Ostali sportovi

Olimpijskom prvaku i svjetska titula

Maja Giljanović • subota, 15.08.2009.
Olimpijskom prvaku i svjetska titula
Foto: EPA

Olimpijski pobjednik iz Pekinga Valerij Borčin zaslužio je prvu zlatnu medalju 12. Svjetskog prvenstva. 22-godišnjak je nakon 20 kilometara prvi presjekao vrpcu u cilju podno Brandenburških vrata, osvojio svjetsku titulu, 60,000 dolara od IAAF-a i 7,000 $ od Vlade Ruske Federacije koju je ruskim svjetskim prvacima obećao premijer Vladimir Putin...

Valerij Borčin je prošlo ljeto u Pekingu iskoračio iz anonimnosti kada se okitio olimpijskim zlatom, a popularnost koju mu je donijela slava olimpijskog pobjednika 22-godišnjaka pomalo "iritira. U Saransku gdje živim nemam mi sekunde mira, obožavatelji iskaču iza svakog ugla, ponekad su i napasni, ali svjestan sam da je to mala cijena za činjenicu da sam dosegnuo olimpijsku besmrtnost".

Njegovu popularnost na novu će razinu podići i titula svjetskog prvaka u utrci na 20 kilometara. Borčin je slavio nakon jednog sata, 18 minuta i 41 sekundu ispred Kineza Hao Wanga (1h19,06) na drugom i Meksikanca Edera Sancheza (1h19,22) na trećem mjestu.

"Zaboga nemojte mi ni spominjati, bojim se i pomisliti kakav će mi doček gradsko poglavarstvo pripremiti. Prva mi je zadaća kada dođem kući da vratim tijelu snagu, ali još i više da osvježim glavu i dobro promislim što i kako dalje", zaključio je najmlađi u povijesti olimpijski pobjednik na 20 kilometara.

Borčin je vodstvo preuzeo između 10. i 15. kilometra, nitko mu se više nije približio, a bljedolikom kakav je nije mu smetalo ni 30-tak berlinskih stupnjeva Celzijevih: "Ovo je u usporedbi s Pekingom bila šala mala. Tamo je vladala nesnosna vlaga, u Berlinu su uvjeti savršeni".

Što mu se vrzmalo po glavi dok je prolazio pokraj simbola sovjetske dominacije? "Pravo da vam kažem nisam mislio ni o čemu posebnom, usredotočio sam se na zadatak pred sobom i kako ga optimalno svladati", izjavio je i zaključio: "Turistički ću Berlin obići sada u miru, a tim mi je miliji jer sam u njemu prvi put u karijeri postao svjetski prvak".

Gdje se vidi u usporedbi s bivšim (2004.) olimpijskim pobjednikom Jeffersonom Perezom koji je nakon "samo" srebra u Pekingu odlučio da je vrijeme odlasku i nije podno Brandenburških vrata branio naslov koji je bio njegov još od 2003. i SP-a u Parizu (kasnije i u Helsinkiju i u Osaki): "Jefferson Perez je moj heroj, on i Robert Korzeniowski" (četverostruki olimpijski pobjednik i trostruki svjetski prvak) "još su ispred mene i još meni treba pobjeda da im se približim".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!