Nogomet

"Hajduk reketari sudačku organizaciju"

Vedran Attias • ponedjeljak, 23.03.2009.
"Hajduk reketari sudačku organizaciju"
Foto: Davor Sajko

Nije se dugo trebalo čekati na reakciju Dinama na jedanaesterac koji je suđen Hajduku protiv Zagreba pa je pred novinare došao direktor kluba Damir Vrbanović i najavio poteze koje će Dinamo poduzeti..

Iz prostorija aktualnih prvaka Hrvatske odlučili su reagirati nakon osmog dosuđenog penala za Hajduk u utakmici protiv Zagreba: "Dinamo će se boriti protiv svih anomalija u našem nogometu pa to moramo učiniti već danas. Stanje u našem suđenju je dramatično." Naravno, pitanja nije bilo potrebno postavljati: "Radi se o događaju koji je direktno utjecao na igru, kako to gospodin Peroš voli reći jer znamo što znači prvi gol. Smatramo kako je u pitanju greška koja nije samo obična greška."

Hajduk je taj koji radi pritisak

Direktor Dinama godinama je bio predsjednik udruge prvoligaša: " Redovito sam četiri godine slušao izvješća suđenja i moram potvrditi da Hajduk već godinama perfidno figurativno reketari sudačku organizaciju svojim licemjerjem." Direktor je ovdje ciljao na izjave iz Hajduka samo dan uoči utakmice: "Dan ranije smo svi skupa dobili packu kako je Hajduk pod medijskim pritiskom da bi se onda samo 24 sata kasnije dogodio previd koji je sudac učinio pod pritiskom."

Vrbanović je upozorio na statistiku: "Dinamo je najoštećeniiji klub posljednjh godina, no to su pokrili odlični rezultati našeg kluba. I prije smo inzistirali da se očisti stanje u suđenju što je najveći problem." Na red je došao i sudac Batinić koji je sudio utakmicu Hajduk - Zagreb: "On je preko noći došao tu gdje je i on to nije zaslužio. Rekao bi da se Dinamo srami što kroz institucije nije uspio osporiti njegov dolazak na Fifa liste jer smo duboko uvjereni da on to ničime nije zaslužio."Prema direktoru Dinama, Batinić nije jedini: "Ono što ćemo mi učiniti jest da ćemo tražiti da se preispita odluka o njegovom statusu, ali i statusu ostalih sudaca kako bi se saznalo kako su uopće dospijeli na tu listu."

Strani suci za susrete s Hajdukom

U istom tonu nastavio je Vrbanović i najavio kako će Dinamo tražiti - strane suce: "Koliko se god to činilo kao ishitreno ponašanje, danas ćemo uputiti zahtjev da sve tri utakmice do kraja s Hajdukom sude strani suci. Smatramo da je narušeno povjerenje u našu sudačku organizaciju i vjerujemo da bi u objektivnom suđenje izostali ovakvi komentari, no mi moramo pokazati da se ne mirimo s ovim stanjem." Što će biti ako Izvršni odbor odbije ovaj prijedlog?: "Morat će preuzeti odgovornost za ono što će biti na terenu. IO HNS-a je najoperativnije tijelo našeg nogometa."

Vrbanović je dugo u Dinamu i nogometa pa je bilo zanimljivo čuti što on misli općenito u suđenju. Naime, bilo je vremena kada se sudilo "za Dinamo": "Naravno da je bilo poštenog suđenja. Bilo je talentiranih sudaca koji su počeli odlično, no onda su čudno promijenili kriterij. Što se tiče prošlosti, neki suci su se utrkivali kako bi sudili Dinamu da ukažu na sebe nekome tko je onda gledao iako je nama to bilo potpuno nepotrebno. Bilo je toga, no to nije dobro. Otjerat ćemo publiku s tribina; jučer je par milijuna ljudi gledalo utakmicu i ne možemo sad reći kako ništa nije bilo."

Način na koji suci dolaze na liste također je dvojben: "Liste se šire svake godine, suci se biraju po regionalnom ključu i sve to rezultira sve lošijim sucima. Tako igrači i publika gube povjerenje u suce te samim time u naš nogomet. Sudačka organizacija trebala bi napraviti sve da vrati povjerenje u naše suce."

Hajduk je ove godine izveo čudno puno udaraca s bijele točke: "Stvari se dešavaju na drugoj razini i zato tražimo da se preispitaju neke odluke i nenadan uspon nekih sudaca. Statistika govori da je Hajduk imao osam penala i to sedam doma; imate klubova kojima u pet godina nije suđeno toliko penala."

Naši suci su nedodirljivi

Smatraju li u klubu kako je ovakva reakcija ipak malo zakašnjela jer je prvenstvo već dosta odmaklo?: "Ne znam, nadam se da nije prekasno. Teško mi je reći kada je pravi trenutak, no nismo htjeli pričati prije, pa nema smisla poslije - ne znam. Jednostavno ne štima. Naš je sadašnji trener svojevremeno bio jako ljut na suce, no ništa se nije desilo. Igrači bi vjerovali sucima više da znaju da ih mogu kazniti." Još jedan veliki problem je to što suci zapravo imaju jako malu odgovornost: "Zbog naših propisa, činjenica jest da se našim sucima, kada jednom dođu na listu - ništa ne može desiti."

Na kraju, zanimalo nas je hoće li u klubu ovako reagirati ako ovaj istup bude imao onakav utjecaj na suce kao što optužuju Hajduk, odnosno, ako će sada suci suditi za Dinamo?: "Naravno da hoćemo; reagirat ćemo ovako uvijek kada se bude loše sudilo."

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!