Nogomet

Meksiko šokirao Brazilce, Čileancima veliki preokret

Branko Barić • četvrtak, 28.06.2007.

Drugi dan Copa Americe ponudio je dvije odlične utakmice i dva velika iznenađenja. Nakon prvog kola na vrhu ljestvice skupine B neočekivano se nalaze Meksiko i Čile s po tri boda. Iako nastupaju bez Ronaldinha, Kake i Ronalda, poraz Brazila je uvijek priča dana. Nije im pomogla čak ni briljantna predstava mladog čarobnjaka Robinha...

Brazilci su od samog početka krenuli dominantno, te su već u 6. minuti zatresli mrežu Meksika, ali pomoćni sudac je neopravdano poništio zgoditak zbog nepostojećeg zaleđa. U 11. nakon udarca iz kuta dobro skače Alex, ali lopta odlazi malo pokraj vratnice. Deset minuta kasnije novi briljantni kontranapad Carioca i pokušaj Robinha da ga «škaricama» efektno završi, ali i to je otišlo malo izvan okvira.

U 24. minuti stiže hladan tuš za sve ljubitelje sambe. Nakon neuspjele ofsajd zamke Brazilaca, Nery Castillo sjajno prima loptu, efektno prebacuje jednog protivničkog igrača i mirno posprema loptu iza vratara Donija. Zaista prekrasan gol za veliko slavlje na klupi velikog Huga Sancheza.

Vezane vijesti

Šest minuta kasnije, dok su puleni još jednog velikog bivšeg igrača Dunge pokušavali shvatiti što ih je snašlo, stiže novi pogodak u njihovu mrežu. Slobodan udarac s 20-tak metara s desne strane izveo je Ramon Morales, lijevom nogom majstorski je prebacio živi zid, a Doni se nije ni pomaknuo s mjesta.

Do kraja poluvremena nije bilo većih uzbuđenja, a u nastavku kreće totalna ofanziva Brazilaca. U 58. minuti Robinho nakon sjajne akcije izbija sam pred Guillerma Ochou, ali vratar Meksika sjajno reagira. Inspirirani Robinho bio je najbolja nagrada svim ljubiteljima nogometa u nas koji su probdjeli cijelu noć da bi uživo odgledali ovu utakmicu. U 62. minuti je ponovno «pobacao» pola meksičke obrane na travnjak i sjajno namjestio Afonsu koji odličnim volejem tjera Ochou na još jednu vrhunsku intervenciju.

Nedugo potom Robinho prijeti i glavom, Ochoa ponovno brani, a Andersen s pet metara pogađa nekog od obrambenih igrača u bloku. «Robinho show» nakratko prekida Castillo koji je sve mogao riješiti u 71. minuti kad se sam našao u «jedan na jedan» situaciji s Donijem, ali brazilski vratar ovog puta izalazi kao pobjednik. Već u sljedećem napadu zvijezda Reala serijom sjajnih driblinga sam sebi kreira novu priliku za udarac, ali i ovog puta Ochoa uz pomoć grede spašava svoju ekipu. Alex je ponovno zaprijetio glavom nakon kornera, ali protivnička obrana čisti i to s gol crte.

Nery Castillo, jedan od junaka utakmice, kandidirao se i za naslov u kategoriji «promašaj godine». U sudačkoj nadoknadi ponovno je izbjegao zaleđe i sa sredine igrališta potpuno neometan sjurio se prema vratima Donija. Ovog puta je uspješno zaobišao brazilskog vratara, ali je uspio s pet metara promašiti prazan gol. No sigurno njega i njegove suigrače to nije bacilo u očaj jer je Meksiko izborio veliku pobjedu nad jednim od glavnih favorita ovog prvenstva. Pored Castilla i Ochoe, jedan od najvećih junaka ovog pothvata je i Rafael Marquez koji je besprijekorno dirigirao svojom obranom svih 90 minuta.

Hugo Sanchez i njegovi odabranici su tako napravili velik korak prema drugom krugu, dok će Brazilci morati sljedeće utakmice shvatiti maksimalno ozbiljno ukoliko misle izbjeći tešku kalvariju na ovom natjecanju.

U drugoj utakmici u skupini B Čile je iznenadio Ekvadora pobjedom 3:2. Ekvador je na poluvremenu vodio 2:1, strijelci su bili Antonio Valencia i Cristian Benitez na jednoj, te Humberto Suazo na drugoj strani, no u posljednjih deset minuta uslijedio je potpuni preokret. Najprije u 80. minuti čileanski napadač postiže svoj drugi gol na utakmici, da bi u 87. Carlos Villanueva dokrajčio favorizirane Ekvadorce.

Copa America, skupina B: Ekvador – Čile 2:3, Meksiko – Brazil 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!