Ostali sportovi

Brkljačić noćas u kvalifikacijama

Maja Giljanović • ponedjeljak, 27.08.2007.

Treća sreća...što se tiče hrvatskih predstavnika na 11. Svjetskom prvenstvu u Osaki, ali i same Ivane Brkljačić nakon 35. mjesta u Parizu prije četiri te 15. u Helsinkiju prije dvije godine...

24-godišnja Gospićanka s prebivalištem u Budimpešti ne bi smjela propustiti prigodu plasirati se u finale 12 najboljih koje je na programu dva dana poslije (30. kolovoza) s obzirom da je ove sezone u prosjeku bacala 72.48 metra odnosno gotovo cijela dva i pol metra preko zadane kvalifikacijske norme (71 metar).

Štoviše bacalište u Osaki joj leži budući je upravo na Dalekom istoku početkom svibnja po prvi put u sezoni popravila osobni i hrvatski rekord: hitac od 72.15 bio je dovoljan za Grand Prix pobjedu nad drugoplasiranom Zhang Wenxiu odnosno Kamilom Skolimowskom na trećem mjestu.

Dvostrukoj će se juniorskoj svjetskoj prvakinji iz Santiaga i Kingstona u skupini A noćas s početkom u tri sata po srednjeeuropskom vremenu (10 ujutro u Osaki) suprotstaviti prva favoritkinja kladioničara, Ruskinja Gulfija Kanafejeva. 25-godišnjakinja je ove sezone bacila najdalje od sviju - 77.36, a više nego opasna je i Njemica Betty Heidler (gošća Hanžeka) čiji je novi rekord 75.77 postavljen također ove sezone.

U drugoj su skupini 20 prijavljenih atletičarki redom olimpijska pobjednica iz Sydneyja 2000. Skolimowska, svjetska prvakinja iz Pariza 2003. Yipsi Moreno te braniteljica naslova osvojenog prije dvije godine u Helsinkiju Olga Kuzenkova. 75 metara je prebacila još jedna Ruskinja Konevceva, a pripaziti valja i na Kineskinju Zhang.

Rezultat bolji od norme inače je tijekom sezone postavilo uz navedene još ni više ni manje nego 11 kladivašica, ali Brkljačić s punim pravom, smireno, iščekuje nastup. Svjesna je, dakako, da nitko nema zagarantiran prolaz u finale, ali ne dogodi li se neočekivani podbačaj deveterostruka bi hrvatska seniorska prvakinja trebala ući u društvo odabranih koje joj je, prije dvije godine izmaklo za 1.10 metar (u Helsinkiju je, naime, bacila 65.63).

75.08 postavljenih u Varšavi sredinom lipnja šesti je prijavljeni rezultat, a trenerski dvojac Ivančić/Gecsek ne dvoji da je "Ivana 100% spremna kao jedna od pet do sedam atletičarki plasirati se u finale hicem preko 70 metara".

Put k medaljama je inače doping zavrzlamom svim zainteresiranima prokrčila Tatjana Lisenko. Svjetska rekorderka (78.61) je podsjetimo zbog pada na doping-testu poslije mitinga u Rusiji odbila poslati B uzorak na analizu, a unatoč činjenici da se blokator hormona pronađen u krvi 23-godišnjakinje ne nalazi na IADA-inoj listi (sportašicama) zabranjenih supstanci prisiljena je propustiti SP (u nadi da će izgubljeno nadoknaditi sljedeće godine u Pekingu).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!