Nogomet

Oslabljeni u europsku avanturu

Ivor Krapac • subota, 23.06.2007.

Mjesec i četiri dana. Toliko je prošlo od posljednje službene utakmice nogometaša Zagreba, u posljednjem kolu prošle sezone 1. HNL na gostovanju kod Varteksa, a danas su učenici Miroslava Blaževića već pred novim početkom. Prva prepreka na europskom putu u Intertoto kupu donosi susret s albanskom Vllaznijom iz Skadra...

Koliko mogu Zagrebaši na početku europske avanture? Prvi odgovor dobit ćemo već večeras nešto iza 19 sati (utakmica počinje u 17,30, naravno, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici), no uvod nije donio puno dobrih vijesti za Ćirin sastav. Mario Brkljača i dalje je izvan prve momčadi zbog svojevrsnog štrajka u znak nezadovoljstva što ga klub ne pušta u inozemstvo, a Ivica Vrdoljak i Vedran Ivanković izostaju zbog ozljeda - sva trojica članovi prve jedanaestorice iz uspješne prošle sezone, što, jasno je, nije lako nadomjestiti.

Pored toga, Blaževića i ljubitelje kluba iz Kranjčevićeve muči što su u konkurenciji još tri nepoznanice, Safet Nadarević, Senijad Ibričić i Mario Mandžukić, koji su u završnici prošle sezone imali dužu stanku zbog neugodnih ozljeda. Ibričić se, doduše, vratio već prije mjesec-dva, pred kraj prvenstva, no za očekivati je da će i on, kao i Nadarević i Mandžukić, trebati vremena za pronalazak svoje prave forme.

Vezane vijesti

No, bez obzira na sve muke, od plakanja nema koristi. Zagreb ima to što ima, a u veznoj liniji (Lajtman, Parlov) i posljednjem redu (Čutura) može se naći dovoljno rezervnih varijanti da pokriju one koji su "izvan stroja". Pripreme su počele dovoljno rano, praktički tjedan-dva iza završetka prvenstva, a Intertoto kup je svima u prvom planu, europski nastupi nisu shvaćeni kao "usputna zabava" u spremanju za nove ligaške ispite. Vrijeme je za pokazivanje svega što se dosad uvježbalo.

S druge strane stajat će momčad koja je u prošloj sezoni, poput Zagrebaša, zauzela treće mjesto u prvenstvu svoje zemlje, zaostavši devet bodova za prvakom Tiranom. Obzirom na specifičnu "politiku transfera" u albanskom nogometu u pripremi za europske utakmice njihovih predstavnika, Vllaznia bi mogla biti i jača nego u tim ligaškim nastupima, osnažena za posuđene jake adute iz drugih klubova u potrazi za što dužim boravkom u Europi. No, Skadrani ipak nisu pristigli u Zagreb u najjačem mogućem sastavu - nedostaju napadači Sinani i Sukaj, gostujući trener Mirel Josa morat će se osloniti na igrače iz drugog plana.

Uzevši sve u obzir i neovisno o Ćirinim poteškoćama sa slaganjem momčadi, Zagreb je u današnjem susretu ipak favorit, no slabe prošlosezonske europske predstave hrvatskih klubova su dovoljan razlog za oprez. Ono što izgleda povoljno na papiru tek treba potvrditi i na terenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!