Ostali sportovi

"Gay parada" u Osaki

Ivor Krapac • četvrtak, 30.08.2007.

Tyson Gay potvrdio je titulu trenutno najboljeg svjetskog sprintera dvostrukom pobjedom na SP-u u Osaki. Nakon što je prije nekoliko dana slavio na 100 metara, 25-godišnji Amerikanac uzeo je zlato i na dvostruko dužoj dionici...

Kao i u nedjelju na stotki, Gay je i na 200 m imao glavnog konkurenta u jamajčanskom sprinteru. Prije nekoliko dana pobijedio je Asafu Powella koji je tada uzeo broncu, a u dužoj utrci pokazao se bržim od Usaina Bolta, koji je sa zaostatkom od 15 stotinki (19.76 - 19.91) završio na drugom mjestu. Brončanu medalju osvojio je još jedan Amerikanac, Wallace Spearmon, s 20.05 sekundi, samo stotinku ispred četvrtoplasiranog sunarodnjaka Rodneyja Martina.

Osim drugog zlata, Gay je s 19.76 sekundi slavio i novi rekord svjetskih prvenstava, ali i činjenicu da se priključio sunarodnjacima Mauriceu Greeneu i Justinu Gatlinu kao dosad jedinim sprinterima s pobjedom na 100 i 200 metara na SP-u. Gatlinov rezultat je, doduše, pod velikim upitnikom zbog dopinške optužbe, no Greeneov doseg stoji i vrijedi, normalno da je ugodno naći se u njegovom društvu.

Vezane vijesti

"Osjećaj je sjajan, Maurice Greene bio je jedan od mojih idola, ponosan sam što sam ponovio njegov dubl", kazao je Gay, pa ukratko prokomentirao utrku: "Usain Bolt krenuo je žestoko i morao sam učiniti veliki napor da ga stignem, trebam mu zahvaliti što je utrka bila ovako brza." Novi kralj sprinta za kraj je dodao da ne misli stati na dva zlata, treće će tražiti u štafeti na 4x100 metara.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U sprintu je uvijek uzbudljivo, no ništa manje zanimljivo nije bilo ni u finalu muškog dalja, koje je s 8.57 metara (novi rekord južnoameričke zone) pripalo Panamcu Irvingu Saladinu. Odluka je pala tek u posljednjoj seriji uz dva fantastična skoka u završnici. Prvo je Andrew Howe, naturalizirani Talijan rodom iz LA-a, s 8.47 m privremeno potisnuo Saladina na drugo mjesto, da bi mu Panamac ubrzo odgovorio najboljim skokom dana za osiguranje zlatnog odličja.

Amerikanac Dwight Phillips, koji se nadao trećem uzastopnom naslovu nakon onih iz Pariza 2003. i Helsinkija '05., okončao je natjecanje na trećoj poziciji s 8.30 m iz prve serije. Do posljednjeg Howeovog skoka bio je drugi, završna serija gurnula ga je mjesto niže...

Australka Jana Rawlinson napravila je pažnje vrijedan doseg na 400 metara s preponama. Atletičarka koja je u ranijem dijelu karijere nosila djevojačko prezime Pittman potvrdila je da se može ostati vrhunski i samo devet mjeseci nakon rođenja djeteta, došavši do svjetskog zlata s 53.31 sekundi, što joj je bio najbolji rezultat sezone. Najbolji u pravo vrijeme, u jakoj konkurenciji.

Drugo mjesto uzela je braniteljica naslova i aktualna svjetska rekorderka Julija Pečjonkina (53.50), dok je treća bila Poljakinja Anna Jesien (53.92).

Rezultati finala:

Atletičari:

200 m:
1. Tyson Gay (SAD) 19.76 (CR)
2. Usain Bolt (Jamajka) 19.91
3. Wallace Spearmon (SAD) 20.05

Dalj:
1. Irving Saladino (Panama) 8.57 (AR)
2. Andrew Howe (Italija) 8.47 (NR)
3. Dwight Phillips (SAD) 8.30

Atletičarke:

400 m prepone:
1. Jana Rawlinson (Australija) 53.31 (SB)
2. Julija Pečjonkina (Rusija) 53.50 (SB)
3. Anna Jesien (Poljska) 53.92

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!