Ostali sportovi

"Ne mogu svaki put napadati rekord"

Jurica Rako • nedjelja, 23.09.2007.

Najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić pobijedila je u finalu skoka u vis atletskog Grand Prixa u Stuttgartu. Osvajačica zlata iz Osake ovog puta nije napala 20 godina stari svjetski rekord Štefke Kostadinove, slavila je s dva metra...

Njezine konkurentice brzo su "odustale" u lovu na prvo mjesto, tako da je Blanka nakon preskočenih 200 cm ostala sama na zaletištu. Pokušaje na 1,85 m, 1,90, 1,94, 1,97 i 2,00 preskočila je iz prve, dok su visinu od 1,97 preskočile još samo Antonietta Di Martino iz Italije (osvojila srebro u Osaki), te Ana Čičerova iz Rusije (također osvajačica srebra iz Osake).

Nakon preskočena dva metra, Blanka je u dogovoru s trenerom odlučila podići letvicu na 2,05 metara jer je smatrala da bi bilo presmiono odmah podići letvicu za 10 cm i napadati svjetski rekord. Drugi pokušaj na 2,05 bio je i najbliži, tada je u padu nažalost dotaknula desnom nogom letvicu, koja pada...

Vezane vijesti

Kod trećeg pokušaja promijenila je na zaletištu "flastere" koji označavaju korake prema letvici tj. odskok, te prilikom skoka napravila grešku u odskoku i nije pokušala preletjeti preko, već je prekinula skok.

Nakon što je mahnula nekolicini hrvatskih navijača u Untertürkheimer Kurve, dala je i kratki interview nekolicini novinara, pa tako i Sportnetovom izvjestitelju.

Na upit je li zavodoljna mitingom, rekla je: "Zašto ne bih bila? Uvijek je bitno pobijediti, a ovim skokom sam opet preletjela preko dva metra, što je i bio cilj."

"Nije svaki put cilj napasti svjetski rekord, kod dolaska na takvu visinu mora se puno toga složiti", dodala je Blanka: "Cilj je uvijek pobijediti, a nakon toga se gleda jesam li u stanju oboriti rekord."

Za pobjedu je Blanka dobila novčanu nagradu od 30.000 dolara, a najavila je da već u utorak kreće put Šangaja, gdje u utorak nastupa na posljednjem mitingu ove sezone.

Na upit je li joj žao što nije išla preko 2,05, Blanka je rekla da joj je više žao što je na tim visinama nedostajala konkurencija: "Nekako je šteta što nisam imala suparnicu od dva metra nadalje jer nisam imala nekakav pritisak, pa smatram da je to možda i razlog što nisam preskočila 2,05 metara."

"Teren je bio super, mekan, kao stvoren za oboriti rekord", dodala je svjetska prvakinja iz Osake i najbolja visašica današnjice. Odmah nakon nastupa u Stuttgartu, slijedio je put kući, prema Splitu.

Spomenimo i da je Blanka do ovog mitinga dijelila prvo mjesto sa Šveđankom Carolinom Klüft po broju skupljenih ovosezonskih bodova na Grand Prix mitinzima u konkurenciji atletičarki, a sada je sama na vrhu. Klüft je u Stuttgartu odustala od nastupa u skoku u dalj, na kojem je bila najavljena.

Paralelno s Blankom, naša druga najbolja atletičarka Ivana Brkljačić je u bacanju kladiva osvojila izvaredno drugo mjesto zaostavši samo 54 cm za Yipsi Moreno iz Kube. Pošto kod finala ovakvog natjecanja svaka atletičarka ima samo četiri pokušaja, Ivana je iz četvrtog, odnosno zadnjeg bacila kladivo na 73,22 m, što je bilo dovoljno za fantastičnu drugu poziciju.

Ivana je pred novinarima kazala da je presretna što je osvojila drugo mjesto, te da joj je ovo dosad najbolja sezona zbog čega je iznimno zadovoljna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!