Ostali sportovi

Tyson Gay najbrži čovjek na svijetu

Ivana Strahija • nedjelja, 26.08.2007.

Drugog dana Svjetskog atletskog prvenstva tri su finala plijenila pažnju gledatelja: brzog hodanja na 20 kilometara za muškarce, bacanja kugle za žene i utrke na 100 metara za muškarce.

Ekvadorac Jefferson Perez, osvajač olimpijske medalje u brzom hodanju na 20 kilometara, potvrdio je svoju prevlast u tom sportu i u Osaki, prehodavši zadane kilometre za 1:22:20. To je za Pereza treća zlatna medalja u nizu, a kako je kazao nakon utrke: "Vrijeme mi je odlično pogodovalo. Na prvenstvu u Helsinkiju imao sam problema s hladnoćom, ovdje u Japanu snašao sam se kao riba u vodi."

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Perez nije ni pokušao probiti svoj svjetski rekord, važnija mu je bila koncentracija na samu utrku. Drugo je mjesto u toj disciplini osvojio Španjolac Francisco Fernandez, i to tek nakon što je španjolski nacionalni tim uložio žalbu na isključenje Fernandeza. Inače je upravo Fernandez bio favorit za utrku. Treće je mjesto pripalo Tunižaninu Hatem Ghouli.

Najveću je podršku iz publike dobio sprinter Tyson Gay, Amerikanac koji je na iznenađenje svih u finalu utrke na 100 metara prestigao Jamajčanina Asafa Powella, inače vlasnika trenutnog svjetskog rekorda. Pobjednički rezultat glasi 9.85, na drugom je mjestu završio Bahreinac Derrick Attkins, dok je začuđeni Powell osvojio broncu sa 9.96.

Bjeloruskinja Nadzeya Ostapchuk, premda favoritkinja, uspjela je ostvariti tek drugi rezultat u finalu bacanja kugle, zlato je osvojila mlada Novozelanđanka Valerie Vili, koja je kuglu bacila 20.54 metra. Treće je mjesto pripalo Njemici Nadine Kleinert rezultatom 19.77.

Od ostalih događaja valja spomenuti sedmoboj, u kojem je Šveđanka Carolina Kluft osvojila nevjerojatnih 7032 boda, iza sebe je ostavila Ukrajinku Ljudmilu Blonsku i Britanku Kelly Sotherton. Kluft je sedmoboj osvojila unatoč 'kiksanju' u nekim disciplinama (bacanje koplja, 800 metara), ostvarila državni rekord i Europski rekord u sedmoboju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!