Nogomet

Neuvjerljivi Dinamo bez pobjede

Tomislav Pacak, Zoran Zdelar • utorak, 17.07.2007.

Europska sezona od koje u Dinamu mnogo očekuju nije krenula idealno - hrvatski prvak odigrao je prilično beskrvnu i slabu utakmicu u prvom pretkolu Lige prvaka, te se iz Bakua vraća s ne baš impresivnih 1:1 protiv Hazara. Iako je Dinamo i dalje veliki favorit, ovakva predstava stavlja veliki upitnik na europski potencijal ove momčadi...


Dinamo je u prvoj utakmici 1. pretkola Lige prvaka stigao do 1:1 u Bakuu. I dok je na većini europskih gostovanja to pozitivan rezultat, remi protiv azerbajdžanskog prvaka, te pritom prikazana igra teško će zadovoljiti modri navijački puk. Dinamo je imao previše neraspoloženih igrača, Modri su odigrali beskrvno, bez pravog žara i prave kvalitete u igri. Po prvi puta Dinamo je prezentirao tamnoplave europske dresove, no ne unaprijedi li Ivanković igru Dinama u kratkom roku, novi dresovi neće biti previše korišteni ove sezone.

Negledljivih prvih 20 minuta s obje strane prekinuo je Josip Tadić u 21. minuti kada je lijepo prošao kroz obranu domaćih, no povratnu loptu ispred Šokote kupi vratar Hazara Agajev. Tadić je i inače bio dosta življi od suigrača mu u napadu Šokote, no opet je realizacija "štekala" kod mladog Đakovčanina.

Domaćin je bio vidljivo deficitaran u kvaliteti, što je nadoknađivao borbenošću, pa čak i prilično odgovornom taktičkom igrom. Azerbajdžanci su čekali individualne pogreške Modrih i prilike za kontru, a bilo je i jednog i drugog - Dinamova obrana definitivno još nije uigrana do maksimuma, Wolfsburg, a i Hazar pokazali su rupe koje će snažnija momčad znati iskoristiti.

U 23. minuti je tako najopasniji domaći igrač Ramazanov ostao sam u šesnaestercu, ciljao je suprotni kut, no Koch lijepom paradom opravdava uložena sredstva. Na stranu rezultat, Dinamova igra djelovala je, jednom rječju, loše. Premalo Modrića, premalo prolaza Čale i Ćorluke po bokovima, nevidljivi Šokota, neučinkoviti Tadić... Kad se sve zbroji nije čudno što Dinamo nije stvarao prigode, te općenito nije zagospodario terenom kao što bi se očekivalo. Dojam je i da u ovakvoj utakmici Dinamu nisu bila potrebna dva zadnja vezna, Pokrivač i Vukojević nisu imali previše defanzivnog posla, a ofenzivno su doprinijeli puno premalo.

Kako je vrijeme odmicalo, Dinamova igra malo je oživjela, pa je hrvatski predstavnik stigao i do poneke prigode prije odmora. U 32. minuti Tadićev volej nakon centaršuta Ćorluke nije dovoljno precizan, a pet minuta kasnije Sammir lijepo prolazi cijelu obranu Hazara, no nišanske sprave nisu bile naštimane.

Kazna za promašaje umalo je stigla u 42. minuti kada je Ramazanov po prvi puta pokazao zašto je označen kao najveća opasnost Hazara. Desetka domaćih uzela je loptu na 30-ak metara od gola nakon pogreške Drpića, lijepim "biciklom" i potom lažnjakom se otresla Carlosa, a prizemni udarac dobro brani Koch, no to nije bio kraj opasnosti - na odbijenu loptu "zicer" je imao Juninho, no s pet metara Brazilac šalje loptu preko gola.

Na odmor se ipak moglo otići s prednošću Dinama, no Tadić opet nije imao realizatorski dan. Nakon lijepe akcije Čale daje dobru loptu za Dinamovog napadača, a Tadić pod budnim okom čuvara puca pored gola. Bilo je to sve u nogometom siromašnom poluvremenu.

Branko Ivanković pokušao je razbuditi momčad uvođenjem Mandžukića umjesto Tadića, kasnije i Ettoa umjesto dopadljivog Sammira, definitivno jednog od boljih dinamovaca danas, a kao i protiv Wolfsburga, Dinamo je izgledao bolje nakon nekoliko zamjena.

Kvalitetniji drugi dio otvorio je Sammmir u 55. minuti - Brazilac se lijepo oslobodio čuvara, snažno pucao, no vratar Agajev bio je spreman. Ako smo očekivali da će Sammirov pokušaj biti naznaka bolje igre Dinama, onda nas je tri minute kasnije demantirao Ramazanov. Neraspoloženi Modrić loše je primio loptu, Ramazanov ju je dohvatio prije Drpića, sjurio se prema Kochu i smireno plasirao loptu pored Nijemca za 1:0 azerbajdžanskog prvaka.

Koliko god bilo nelogično, pogodak Ramazanova kao da je bio korisniji Dinamu nego Hazaru. Zagrebačka momčad polako se budila iz letargije, te je, srećom, uspjela brzo doći do izjednačujućeg pogotka. U kontri je loptu povukao Mandžukić, dobro odigrao na desno prema Ettou, a nakon pogreške Todorova koji je promašio loptu, Etto ljevicom zabija za 1:1 i ekspresni povratak Dinama u egal.

Do kraja je Dinamo ipak pokazao da je kvalitetnija momčad, iako ne onoliko koliko smo se nadali i koliko smo očekivali. U 71. minuti Modrić jako loše puca nakon centaršuta Ettoa, potvrdivši još jednom da ovo nije bila njegova večer. Kad već nije mogao do rezultatske, Dinamo je u 72. minuti stigao do brojčane prednosti - Mandžukić je "izborio" isključenje Gulijeva koji je ružno nogom udario dojučerašnjeg Pjesnika.

Hazar je i s desetoricom umalo stigao do nove prednosti, ali Koch je pokazao da za Lončarića ove sezone neće biti puno prilika - u 78. minuti odlično je obranio udarac Juninho i spasio Dinamo većih neugodnosti.

Pokušao je Dinamo u završnici iskoristiti igrača više, no Šokotin udarac glavom, pa kasnije Mandžukićev nogom nisu bili dovoljno jaki da bi Agajev kapitulirao.

Morao se tako hrvatski prvak zadovoljiti "bodom" u Azerbajdžanu, čime s obzirom na tijek utakmice još može biti i zadovoljan. Još smo jednom dobili potvrdu da hrvatski prvak, koliko god nam to ružno izgledalo, zaista s razlogom mora igrati 1. pretkolo Lige prvaka.

Hazar na Maksimiru ne bi smio predstavljati problem s ovim rezultatom, no ne pokažu li Modri više srca, želje, odlučnosti, ali prije svega kvalitete, već bi drugo pretkolo moglo biti previsoka prepreka.

Liga prvaka, 1. pretkolo, 1. utakmica:
Hazar Lenkoran - Dinamo Zagreb 1:1 (Ramazanov 58'/Etto 63') (UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!