Nogomet

Genova obojena u bijelo

Roko Bilić • četvrtak, 30.08.2007.

Svi putevi vode u Genovu. Bar za one koji još uvijek vjeruju u pothvat Hajduka i koji ne žele olako propustiti jedno od najatraktivnijih gostovanja "bilih" zadnjih godina. Sudeći po broju pristalica hrvatskog nogometnog velikana, koji su se već u ranim poslijepodnevnim satima počeli okupljati na trgu Piazza de Ferrari u samom centru Genove, večeras će hrvatskog doprvaka bodriti više od 1.000 navijača. Iz Genove ekskluzivno za Sportnet.hr Roko Bilić i Nikola Movrić...

Tko još uvijek tvrdi da je Genova ružan lučki grad, taj je sigurno pomorac. Jer ako zavirite malo dalje od ipak zagađene i industrijsko obojene luke, osjetit ćete raskoš prave srednjovjekovne veličine, upotpunjene prelijepim zgradama i uvijek zgodnim Talijankama.

Slika 1 od 2.
Foto: Nikola Movrić

No, nešto ipak nedostaje. Navijači Sampdorije. Oni su se očito sakrili do večernjih sati, kada će prema prognozama lokalnih novinara, prilično solidno popuniti tribine stadiona Luigi Ferraris. Po ulicama Genove čula se pjesma i podrška Hajduku, koji očito ni nakon nezgodnog poraza prije 14 dana na Poljudu i promjene na trenerskom mjestu, nisu odustali od podrške voljenom klubu i u situaciji kad je malo nade za prolaz.

Vezane vijesti

Što kažu talijanske sportske novine? Popularna roza La Gazzeta dello Sport namijenila je večerašnjom okršaju tek jednu stranicu. Iako ne igra Antonio Cassano, koji je u poslednjim tjednima postao najomiljenije ime među navijačima Sampdorie, još uvijek su novine svaki dan pune raznih priča o njemu. Tako se priča da će napadač koji je još u vlasništvu madridskog Reala, protiv Hajduka gledati utakmicu na južnoj tribini, u nazočnosti navijača ''Blucerchiata''.

O utakmici tek pokoja riječ. I Talijani su shvatili da će Sergije Krešić početi utakmicu u rasporedu 4-5-1 i da će Ante Rukavina od početka sjediti tek na klupi za rezerve. Domaći trener Walter Mazzarri napominje da bi idealan recept protiv Splićana bio ran pogodak.

Slika 2 od 3.
Foto: Nikola Movrić

Govori se i o sporoj obrambenoj formaciji Hajduka, kojoj će se za razliku od prve utakmice suprotstaviti više napadača u redovima Sampa. Umjesto visokog Caracciola, koji se u Splitu baš i nije naigrao, od prve minute startat će 'aeroplanino'' Vincenzo Montella.

Samdporia, koja je u sezonu ušla s maksimalnim učinkom dvaput pobijedivši bugarsko Černo More u Intertoto kupu, nakon toga Hajduka u Splitu u Kupu Uefe, te u prvom kolu Serie A u gostima pobijedila i Sienu, neće previše mjenjati ''pobjedničku' momčad".

Umjesto požutjelog Švicarca Zieglera mjesto među 11 naći će Pieri, a nitko u Italiji nema ni najmanju sumnju da će nekadašnji osvajač Kupa pobjednika kupova još jednom lako izaći na kraj s Hajdukom.

Slika 3 od 4.
Foto: Nikola Movrić

Lokalni Corriere Mercantile nije baš 100% uvjeren u lagan put domaćina, jer se još sjeća silnih prilika i manjka sreće ''bilih'' u prvoj utakmici, no tradicija i lakoća s kojom Sampdoria discipliniranim stilom razara uzaludne napadačke pokušaje protivnika, daje priličnu sigurnost u strategiju domaćeg profesora Mazzarija.

Mada i on napominje da nije sve završeno, već su sve oči uperene u ždrijeb 1. kola Kupa Uefe i naredne europske utakmice, na kojima će pravo nastupa imati i prva zvijezda momčadi, Antonio Cassano.

Može li im Hajduk pomrsiti račune? Saznat ćemo kroz nekoliko sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!