Ostali sportovi

Kenijci žare i pale

Maja Giljanović • nedjelja, 16.08.2009.
Kenijci žare i pale
Foto: EPA

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) Četiri su Kenijca nastupila u kvalifikacijama utrke na 3000 metara sa zaprekama i četvorica su izborila polufinale s tim da su trojica u top 5. Praktički jedina šansa da im izmakne svjetska titula je da se sva četvorica misteriozno ozlijede...

Kenijac Richard Kipkemboi Mateelong je osvojio prvu (8:17,99), Brimin Kiprop Kipruto drugu (8:18,07) i Ezekiel Kemboi (8:19,36) treću kvalifikacijsku skupinu, a četvrti se Paul Kipsiele Koech zadovoljio trećim mjestom u skupini A (8:18,06). Kipkemboi i Kipruto su jedan i dva, Koech je četvrti, Kemboi 10. i jedini koji koliko-toliko smije priželjkivati postolje Brunejac je Tareq Mubarak Taher, ali caka je da je i 23-godišnjak (8:18,13) porijeklom Kenijac pravim imenom Dennis Kipkurui Sang.

Kenijci ili bivši Kenijci osvojili su posljednjih devet svjetskih prvenstava od 1991. - Moses Kiptanui Tokio, Stuttgart i Göteborg, Wilson Kipketer Atenu, Christopher Kosgei Sevillu, Reuben Kosgei Edmonton, kenijski Kataranin Saif Saaeed Shaheen Pariz i Helsinki te Kipruto Osaku - ali i svake Olimpijske igre na kojima su sudjelovali od 1968. godine - posljednjih sedam Julius Korir (Los Angeles), Julius Kariuki (Seoul), Matthew Birir (Barcelona), Joseph Keter (Atlanta), Reuben Kosgei (Sydney), Kemboi (Atena) i Kipruto (Peking).

Posebno je impresivna zbirka medalja etničke skupine Kalenjin. Od 1980. su, naime, osvojili više od 40 posto medalja na velikim atletskim natjecanjima (olimpijske igre, svjetska atletska i cross-country prvenstva), a kolekciju im je prvog dana obogatila i svjetska prvakinja na 10,000 metara Janet Masai.

Posao je Kenijcima na 3000 metara sa zaprekama tim lakši jer je olimpijski viceprvak u Pekingu Francuz Mahiedine Mekhissi-Benabbad misteriozno 450 metara prije cilja izašao sa staze.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!