Nogomet

Euro sezona počinje

Filip Galić • subota, 23.06.2007.

Samo mjesec dana je prošlo otkako je Milan sa 2:1 porazio Liverpool i tako se osvetio za poraz u finalu 2005. godine. Pred nama je nova Euro sezona, a na scenu stupaju klubovi kojima se nastupi u Europi svode na najviše četiri utakmice i završava negdje početkom kolovoza, a počinje danas, s prvim utakmicama prvog kola Intertoto kupa...

Intertoto kup je doživio radikalne promjene posljednju sezonu te se više ne sastoji od tri kola, polufinala i finala nakon čega klubovi odlaze u prvo kolo Kupa UEFA. To je značilo da su ta tri mjesta rezervirana uglavnom za klubove iz liga petice, ponajviše francuske, njemačke i španjolske klubove. Hrvati se mogu pohvaliti da su se tokom godina njeni predstavnici, najviše Slaven Belupo, borili sa više uglednih protivnika tamo, nego li je to bio slučaj sa Dinamom i Hajdukom u Kupu UEFA ili pretkolima Lige Prvaka. Tako su kroz Koprivnicu prošli Bastia, Aston Villa, Stuttgart, Lille, Deportivo, kroz Veliku Spartak Moskva, Varteks je ugostio Lens, a Cibalia Wolfsburg.

Intertoto ima sada novi format, tri kola nakon čega 11 s(p)retnika odlaze u drugo pretkolo Kupa UEFA i tako su čekiraju kartu za boravak neko dulje vrijeme u Europi. Među njima se nalazi i naš predstavnik, Zagreb, koji će ugostiti Vllazniju iz Skadra.

Vezane vijesti

Zanimljiv susret bi se trebao odvijati u Bistriti jer tamošnjoj Gloriji u goste dolazi Grbalj, crnogorski predstavnik koji će pisati povijest prvog crnogorskog euronastupa od samostalnosti. Gloria je apsolutni favorit i svaki rezultat drugačiji od pobjede Rumunja bio bi iznenađenje. Krvnik Osijeka prošle godine, Ethnikos Achnas, koji je čak uspio doći do drugog pretkola Kupa UEFA, ugošćuje Makedoniju Skopje. Prošle godine Ciprani su napravili seriju za pamćenje, izbacivši u Intertoto Kupu Partizani Tiranu, Osijek, Maccabi Petach-Tikvu, da bi u drugom pretkolu prošli belgijski Roeselare, ispavši tek od Lensa. Kako bi se barem približili prošlogodišnjem uspjehu, Achnas je krenuo u obnavljanje ugovora sa 15 igrača od kojih su najbolji argentinac Lucas Cominelli, George Gebro i Damir Suljanović. Sva trojica će nastupiti danas.

Drugi klub koji je napravio zanimljiv nastup prošle godine je bio i slovenski Maribor. Oni su, naime, u trećem kolu, na šok cijele Europe porazili Villarreal koji je samo mjesec i pol dana prije bio do zadnjeg trenutka u igri za finale Lige Prvaka. Nakon toga ih je u pretkolu izbacio beogradski Partizan. U prvom kolu idu u goste malteškoj Birkirkari. Nastup će ubilježiti i sarajevska Slavija koja ide u goste Sant Juliji iz Andore.

Nakon dugo vremena na scenu Intertoto Kupa izlazi i klub koji je nekoć bio institucija nogometa, ali je danas samo sjena svoje bivše moći - Slovan Bratislava. Nakon ispadanja u niže rangove slovačkog nogometa, vraćaju se i ove će sezone ubilježiti nastup u Intertoto Kupu protiv luxemburškog Differdangea. Nakon što su osvojili treće mjesto u slovačkom prvenstvu, klub je napustio trener Jozef Janček, a na njegovo mjesto je doveden, mladi, 36-godišnji Boris Kitka, zajedno s pomoćnicima, Marianom Zemanom i Ladislavom Peckom.

U ostalim utakmicama kazakhstanski Tobol Kostanay dočekuje mladi klub, Zestaponi iz Gruzije, islandski Valur ide na irski Cork City, Baku dočekuje moldavski Daciju iz Kišinjeva. Švedski Hammarby je veliki favorit protiv KI Klaksvika, sjevernoirski Clifftonville igra protiv latvijskog Dinaburga iz Daugavpilsa Šahtjor Soligorsk iz Bjelorusije igra protiv armenskog Ararata, litavska Vetra protiv Llanellija iz Walesa te finska Honka protiv TMVK Tallinna.

Intertoto kup, prvo kolo:
Zagreb - Vllazna
Vetra - Llanelli
Honka - TMVK Tallinn
Gloria Bistrita - Grbalj
Differdange - Slovan Brtislava
Birkirkara - Maribor
Sant Julia - Slavija Sarajevo
Tobol Kostanay - Zestaponi
Valur - Cork City
Ethnikos Achnas - Makedonija
Baku - Dacia Kišinjev
Hammarby - KI Klaksvik
Cliftonville - Dinaburg Daugavpils
Šahtjor Soligorsk - Ararat Yerevan

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!