Nogomet

Iz dalekih krajeva u europsku pustolovinu

Ante Pažanin • utorak, 17.07.2007.

Danas počinje još jedna Dinamova europska avantura. Još jednom Dinamo kreće u potragu za toliko željenim europskim uspjehom, još jednom će pokušati 'prezimiti u Europi'. Cijela priča počinje daleko, jako daleko, u Azerbajdžanu, a to je samo prva stepenica, no i s njom treba biti pažljiv i paziti da se o nju ne spotakne....

Pripreme su gotove, momčad je izdefinirana, sve je spremno za novu europsku priču. Ovaj početak sezone isti je kao i mnogo puta do sada do sada, velika obećanja, velika očekivanja, dobre pripreme i uvjerenost u svoju snagu. Problem je što je svake godine priča ista sve dok se ne dogodi debakl, sve dok se ne doživi nova pljuska, sve dok nas Arsenal ili Auxerre, Fulham ili Dinamo Kijev, Steaua ili Olympiakos, Heerenveen ili Atalanta ne vrate u realnost. Zbog svega toga Dinamo ove godine počinje daleko ne samo po kilometrima nego i po pretkolu, tj. počinje s klubovima za koje donedavno nismo ni znali.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Što očekivati od ove sezone u Europi?

Vezane vijesti

Možda je najbolje očekivati samo proboj u sljedeće kolo. U Dinamu ne smiju već sada razmišljati o Domžalama ili o mogućem protivniku u trećem pretkolu. Prioritet je Khazar i o njemu se treba razmišljati koliko god Dinamo bio bolji i kvalitetniji. Hrvatski klubovi do sada su doživjeli dovoljno sramote i dovoljno šamara od, na papiru slabijih i lošijih protivnika, da bi bilo mjesta potcjenjivanju i stavu 'lako ćemo'. Dinamo je bolji od Khazara, ima kvalitetnu i mladu momčad punu potencijala, možda se može čak i do Lige prvaka, no treba ići polako, strpljivo i korak po korak. Bez velikih riječi i obećanja, bez prevelike samouvjerenosti, bez bahatosti, strpljivo i skromno.

Dinamo je u pripremnom periodu izgubio od Karlovca, remizirao s Rapidom, pobijedio Kapfenberg, Hit Goricu i Wolfsburg. Zadnje dvije utakmice modri su odigrali vrlo dobro, pokazali trku i snagu, volju i znanje, no ovo nisu prve pripreme u kojima se igralo dobro i kojima su svi zadovoljni. Podsjetimo, Dinamo je prošle godine na pripremama pobijedio Auxerre da bi kasnije taj isti Auxerre izbacio modre kad je bilo važno i to na posebno uvjerljiv način. Baš poraz protiv Karlovca upozorava da cijelom poslu treba pristupiti maksimalno ozbiljno i da nema mjesta improvizaciji. Put u Baku krije mnoge moguće probleme i zamke. Umor od dugog puta, nervoza igrača, loš početak ili nespretno primljen rani gol, sudački previdi, fanatični navijači Khazara, potcjenjivanje protivnika, propuštene prilike ili jednostavno samo loša utakmica, sve su to mogući problemi koje treba pod svaku cijenu izbjeći jednom ozbiljnom utakmicom od početka do kraja, dobrom igrom i profesionalnim pristupom. Ne treba razmišljati koliko će golova završit iza vratara Azerbajdžanaca, treba razmišljati o prvom golu i tako dalje dok se ne postigne dobar rezultat koji će jamčiti lakšu utakmicu u Zagrebu.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Trener Ivanković treba riješiti sve dvojbe oko momčadi. Dinamo nikad nije imao širu klupu i veći izbor igrača. Konkurencija je velika i za neke pozicije konkuriraju i po trojica igrača. Dvojbi oko prve jedanaestorice treba biti što je moguće manje kao i eksperimentiranja sa sastavom. Svi žele igrati, neki igrači će dakako biti i nezadovoljni svojom minutažom, no moraju igrati najbolji. Kao i na početku priprema postoje mnoga pitanja. Hoće li vratar Koch opravdati povjerenje ili će biti još jedan vratarski kiks maksimirskog kluba, kako će igrati obrana, posebno stoperi Drpić i Schieldenfeld, može li možda Pokrivač zamijeniti Čalu na poziciji lijevog beka, hoće li se Sammir prestati igrati nogometa i početi igrati nogomet, može li se Chago vratiti u staru formu i mogu li Tadić i posebno Šokota golovima i dobrim igrama adekvatno zamijeniti Eduarda koji je jamčio najmanje jedan gol po utakmici?

Dio pitanja postoji zbog širokog izbora igrača. Široka klupa zadaje Ivankoviću slatke brige koga postaviti na teren, no i tih i takvih briga mora biti što manje. Varaždinski trener mora dokazati da je baš on taj koji Dinamo može dovesti do europskog sna, kao što je već dokazao da ga može pretvoriti u suverenu i nedodirljivu momčad za hrvatske prilike. Biti će to veliki test za njega i prilika da zadobije povjerenje legija Dinamovih navijača ili u slučaju neuspjeha doživi odlazak kao i Josip Kuže prije njega.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Iz modrog tabora ovaj put je ipak manje pretjerane samouvjerenosti i velikih riječi. Dinamove navijače ne zanimaju obećanja i velike izjave, predstave i afere, njih zanima dobra igra njihovih miljenika i konačni toliko željeni europski uspjeh. Dinamo je bolji od Khazara, to treba sutra i dokazati, sve ostalo je nevažno. Kad se u tome uspije treba krenuti dalje, korak po korak...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!