Nogomet

Španjolci produžili niz nepobjedivosti

Vedran Attias • četvrtak, 12.02.2009.
Španjolci produžili niz nepobjedivosti
Foto: EPA

Španjolska je u Sevilli nastavila niz od 28 utakmica bez poraza te s laganih 2:0 slavila protiv Engleske. Po jedan pogodak u svakom dijelu bio je dovoljan europskim prvacima za novu pobjedu...

Engleski izbornik Fabio Capello na teren je poslao sastav koji vrlo vjerojatno više nikada neće nastupiti. Naime, na klupi su ostali Lampard i Beckham; Carrick je igrao u sredini s Barryjem; nije bilo Gerrarda, Richardsa i Rooneya; u obrani je Ferdinand izostao zbog bolesti pa je tako Evertonov Jagielka dobio priliku od prve minute, a u napadu je igrao napadački dvojac Aston Ville - Agbonlahor i Heskey.

S druge strane, Vicente del Bosque u početnih 11 uvrstio je Barceloninog Gerarda Piquea koji je vrlo dobro odradio reprezentativni debi, a drugog mladića iz Barcelone, Sergija Busquetsa, nismo vidjeli. Vezni red Španjolske činila su dva (po)najbolja veznjaka na svijetu iz Barcelone, a napad europskih prvaka je u rangu ostatka momčadi odnosno - zatrašujući. David Villa - Fernando Torres.

Englezi su dobro otvorili susret i zaprijetili preko osovine Aston Ville Barry - Agbonlahor, no napadač nije bio precizan. U 14. minuti Heskey, također član Aston Ville, bježi Piqueu koji ga ruši na rubu kaznenog prostora, no Španjolce spašava pomoćni sudac koji je dignuo zastavicu i označio (vrlo upitno) zaleđe.

Nakon dvadesetak minuta igre, Iniesta, Xavi i Xabi Alonso povezali su redove Španjolaca koji su tako preuzeli konce igre. Prvo upozorenje Englezima bio je gol Ville iz 27. minute koji je opravdano poništen zbog zaleđa, ali par minuta kasnije - nije bilo spasa.

Igrala se 36. minuta kada je veznjak Liverpoola proigrao Villu, ovaj "promiješao" Jagielku, a potom rutinski poslao loptu pored nemoćnog Jamesa. Do odmora su domaćini zaprijetili dalekometnim pokušajima Capdeville i Senne, no bez većih opasnosti po večeras ponovno nesigurnog Jamesa.

Capello je na početku nastavka u igru poslao Croucha, Upsona, Beckhama i Lamparda te Greena na gol dok su kod Španjolaca ušli "Englezi" Arbeloa i Reina.

U nastavku Španjolci ipak nisu uspjeli dominirati kao u prvom dijelu, no Englezi zapravo nisu bili niti blizu "boda". Igralo se uglavnom između dva šesnaesterca, a sve što vrijedi zapisati u pola sata nastavka su - izmjene. Naime, izašli su Villa i Torres, a ušli Silva i Llorente.

Što se utakmica bližila kraju, Englezi su se sve više otvarali i pokušali doći do pogotka, no sve što su uspjeli napraviti jest - dobiti gol. Kapetan Xavi izveo je slobodan udarac, Upson loše procijenio let lopte koja ga je preskočila, a Llorenteu nije bilo teško s pet metara poslati loptu u mrežu.

Na samom kraju Carlton Cole je imao priliku zabiti počasni gol, no iako je prošao Reinu, nije uspio zabiti jer je Marchena izbio loptu s gol crte.

Sve u svemu, bila je ovo još jedna rutinska pobjeda Španjolske koja tako nastavlja s odličnim rezultatima dok Englezima ostaje utjeha kako su im ipak gotovi svi važni igrači - izostali. Iako vjerojatno niti kompletni ne bi mogli parirati sjajnim Španjolcima koji jednostavno - ne namjeravaju prestati pobjeđivati...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!