Nogomet

Rasizam ili fair-play?

Ante Pažanin • ponedjeljak, 18.06.2007.

Izgleda da nesportski potez igrača Engleske Matthewa Derbyshirea tijekom susreta Engleske i Srbije na Europskom prvenstvu U-21 neće ostati jedina tema za razgovor. Engleska pobjeda od 2:0 kojom su prošli u polufinale ostat će zasjenjena ponašanjem i rasizmom srpskih navijača i igrača...

Naime, tijekom prvog poluvremena utakmice u Nijmegenu srpski navijači rasistički su vrijeđali obrambenog igrača Engleske Neduma Onuohu, a također postoje optužbe da su se i srpski igrači na sličan način okomili na Justina Hoytea u tunelu nakon utakmice.

Uefa je odlučila sastati se sljedećeg mjeseca kako bi se istražile okolnosti i postupci srpskih navijača i igrača. "Za rasizam vrijedi nulta tolerancija i bilo koji rasistički incident u potpunosti je neprihvatljiv. Primit ćemo izvještaj delegata utakmice i čim ga budemo imali, zajedno s ostalim podacima, počet ćemo istragu", izjavio je glasnogovornik Uefe William Gaillard.

Vezane vijesti

Engleski nogometni savez već je poslao službenu pritužbu Uefi na ponašanje srpskih navijača i pojedinih igrača. "Incidente je službenicima na stadionu prijavio sudac i preko službenog razglasa poslana je poruka. Također, incidenti su zabilježeni i u izvještajima s utakmice suca i delegata", stoji među ostalim u izjavi Engleskog nogometnog saveza.

Engleski izbornik Stuart Pearce podržao je svoje igrače koji su bili žrtve vrijeđanja dok je srpski izbornik Miroslav Đukić osudio subotnje događaje, ali se osrvnuo i na nesportsko ponašanja igrača Engleske. Naime, Engleska je zabila drugi gol usprkos činjenici što je igrač Srbije tijekom napada ležao ozljeđen na travnjaku.

"Igrao sam u svojoj karijeri protiv igrača svih nacionalnosti, ali nikad nisam vidio da jedan igrač leži na podu, a protivnička momčad zabija gol", rekao je Đukić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!