Vodeni sportovi

Torres: "Plivanje dobrodošlo kući"

Maja Giljanović • petak, 24.07.2009.
Torres: "Plivanje dobrodošlo kući"
Foto: EPA

Američki plivački savez na rimski je Fiumicino sletio jučer oko 13.40, a njihov najeksponiraniji član Michael Phelps igrao se igre skrivača s novinarima. 20-tak njih je osmijehe dijelilo šakom i kapom, a samo se vlasnik 14 olimpijskih zlata nije ukazao nego je šmugnuo na sporedni izlaz.

Teško je i pobrojati koliko su olimpijskih i svjetskih medalja osvojili, ali čak su i plivačke veličine poput primjerice Aarona Peirsola, Ryana Lochtea ili Dare Torres - olimpijskog pobjednika na 100 leđno i svjetskog rekordera na 100 i 200 m, olimpijskog pobjednika na 200 leđno i bivšeg svjetskog rekordera na 200 m te peterostruke olimpijke koja je na OI osvojila 15 medalja - poslužile samo kao predjelo dok se novinarima na raspolaganje danas na konferenciji za medije nije stavio on - Michael Phelps.

Amerikanci su današnju konferenciju zakazali u dva dijela: u prvom su na pitanja odgovarali Peirsol, Torres i Lochte, ali njihov je dio potrajao nekakvih 15-tak minuta. Pitanja su se u čas ispucala, a iz tog dijela izdvajamo izjavu 42-godišnje Torres koja je otkrila: "Poput mame sam mnogima od djevojaka ovdje. Sigurna sam da im to puno pomaže jer trema je vrag. Uvijek se sjetim 1984. i svog prvog velikog natjecanja kad sam se doslovce tresla i pretrpjela napad tjeskobe. Danas sam ja ta koja smiruje ustreptale emocije. Jednostavno je. Treba imati na umu da je bazen jednako dug onom u kojem trenirate i da se "samo" radi o malo vise ljudi i "malo" jačoj konkurenciji".

Vezane vijesti

Zanimljivo je biti čuti i što Amerikanci misle o odluci FINA-e koja je neposredno pred start njihovog obraćanja novinarima objavila priopćenje da poliuretanski kostimi odlaze u povijest, a da se iz naftalina izvlače tekstilni. Torres je kratko i jasno izjavila: "Dobro nam došlo plivanje kući", a Peirsol i Lochte su se nadovezali: "Pozdravljamo odluku FINA-e. Plivanju treba povratak osnovama kad je razliku pravio rad, rad i samo rad".

10-tak minuta nakon Torres, Peirsola i Lochtea pojavili su se i Michael Phelps i trener mu Bob Bowman. 24-godišnjak je odspavao svoj beauty nap i strpljivo odgovarao na pitanja poput i najbanalnijih tipa: "Je li vam stigla mama?"

Kad smo doznali da je mama Phelps upravo u avionu, najveći olimpijac svih vremena sin Phelps se bacio na ozbiljniju tematiku: "Šest mjeseci sam pauzirao nakon Pekinga, a nakon još tri mjeseca" (90-dnevnu je suspenziju zaradio zbog fotografije u engleskim tabloidima na kojoj je uhvaćen u pušenju marihuane, op. p.) "jedan od najvećih izazova je bio skinuti 10 kilograma koliko sam ih natukao. Kad smo se njih riješili još je preostalo 'samo' kliknuti na osigurač i iz 'krumpira' se 'na kauču' ponovno uživjeti u ulogu u kojoj sam posljednjih 10 godina".

"Koliko smo mogli u vremenu koje smo imali" (vratio se u Charlotteu u svibnju, op.p.) "učinili smo. Prostora ima još i na tom ćemo raditi u preostale tri godine do OI u Londonu". Što se SP-a u Rimu tiče: "Uvijek se pripremam i na najbolji i na najgori mogući scenarij. Ne dopuštam da me ijedan rasplet iznenadi, a ne padam ni u zamku očekivanja javnosti. Znam svoje ciljeve, svjestan sam izazova, protivnika, atmosfere. Rim je drugačiji i po činjenici da je smanjen program i bit će zanimljivo iz prikrajka pogledati i neku od utrka drugih naših. Jedva čekam prvu utrku. Bazen je moj ambijent i tamo ću biti govorljiviji".

Bowman zaključuje: "Manje je stresa" (propusta Phelps mješovito i pliva "samo" tri štafete te pojedinačno 100 i 200 delfin i 200 slobodno , op. p.) "što i sam pozdravljam. Koliko sam samo energije trošio na njegovo prsno plivanje toliko da mi se ponekad činilo da i dalje imam posla s 15-godišnjim balavcem".

Još samo riječ o kostimima: "Rekorde je Michael rušio i kad je u Melbourneu 2007. prije svih 'kerefeka' s kostimima plivao u tekstilu i ne sumnjam da će ih rušiti i dalje".

Uostalom i svoj je posljednji svjetski rekord - na trialsima prije dva tjedna 50,22 na 100 delfin - isplivao u običnom (NASA u njegov razvoj za razliku od raznih X-Glideova i Jakeda nije uplela svoje prste) Speedovom kostimu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!