Ostali sportovi

Blanka osvojila i Spaladium Arenu

Maja Giljanović • subota, 21.02.2009.
Blanka osvojila i Spaladium Arenu
Foto: Bruno Karadža

Atletski miting "Slobodna Dalmacija" nakon dvije godine na Gripama preselio se u prekrasnu Spaladium Arenu. Promjena ambijenta nije, međutim, poremetila Blanku Vlašić koja je nadletjela lanjski rekord mitinga...

Koliko je kraljica splitskog visaškog mitinga Blanka Vlašić mamac za Splićane dovoljno govori da je 12.000 ulaznica rasprodano u tili čas. Dupkom popunjene tribine nakon "guštanja" u rukometašima prošlog mjeseca danas su uživale u pobjedi svoje ljubimice kojoj su samo dva skoka osigurala trijumf u rodnom Splitu.

Toplo su navijači pozdravili i gimnastičare Tinu Erceg i Roberta Seligmana - Osječanin je nastupio usprkos bolovima u ruci, a tjedan dana prije nastupa na prvom ovosezonskom turniru Svjetskog kupa u dalekom Montrealu.

Vezane vijesti

"Nastup u Splitu ni u jednom trenutku nije dolazio u pitanje. U Splitu na pripremama provodim i nekoliko mjeseci i ovdje se izvrsno osjećam. Nastupiti, pak, prije Blanke velika je čast i ne bih je propustio ni za živu glavu", izjavio je Seligman.

Pljesak su dobili i Seligman i Erceg, ali aplauz Splićana Blanki zaglušio je dvoranu - svjetska im se prvakinja iz Osake 2007. odužila petom pobjedom u 2009.

Nakon 203 u Rijeci, 201 u Malmöu, 204 u Stuttgartu i 200 u Banskoj Bystrici - izgubila je u Karlsruheu (205cm) od Ariane Friedrich - Blanka je slavila s 202 centimetra.

Njemica se "zahvalila" organizatorima u Splitu pravdajući se sutrašnjim obvezama na Dvoranskom prvenstvu Njemačke, a ostale u prvom redu Irina Gordejeva koja je ove sezone srušila svoj rekord (201cm) nisu bile na visini zadatka.

Ni Ruskinja Irina Kljugina ni Ukrajinka Vita Palamar ni Ruskinja Svetlana Školina, a još manje Francuskinja Melanie Skotnik, Ukrajinka Irina Kovaljenko i Kazahstanka Jekaterina Jevsejeva nisu uspjele držati korak s djevojkom koja je 42. miting zaredom preskočila čarobna dva metra, a 205 je preskakala triput.

20.000 eura koliko je u slučaju obaranja svjetskog rekorda Kajse Bergqvist pripremila izdavačka kuća "Profil" nisu . Ni sama Blanka se prije mitinga nije zaletavala s izjavama: "Optimist jesam, ali nemojmo ludovati. Kao i na svakom natjecanju želim skok preko dva metra i želim pobjedu".

Blanka je propustila 175 i 180, a prvi se put na zaletištu pojavila na 185 centimetara i preskočila je isprve. Propustila je i 190, a preskočenih 193 iz prvog pokušaja promovirale su je u pobjednicu i drugu godinu zaredom.

Ostale su se mučile. 193 su primjerice i Kljugina (četvrta u svijetu) i Školina i Gordejeva (treći rezultat sezone) rušile dvaput, a i jedna i druga i treća Ruskinja otpale su na 196 koje Blanka propustila.

Nakon što je ostala sama na zaletištu podigla je letvicu na 198 te rušila jednom prije nego se odlučila na 202, a visinu je novog rekorda mitinga u organizaciji splitskog ASK-apreletjela iz prvog pokušaja.

Triput je, pak, letvica pala na 206 - visini kojom bi Blanka poboljšala ne samo najbolji rezultat sezone (205 Friedrich i Blanka u nedjelju u Njemačkoj) nego i srušila svoj osobni rekord postavljen u Banskoj Bystrici 2006. godine.

Ovo u Splitu Blanki je bio 68. put ukupno u karijeri i 43. put zaredom preko dva metra, a prigodu produljiti niz ima za pet dana u Pragu na posljednjem mitingu prije Europskog prvenstva u Torinu od 6. do 8. ožujka.

Split:
1.VLAŠIĆ 202 MR
2.Školina (Rusija) 193
3.Kljugina (Rusija) 193
4.Gordejeva (Rusija) 193
5.Palamar (Ukrajina) 190
6.Skotnik (Francuska) 185
7.Kovaljenko (Ukrajina) 185
8.Jevsejeva (Kazahstan) 185

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!