeti prvo mjesto u skupini, dok su sve ostale momčadi imale realne izglede za plasman u polufinale. U najboljoj situaciji bili su Englezi, koji su imali privilegij da sami odlučuju o svojoj sudbini. Ambicijama Gordog Albiona uvelike je pomogao srpski strateg Miroslav Đukić ostavivši devet standardnih prvotimaca na klupi.

Vezane vijesti

Izabranici Stuarta Pearcea odlično su ušli u utakmicu, te poveli već u petoj minuti nakon što je rabijatni napadač Leroy Lita pokazao zavidnu dozu prisebnosti i spretnosti realiziravši solidno izveden slobodan udarac Jamesa Milnera. Milner je ubacio loptu s 30-ak metara na drugu vratnicu, a Steven Taylor ju je glavom uputio u središte peterca gdje se zaista spretno snalazi Lita i glavom posprema loptu u nebranjeni dio mreže. Srpski rezervisti su se više nego solidno nosili protiv Engleza, čiji reprezentativci većinom uživaju solidnu minutažu u Premiershipu. Srbija se pokazala tehnički osjetno boljom momčadi igravši puno ljepše za "oko" od fizički moćnijeg protivnika.

Drugo poluvrijeme bolje su otvorili Srbi, koji u 57. minuti imaju kolosalnu priliku preko Ivelje. Veznjak OFK Beograda našao se oči u oči s vratarom Scottom Carsonom, ali iz centralne pozicije s deset metara udaljenosti ne uspijeva izjednačiti. Nedugo zatim vidjeli smo najljepši potez utakmice, čiji je autor najbolji pojedinac iste - Leroy Lita. Napadač Readinga fanatstično je škaricama zahvatio jedan ubačaj sa strane, ali sjajni refleks srpskog vratara Kesića sprečava magičan pogodak. U 77. minuti, nedugo nakon ulaska u igru, Matthew Derbyshire postiže pogodak za 2:0 i osigurava pobjedu Engleskoj.

Derbyshire je pokazao zavidnu dozu bezobrazluka i nekorektnosti, budući da se izravno okoristio ozlijedom stopera Slobodana Rajkovića. Naime, srpski je obrambeni igrač ležao na travi već koju minutu kada je počeo kontranapad Engleza. Napadač Blackburna je u trenutku primanja lopte bio dobra dva-tri metra iza svih srpskih igrača, osim Rajkovića koji je nepomično ležao na ivici šesnaesterca. Bez imalo oklijevanja Matthew je prihvatio loptu i rutinski svladao Kesića.

Poslije postignutog pogotka nastala je velika gužva, pošto su igrači Srbije bili šokirani nesportskim potezom Engleza, koji su odbijali korektno izbaciti loptu izvan igrališta. Njemački sudac Knut Kircher na kraju je bio veoma blag za sudionike sukoba, koji je prekinuo susret na nekoliko minuta, dodijelivši tek dva žuta kartona - Milneru i Kačaru.

U završnoj fazi utakmice istakao se Tottenhamov zadnji vezni Tom Huddlestone i to glupošću. Minutu nakon ulaska u igru Huddlestone je u situaciji kada je sve bilo riješeno zaradio crveni karton zbog prigovora sucu i time se izbacio iz kombinacija za polufinale. O stanju stvari na terenu realno govori konačna statistka, gdje je zabilježeno osam udaraca Engleza naspram 21 pokušaja Srbije.

Italija - Češka 3:1

Reprezentacije Italije i Česke ušle su u utakmicu sa spoznajom da im niti pobjeda vjerojatno neće biti dovoljna za polufinale, ta se prognoza na koncu ostvarila, a superiorni Talijani slavili su uvjerljivu pobjedu. Momčad Pierluigija Casiraghija furiozno je ušla u susret, a poveli su nakon četiri minute igre kada je nesuđeni dinamovac Alberto Aquilani odlično izveo slobodan udarac.

Nakon nekoliko propuštenih prilika stiže kazna, čiji je egzekutor bio Michal Papadoupolos nakon što mu je priliku na pladnju servirao František Rajtoral. Iznimno dobru utakmicu u prvih pola sata zaokružio je pogodak Juventusovog bočnog Giorgia Chiellinija u 29. minuti, čime je Italija ponovo došla do vodstva. Konačna odluka o pobjedniku pala je u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, kada lijepo izvedenu kontru efektno završava Giuseppe Rossi i postavlja konačnih 3:1. U nastavku susreta neambiciozni Česi nisu ponudili mnogo, a Talijani su uglavnom oskluškivali rezultat s Goffert stadiona.

Unatoč pobjedi Italija, jedna od najuspješnijih reprezentacija na ovom nivou, ostala je bez polufinala. Prema viđenom u prvoj fazi natjecanja momčadi Nizozemske i Srbije favoriti su u svojim ogledima protiv Engleske, odnosno Belgije. Nastavak natjecanja je u srijedu kada se igra prva polufinalna utakmica.

Europsko prvenstvo U-21, skupina B, treće kolo: Engleska - Srbija 2:0, Italija - Češka 3:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!