Nogomet

Hajduk je spreman na sve

Bernard Jurišić • subota, 21.02.2009.
Hajduk je spreman na sve
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

"Samo neka više krene", četiri su riječi koje izgovara većina sugovornika s Hajdukovim grbom na prsima. Splićani su spremni za derbi, a koliko će biti spremni za ono što slijedi nakon njega - vidjet ćemo od ponedjeljka...

Ne znam komu i zašto smeta "pumpanje" atmosfere uoči velikog derbija. Hajduk i Dinamo dvije su perjanice hrvatskog nogometa, pa i sporta i nema ništa loše u tome što se već tjednima, pa i mjesecima priča o ovom događaju. Time dobivaju i oba kluba i HNL i navijači, a tko gubi? Trebamo biti ponosni što u svojim granicama imamo nešto ovako veliko. Nešto u što će u nedjelju biti uprte oči diljem Europe i svijeta.

Jučer smo ispričali priču iz Dinamovog kuta, danas je na redu Hajduk. Splitski klub je osvježen na svim razinama, izgleda i djeluje zdravije, promišljenije i osmišljenije, a kruna na dobru jesen može se staviti pobjedom protiv najvećeg rivala u nedjelju.

Vezane vijesti

Koji Buljat umjesto Rubila?

Već i ptice na grani cvrkuću kako Hajduk samo za Nikolu Kalinića nema zamjenu. Krivo, nema je ni za Gorana Rubila, a čini se da će baš na tom mjestu Miše u nedjelju imati glavobolju.

Rubil još uvijek nije sanirao ozljedu zarađenu u generalci protiv Širokog Brijega i male su šanse da zaigra u derbiju. Baš na tom mjestu Hajduk je najtanji, pa će Miše morati odlučiti između dvije opcije. Obje se prezivaju Buljat, različita su im samo imena. Ukoliko se odluči za Juricu, mjesto drugog stopera uz Hrvoja Vejića zauzet će Boris Pandža. Ukoliko se odluči za Marijana, na njegovo mjesto na lijevom krilu uskočit će debitant Marin Tomasov.

U oba slučaja, kompaktna Hajdukova momčad dobit će jednu slabu točku. Ni jedan od dva Buljata nije desni branič, makar su tu poziciju po potrebi znali igrati. Promjenjivo, zapravo više loše, nego dobro.

Andrić i Skoko centralne figure

U veznom redu Hajduka vlada velika konkurencija, no majice su za derbi odavno podijeljene. Srđan Andrić i Josip Skoko centralne su figure splitske momčadi i ako treba tipovati na nekoga tko neće zakazati, najlogičniji izbor su njih dvojica. Andrića će uz sve svoje obveze vjerojatno dočekati i dodatna uputa "pomaži desnom braniču", posebno ako tamo bude dobar stoper, ali prosječan desni branič Jurica Buljat.

S Tomasovom na lijevom krilu Hajduk bi zasigurno dobio probojnost i okomitost prema Dinamovim vratima, no s druge strane bi izgubio mirnoću, iskustvo i racionalnost koju postjeduje Marijan Buljat. Ne treba zanemariti ni već prilično usklađenu suradnju starijeg Buljata s Ivanom Strinićem, pa se ipak logičnijom opcijom čini na Rubilovo mjesto postaviti Juricu.

Kalinić otvara prostor Ibričiću

U napadu sve projekcije govore kako bi to trebala biti utakmica za - Senijada Ibričića. Kalinić je sigurno zaokupiti glavnu pažnju Dinamovih stopera, pa bi "Ibro" iz drugog plana trebao koristiti prostor i vrijeme koje će mu stvoriti "Kale".

Hajduk je u ovom zimskom prijelaznom roku dobio iskustvo u Vejiću i Šeriću, makar će samo onaj prvi istrčati već na početku. S Vejićem su "bili" dobili reprezentativnog zapovjednika obrane, ali i napadačko oružje koje im je nedostajalo tijekom jeseni. Gotovo senzacionalno zvuči podatak da je Hajduk jedini prvoligaš koji minule jeseni ni jedan pogodak protivniku nije postigao glavom nakon kornera. Vejić je već na pripremama "probio led".

Mišin diplomski rad

Treba spomenuti i činjenicu da će Ante Miše u nedjelju voditi svoj prvi samostalni derbi. Bio je sudionik Hajdukove jesenske pobjede u Maksimiru (2:0), ali tada kao pomoćnik Goranu Vučeviću. Boraveći u njegovom društvu danima uoči derbija, Miše uistinu ostavlja dojam mirnoće i samopouzdanja. Dosadašnji rezultati mu idu u prilog, no tek će u nedjelju polagati "diplomski rad".

Atmosfera će na tribinama biti spaktakularna, bez obzira na najavljenu hladnoću i buru. 35.000 navijača natiskat će se na poljudske tribine i ostaviti Hajduku gotovo pola milijuna eura utrška. Bez obzira kako završio nedjeljni derbi, Hajduk danas ne izgleda kao "napuhani balon" koji živi samo za i od jedne utakmice. U poljudskim urednima spremni su na bilo kakav rezultat u nedjelju. Svjesni da će i nakon nedjelje Hajduku i Dinamu na raspolaganju biti još 42 boda.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!