Nogomet

"Moramo gaziti u Maksimiru"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • ponedjeljak, 23.03.2009.
"Moramo gaziti u Maksimiru"
Foto: Mislav Sajko

Jutro je pametnije od večeri kaže stara poslovica, pa je tako i Krunoslav Jurčić imao puno više dojmova na današnjem druženju s novinarima nego neposredno nakon prvog neuspjeha na klupi Dinama...

Proslavljeni reprezentativac dobro je startao na klupi Dinama, no remi s Osijekom (0:0) na početku trećeg i odlučujućeg dijela prvenstva vratio je Hajduku dva boda prednosti i suočio Jurčića s prvim kritikama. U Dinamu je ta trenerska pozicija ipak pod posebnim povećalom, domaći neuspjesi nisu dopustivi, posebno ne kada je u tijeku najneizvjesnije prvenstvo unazad nekoliko godina.

"Ja bih ponovio što sam rekao jučer nakon utakmice, ostaje žal za dva izgubljena boda. Dva boda koja bi nas ostavila na prvom mjestu i kreirala pozivitvan radni elan i atmosferu. Utakmica u Osijeku bila je bitna za kupovanje vremena, tako je bila i ova kako bi svi skupa što bolje adaptirali, ali što je tu je. Treba prionuti još žešćem radu i nastaviti čvrsto u našoj borbi za prvo mjesto."

Kako iskoristiti stanku?

Pred Dinamom je sada reprezentativna stanka u kojoj će Jurčić moći raditi s većinom igrača: "Najviše ćemo raditi na adaptaciji jer ja želim da igrači gaze u Maksimiru. TO traži presing cijelu utakmicu i to traži da se igrači adaptiraju na moj način nogometa."

Žal za dva boda nije upitna, ali upitno je gdje je protiv Osijeka zapelo? Jurčić odgovara: "U fazi predrealizacije. Pretpostavili smo kako će Osječani istu dozu borbenosti pokazati i ovdje i da će napraviti gustu situaciju pa nam je ideja bila kroz duple bokove otvoriti Osijek. Bio sam zabrinut da ćemo imati problme u fazi razigravanja, no nije tu zapelo nego smo na bokovima komplicirali umjesto da ubacujemo u gužvu. Igrači su ulazili u sredini na krivu nogu i tu vidim osnovni problem zašto nismo ranije zabili."

Nije to, dakako, bio jedini problem: "Drugi problem bila je mobilizacija. Ja sam se tražio i dobio je, ali ne od prve minute nego u nastavku. Kada se lopti zamjerite, to vam se vrati i neće u gol. Moramo ulaziti maksimalno agresivno kako bi si olakšali posao."

Jurčić je od početka naglašavao svoju težnju standardizaciji momčadi, a protiv Osijeka je istrčala ista momčad kao i protiv Šibenika; da li je nakon ovog dvoboja status tih 11 igrača ipak malo poljuljan?

Jurčić se vratio "lajt-motivu" jučerašnje presice, "vjeri u ljude": "Ja vjerujem svojim ljudima i one koje izaberem - njima vjerujem. Naglo izbacivanje većeg broga igrača odaje nesigurnost. Imam sreću da imam veliki broj igrača, ali naravno da nitko ne može igrati nekoliko utakmica ispod nivoa. No, nakon jedne utakmice neće letiti glave."

Dinamov strateg nije bježao niti od pojedinačne analize. Ilija Sivonjić nije bio pravi? " Sivonjić nije bio u optimalnom stanju, no igrao je dvije-tri utakmice na vrhunskom niovu i u dobroj kemiji s Mandžukićem. Nije igrao na nivou ostalih utakmica, ali je dao koliko je mogao."

Koliko je trener zadovoljan Sammirovim igrama na lijevom krilu? "On ima zadatak napuštati liniju i ulaziti na kreaciju kako bi se otvarao prostor za Ibaneza. On nije tipičan igrač linije kao recimo Etto nego ima veliku slobodu i to je jučer i radio. Mi radimo na tome da bočni igrač mora raditi i približavati se napadu."

Razmišlja li Jurčić o napuštanju igre s dvojicom zadnjih veznih, odnosno davanju prigode Moralesu i Sammiru istodobno? "Uvijek moram staviti na vagu što dobivam, a što gubim. Razmišljam o tome jer su to kvalitetni igrači, ali mi se pripremamo za Ligu prvaka."

Relativno skupocjeno zimsko pojačanje, Miroslav Slepička, djeluje zacementiran za klupu: "Slepička ne daje dubinu. Mandžukić i Sivonjić su dosta dobro funkcionirali pa tako mislim da bi, da nije bilo situacije sa Sivonjićem, bilo puno bolje."

Ipak, nije li neobično da je ušao u igru Josip Tadić koji već duže vremena nije u pravoj formi prije češkog centarfora? "To zavisi od utakmice do utakmice. Razmišljam što bi neki igrač u tom trenutku mogao donijeti."

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!