Nogomet

Pregažene SAD i Kolumbija

Maja Giljanović • petak, 29.06.2007.

Ubojito raspoloženi reprezentativci Argentine odlučni pod vodstvom Alfija Basilea dokopati se konačno novog slavlja na Copa Americi, prvog nakon 14 godina pauze, iskazali su sav raskoš talenta zvijezdama pretrpane momčadi, dok je Paragvaj doslovce demolirao tragičnu Kolumbiju i natjerao izbornika im Jorge Pinta na javnu ispriku poslije utakmice...

Basile je, naime, vodio Argentince 1991. te 1993. godine kada su posljednji, 14. put osvojili južnoameričko prvenstvo, a da je nasljednik Jose Pekermana na pravom putu dalo se naslutiti uvrštavanjem Juana Romana Riquelmea (Bocin se odnosno Villarrealov čarobnjak u rujnu prošle godine zakleo da se više neće odazivati reprezentativnom pozivu) i Juana Sebastiana Verona (odigrao prvu službenu utakmicu nakon 2003.) u momčad.

Messi, Crespo, Tevez i co. ionako su uoči starta turnira slovili za prve favorite, a nakon predstave protiv Amerikanaca malo će tko staviti ruku u vatru da će im itko (uključujući neuštimani Dungin Brazil) pronaći slabu točku.

Mlađahni reprezentativci SAD-a, friški osvajači Gold Cupa su, doduše, čak poveli; u osmoj je minuti Eddie Johnson nakon saplitanja Gabriela Milita izborio te sam realizirao dosuđeni jedanaesterac, ali je nepune dvije minute kasnije Crespo iskoristio od Kellera odbijenu loptu nakon Heinzeovog udarca i poravnao rezultat.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Mreže su potom mirovale do 63. usprkos odličnim prigodama u prvom redu Interovog bivšeg, a danas Estudiantesovog, Verona i sadašnjeg Interovca Crespa, da bi potonji Argentince doveo u više nego zasluženo vodstvo nakon Messiju svojstvene lopte s očima. Prednost je glavom podebljao tek ušli Pablo Aimar u 77., a konačnih 4:1 djelo je hitronogog Teveza koji je svjež nakon ulaska umjesto Messija ostavio obranu SAD-a miljama za sobom.

U drugoj je utakmici, pak, promašeni jedanaesterac kolumbijskog Alvara Domingueza izazvao sramotan na koncu poraz; u 30. minuti (dvije minute poslije Justo Villarove obrane kaznenog udarca) Roque Santa Cruz izvrsno istrčanom kontrom dovodi Paragvaj protivno dotad prikazanoj igri u vodstvo.

Po povratku s poluvremena 25-godišnji je Bayernovac u 22. sekundi prekrasnim udarcem podebljao prednost da bi u 80. minuti glavom upisao hattrick i postavio svoj 16. pogodak u 43 reprezentativnom nastupu. Kolumbijce, koji su se praktički pomirili s tamburanjem i predali, dokrajčila je zamjena Salvador Cabanas dvama lijepim pogocima u 85. te 88. minuti.

Kolumbijski izbornik Pinto je inače nakon susreta imao obraza izjaviti da je njegova momčad ustvari bila "bolji protivnik jer je dominirala svih 90 minuta, međutim, nedostajalo je sreće"(!), ali sada mu preostaje pred popravni s Amerikancima teška zadaća demoralizirane jednom osvajače naslova prvaka kontinenta (2001. na domaćem terenu) vratiti u život.

Skupina C:
Argentina - SAD 4:1; Paragvaj - Kolumbija 5:0.

Tablica:
1.Paragvaj 3 5:0
2.Argentina 3 4:1
3.SAD 0 1:4
4.Kolumbija 0 0:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!