Vodeni sportovi

Poliuretanu otkucava sat

Maja Giljanović • petak, 24.07.2009.
Poliuretanu otkucava sat
Foto: EPA

Svjetska plivačka federacija odlučila je početkom sljedeće godine u povijest poslati kostime od poliuretana koji su proteklih 18-tak mjeseci prouzročili lavinu kontroverzi.

FINA je danas na zasjedanju zakazanom u osvit plivačkog dijela natjecanja na 13. Svjetskom prvenstvu - plivači pristizu, a prvi će u bazen na Foro Italicu u nedjelju - odlučila doskočiti poliuretanskim plivačkim kostimima, ali caka je u činjenici da je uskoro nedozvoljen materijal još uvijek dopušten u Rimu.

Svjetska plivačka federacije se nije željela "bosti s rogatijima" i dozvolila je proizvođačima (22 ih je) da reprezentacije opreme najvećim dijelom kostimima u kojima je u razdoblju od veljače 2008. do danas isplivano vise od 100 svjetskih rekorda (108 samo u 2008.). Radi se primjerice o Areninom X-Glideu, LZR Raceru, Jakedu 01, itd., a FINA-u su, naime, uplašili prijetnjom podizanja sudskih tužbi.

Vezane vijesti

Baš je talijanski Jaked u posljednje vrijeme visio na ivici noža. FINA je njihove kostime u svibnju proglasila nedozvoljenima samo da bi, nakon sto je službeni sponzor Talijanske plivačke federacije uložio prigovor i otišao toliko daleko da je najavio opstruiranje SP-a, prije 15-tak dana promijenila odluku.

Danas su iz FINA-e pustili obavijest: "Kostimi od poliuretana od siječnja 2010. godine vise neće biti dozvoljeni". Ona, pak, ne odgovara na pitanje što i kako s rekordima koji će pasti ovih 10-tak dana na SP-u (te sljedećih pet mjeseci): "Prijedlozi su na stolu i razmatramo ih. Uskoro ćemo biti pametniji", nemušto je objašnjenje.

U kuloarima se kao moguće rješenje spominje sljedeće: svjetski rekordi isplivani u ovih hektičnih 18 mjeseci i još svi koji padnu u periodu do 1. 1. sljedeće godine u liste svih vremena ulaze s asteriskom pored rezultata kako bi se od onih isplivanih u starim dobrim tradicionalnim kupaćim kostimima razlikovali i na letimičan pogled.

Posljednji svjetski rekord koji je ratificiran je 21,94 na 50 slobodno Fredericka Bousqueta, a posljednji odbačeni je 46,94 na 100 slobodno Alaina Bernarda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!