Nogomet

Dinamo izgleda dobro

Vedran Attias • petak, 20.02.2009.
Dinamo izgleda dobro
Foto: Nikola Movrić

Dinamo je prije nešto više od mjesec dana bio kilometrima iza Hajduka što se tiče stanja u momčadi dok je danas atmosfera u oba tabora - sjajna. Što su to u Dinamu napravili da se dogodio drastičan rast samopouzdanja? Naravno da sve analize i riječi apsolutno ništa ne znače ako se ne opravdaju na terenu, no svejedno se možemo malo "poigrati" psihologa i trenera te pokušati odgonetnuti što bi moglo presuditi derbi...

Nakon smjene Branka Ivankovića Dinamo je počeo igrati bolje. Sviđalo se to Profesoru ili ne - Marijan Vlak unio je u igru Dinama više trke, agresivnosti, ali i - ofenzivnosti. Naime, baš je defenzivna taktika Ivankovića, koliko god je rezultatski "držala vodu", (po)najviše smetala navijačima i Upravi. U konačnici, osim obostranog zasićenja, "bunker" gospodina Ivankovića mu je i omogućio slobodne zimske praznike.

Marijan Vlak je potpuno drugačiji trener od Ivankovića. Zapravo, reklo bi se potpuno drugačiji čovjek kojega ne zanimaju kreatorske veste, skupi satovi, bijesni automobili i ostalo; Vlaka zanima samo Dinamo - u nogometnom smislu. Ne zanimaju ga pogodnosti koje nudi trenerski posao u Dinamu van terena nego isključivo rad, ozbiljnost i - rezultat.

Vrhunska pojačanja

Uprava kluba na čelu s braćom Mamić takvom je treneru dala ono što je tražio: miran rad i - pojačanja. Usudili bi se čak reći, vrhunska pojačanja. Nije nikakva mudrost reći kako je dolazak Roberta Kovača u Dinamo sjajan potez kluba i vjerojatno (po)najveće pojačanje koje je ikad stiglo na naše terene; radi se o kapetanu hrvatske nogometne reprezentacije.

Osim u obrani, Dinamo se pojačao i u ostalim linijama pa je tako u vezni red došao Adrian Calello, a ionako žestoku konkurenciju u napadu pojačali su Miroslav Slepička i Ilija Sivonjić. Već nakon prvih par treninga, a potom i utakmica bilo je jasno kako će vezni igrač koji je došao iz Argentine za Dinamo biti - pojačanje.

Calello i Vrdoljak sjajni

Zadnji vezni Plavih s takvom lakoćom oduzima protivnicima lopte, pokriva prostor i sjajno odrađuje defenzivne zadatke pa je tako Dinamo s njim pokrpao rupu nastalu još odlaskom Pokrivača i posebno Vukojevića. Tu je rupu prošle jeseni vrlo upješno popunjavao i Ivica Vrdoljak koji se kroz pripreme promaknuo među najbolje igrače Plavih pa tako u paru s Calellom čini čvrsti bedem u samom srcu momčadi.

Kovač "budi" Bišćana

Dolazak Roberta Kovača trebao bi probuditi i kapetana Igora Bišćana koji nije bio na razini u jesenskom dijelu, no u paru s Kovačem u proljeće bi zaista trebao tvoriti sjajan stoperski par. Dobra vijest za Vlaka svakako je i povratak Ettoa u formu, a loša što će Brazilac propustiti Poljud zbog ozljede, no zato će njegovo mjesto zauzeti sve bolji i bolji Lovren. Na lijevoj strani Vlak nema problema jer tu poziciju čvrsto drži - Mirko Hrgović.

Sinjanin i bivši kapetan Hajduka u Dinamo je došao fizički nespreman te u kombinaciji sa ostalim nenogometnim utjecajima nije pružio dobre igre, no Hrgović je kroz pripreme potpuno iz sastava istisnuo Ibaneza pa tako navijači Dinama u nastavku sezone mogu očekivati Hrgovića kakvog je Uprava planirali dobiti već na jesen - čvrstog, borbenog i sve ostalo što ga je dovelo do kapetanske trake najljućih rivala.

Utakmica za Mandžukića

Dio momčadi zadužen za golove također izgleda vrlo dobro: Badelj, Sammir, Mandžukić, Slepička ili Morales, Sivonjić, Ibanez, Balaban, a tu su i Tadić i Šokota. U svakom slučaju, Dinamo ima puno mogućnosti u napadačkom smislu, no Vlak je već najavio kako će na Poljudu krenuti ona prva solucija: Badelj, Sammir, Mandžukić i Slepička.

Mladi Badelj istisnuo je neka "veća imena" iz momčadi, a od Sammira se puno očekuje. S pravom ili ne - konačno bi trebali doznati ovo proljeće. Mario Mandžukić je najbolji igrač Dinama - kada mu se "da igrati". Mandža je igrač za velike utakmice i sigurno će ga sjajna atmosfera na Poljudu motivirati kako bi pružio najbolje što može. Čeh Slepička je u utakmicama protiv Dinama za svoju Spartu pokazao kako se radi o kvalitetnom igraču koji sjajno surađuje sa suigračima te bi vrlo lako mogao biti presudan faktor u derbiju jer je ipak - nepoznanica za Splićane.

Dinamo spreman na svaki rezultat

Što se tiče atmosfere u Dinamu, reklo bi se da je - taman. Naime, godinama je u Dinamu atmosfera odlična, nižu se pobjede koje se smatraju normalnim i očekivanim, no - nešto je "smrdilo", a sada su iz Hajduka, svjesno ili ne, preuzeli tu ulogu. Iako derbi još nije niti počeo, mjesecima iz Splita "pumpaju" atmosferu i dosta su često udarcima ispod pojasa spuštali Dinamu koji je vrlo mudro - šutio.

Iz Dinama se nisu mogle čuti velike izjave i najave, a kada su to u Splitu shvatili promijenili su ploču, no - bilo je kasno. Od Hajduka se u utakmici očekuje samo i isključivo pobjeda i sve bi se ostalo tretiralo neuspjehom i baš bi to mogla biti velika prednost Dinama. Zato se može reći kako je atmosfera u Dinamu baš kakva treba biti: s poštovanjem, ali i samopouzdanjem se putuje u Split na derbi koji, ruku na srce, stvarno ništa konkretno neće odlučiti.

Otišao Dinamo na četiri boda prednosti, Hajduk na dva ili prednost ostala ista, u bodovnom smislu neće to previše značiti jer je dosta kola ostalo do kraja prvenstva. Unatoč tome, dojam je kako bi baš zbog toga što u Splitu svi očekuju pobjedu svojih ljubimaca - svaki drukčiji ishod vrlo teško pao Hajdukovcima te utjecao na njihovu psihu, a baš bi taj teret, priznali ga igrači Hajduka ili ne, mogao biti odlučujući faktor u nedjelju.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!