Ostali sportovi

Ponovno kobna glava

Maja Giljanović • četvrtak, 30.08.2007.

Ivana Brkljačić nastavila je s nizom razočaravajućih nastupa na velikim natjecanjima jer unatoč odličnoj najavi iz kvalifikacija i drugom najdaljem hicu karijere nije smogla snage i koncentracije izboriti makar plasman među osam najboljih i do konca natjecanja ostati u igri za medalju...

Odmah je prvi hitac dao naslutiti da ni Svjetsko prvenstvo u Osaki neće pamtiti po dobru: kladivo je prošlo veoma blizu zaštitne mreže i sletjelo na skromnih 68.16 metara u tom trenutku dovoljnih za šesto mjesto.

U drugoj je seriji nažalost prestupila da bi se u posljednjem pokušaju, biti ili ne biti, saplela i pala. Tužan je to način svršetka prvenstva na kojem je konstantnom formom tijekom cijele sezone izborila pravo svrstati se među kandidatkinje za sam vrh. Triput je, naime, ove godine, pomicala granice osobnog i hrvatskog rekorda (75.08 metara), a u kvalifikacijama postavljenih 74.69 najbolji je inače rezultat u povijesti svjetskih prvenstava.

Vezane vijesti

Uoči starta natjecanja 24-godišnja je deveterostruka državna prvakinja izjavila: "Prvi je cilj osigurati plasman među osam koje nastavljaju dalje, a potom gas do daske. San je dakako medalja, ali neće biti nimalo lako. Treba biti realan i priznati da ima iskusnijih i boljih kladivašica" (u prvom redu Yipsi Moreno, op. p.), "ali ne mislim se tek tako odreći borbe."

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Kad je došlo, međutim, stani-pani, Ivane ponovno nije bilo nigdje. U trećoj je seriji bilo potrebno kladivo izbaciti na 70.36 koliko je Francuskinja Manuela Montebrun u tom trenutku držala na osmom mjestu, ali nevjerojatnim se kiksom ispužila po bacalištu na kojem je, podsjetimo, u svibnju po prvi put u sezoni oborila hrvatski rekord.

Štićenica Tibora Gecseka osam je puta ove sezone prebacivala tih nesretnih 70 metara, ali u presudnom trenutku velikog natjecanja ponovno se nije snašla.

Naslov svjetske prvakinje pripao je Njemici Betty Heidler (74.76 u drugoj seriji) sićušna dva centimetra daljoj od svjetske prvakinje iz Pariza 2003. Moreno, dok je Kineskinja Wenxiu Zhang osvojila broncu. Najdalja ove sezone (ne računajući Lisenko) Gulfija Kanafejeva je također podbacila osvojenim 10. mjestom, 92 centimetra daljim hicem od Ivane na pretposljednjem 11. mjestu.

Kladivo (Ž):
1. Heidler (Njemačka) 74.76
2. Moreno (Kuba) 74.74
3. Zhang (Kina) 74.39
4. Skolimowska (Poljska) 73,75
5. Konevceva (Rusija) 72,45
6. O'Keeffe (Irska) 70,93
7. Claretti (Italija) 70,74
8. Montebrun (Francuska) 70,36
...
11. Brkljačić (Hrvatska) 68.16.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!