Ostali sportovi

"Dao sam koliko sam mogao"

Maja Giljanović • subota, 15.08.2009.
"Dao sam koliko sam mogao"
Foto: EPA

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) Hrvatski rekorder Andras Haklits u vrijeme kad smo s njim razgovarali nije mogao biti siguran da će mu 76,39 donijeti finale. Svejedno je zračio zadovoljstvom jer je u kvalifikacijama nastupio u skladu s očekivanjima što je uostalom i potvrđeno nakon što je svoj posao odradila i druga skupina i 32-godišnjak doznao da je zaslužio prolaz među 12 najboljih kladivaša svijeta...

Andras Haklits je u prvoj kvalifikacijskoj skupini zauzeo šesto mjesto i izjavio: "Nadam se finalu jer analizirajući popis prve i druge skupine ustanovili smo da je naša teža i da bi iz prve osmorica trebala proći u finale. Hoće li se naše analize ispostaviti točnima, vidjet ćemo, ali ja svoj nastup smjesta potpisujem. Dao sam što sam u ovom trenutku mogao dati, napravio svoj maksimum".

"Iza mene su ostali i Karjalainen" (Illi-Peka Karjalainen je 12-erostruki finski prvak, bivši juniorski svjetski prvak i bivši (2006.) europski viceprvak) "i Nazarov (Rus Dilsod Nazarov je olimpijski finalist koji je u 2009. svoj osobni rekord poboljšao na 79,28 m) "i računamo da bi čak i 75,50 trebalo biti dovoljno".

Haklits i trener bacača Ivan Ivančić su pogodili u svakom pogledu. U drugoj su ga, naime, skupini prestigla samo trojica, a u finale se na posljednje 12. mjesto ubacio Aleksej Zagornji 12 centimetara manje od njihovih projiciranih 75,50 m.

Što se prognoza tiče, hrvatski rekorder kaže: "Jednom kad ste u finalu sve je više od toga u glavi. Mala je razlika između 12., osmog ili četvrtog mjesta, a ja mogu samo obećati da ću dati svoj maksimum".

Koliko je tanka linija koja dijeli "samo" finalista od osvajača medalja, Haklits dobro zna: "U Pekingu na Olimpijskim igrama" (tada je u kvalifikacijama bacio još i dalje od danas, ali je uostalom i na OI otputovao s više od dva metra boljim rezultatom nego su 76,49 prije desetak dana u Szombathelyu) "bacio sam najbolji hitac u karijeri, ali ga nisam uspio iznijeti do kraja. Lekciju sam naučio, nervirao se zbog propustene šanse, dugo je sanjao, ali sam zato danas svjestan što i kako u finalu ovdje".

Haklits je plasmanom u finale Berlina kompletirao svoju nisku finala nakon olimpijskog u Pekingu i finala Europskog prvenstva u Göteborgu. I 2008. i 2006. kada je bacio 76,58 i 74,83 zauzeo je 10. mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!